Проекти на RDBZ
Инициатива „Да бъдем заедно“ 2014 ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 27 Февруари 2014 12:45, РДБЗ


През 2013 /2014 година, екипът на Асоциация на родители на деца с бъбречни заболявания започна инициатива „ Да бъдем заедно“, която е насочена към децата с бъбречни заболявания извън болничните заведения и техните родители, на територията на град София.

Powered by Web Agency
Продължава
 
Инициатива „Да бъдем заедно“ ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 02 Октомври 2013 12:26, РДБЗ


Децата с тежки бъбречни увреждания или с бъбречна недостатъчност са пациенти на болничните заведения още в ранна детска възраст. В продължение на седмици, месеци и години те са подложени на оперативни интервенции, жизненоважни манипулации или на мъчителни процедури на хемодиализа. Поставени са в ситуации на неизвестност, страх и незнание. 

През 2013 /2014 година реализираме инициатива „Да бъдем заедно“, която е насочена към децата с бъбречни заболявания извън болничните заведения и техните родители, на територията на град София.

Основните дейности на инициативата са свързани с организирането и реализирането на посещения на исторически и културни обекти на града ни. 

Смятаме, че по този начин ще провокираме не само интерес у семействата към забележителностите на столицата, но ще изградим познания и умения у децата.

Вижте тук датите, в които ще се реализира инициативата през 2013г. тук.

Всеки, който би желал да участва или да подкрепи инициативата, нека ни пише на ел. поща: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 

Powered by Web Agency
 
Инициатива „Дни на доброволното четене“ ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 28 Септември 2012 13:51, РДБЗ

 


Воден от родителската си загриженост, екипът на сдружение „Асоциация на родители на деца с бъбречни заболявания“ , започна инициатива „Дни на доброволното четене“. Кампанията се осъществява  благодарение на доброволното участие на граждани, проявили загриженост и отговорност към съдбата на децата на хемодиализа. 

Настоящата инициатива има за цел да облекчи престоя на децата в Центъра по хемодиализа повреме на извършваната терапия, както и да създаде условия за изграждането на взаимно доверие и приятелство с доброволците - възможност за разширяване и обогатяване на социалните умения и контакти на децата.

В рамките на инициативата, в продължение на три месеца, ще бъдат провеждани посещения от доброволци, като децата ще имат възможност да се запознаят с различни литературни герои и да се включат в различни забавни занимания.

Описание на проблема: 

През 2008 година по данни на Националния център за здравна информация, в България са хоспитализирани  9872 случая на деца на възраст от 0 до 17 години , с Болести на пикочо-половата система /БППС/, от които 119 случая на деца с хронична бъбречна недостатъчност, а през 2009 година броя на хоспитализираните БППС е 9309.

Тази информация, би трябвало да провокира институциите да възприемат мерки, с които не само да информират гражданите за огромната роля на бъбреците в човешкия организъм, но и да възприемат мерки за тяхното наблюдение и лечение. 

Много от децата в Детския център по хамодиализа към СБАЛДБ са наблюдавани и диспансеризирани още от ранна детска възраст. Така центърът се превръща в техен втори дом, където се подлагат на поредната хемодиализа и консултация. В центъра те прекарват дълги часове заедно с родители и медицинските специалисти, обединени в лечението на хроничната бъбречна недостатъчност.

Всеки, който би желал да дари миг на надежда и любов на децата на хемодиализа, може да се включи в „Дни на доброволното четене“.

За допълнителна информация, ни пишете на адрес: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. .

 

Powered by Web Agency
 
Инициатива „Психологическа подкрепа за родители, деца и медицински специалисти“ в центъра по детска хемодиализа ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 28 Септември 2012 13:20, РДБЗ

 

Инициатива  „Психологическа подкрепа за родители, деца и медицински специалисти“ в центъра по детска хемодиализа към СБАЛДБ – София

Инициативата се реализира с доброволното участие и  съдействие на специалисти в областта на психологията


Настоящата инициатива има за цел да подобри психологическата среда на отглеждане, израстване и лечение на децата с хронична бъбречна недостатъчност и на хемодиализа, както и да създаде условия за изграждането на устойчива във времето психологическа подкрепа за децата в центъра по детска хемодиализа и техните семейства. Това би повлияло на провеждането лечение.

В рамките на инициативата, в продължение на шест месеца, ще бъде провеждана психологическа работа и консултация с родители, деца и медицински специалисти, чрез използването на различни способи и методи.

Какъв е проблемът:

Борбата с хроничната бъбречна недостатъчност е един продължителен процес, в който активно участие взимат родители, деца и медицински специалисти. Дългите години на лечение, манипулации и неизвестност променят живота не само на децата, но и на цялото семейство. 

Необходимостта от психологическа подкрепа за родители и деца, възниква още при поставяне на диагнозата „Хронична бъбречна недостатъчност“. Тази подкрепа се оказва още по-съществена и значима в предстоящите  години, когато родители и деца, трябва да намерят воля и сили, за да продължат провежданата терапия и лечение.

Въпреки медицинското си образование, здравните специалисти се нуждаят от съдействие, с което не само да преодоляват критичните моменти при лечението на  децата, но и да подобряват прилаганото лечение и качеството на предлаганата здравна услуга.

Финансиране:

Минималните средства, които сдружението продължава да търси, за да може да развие алтернативна психологическа подкрепа в центъра по детска хемодиализа в рамките на 12 месеца, са в размер на 4800 лева, включващи хонорари на двама специалисти.

За допълнителна информация, пишете ни на адрес: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. .

 

 

 

Powered by Web Agency
 


CSR Видео

Най-четени статии

За Теб

Стипендиантската програма на Фондация „Еврика“ се провежда за четиринадесета поредна година

За четиринадесета поредна година Фондация „ЕВРИКА" ще определи студенти, които ще получават  именни стипендии в размер на 2 000 лв. годишно  в  десет области:

Конкурси за теб | Фондация "Еврика"

Прочети..

Стани експерт „Връзки с обществеността“ във фондация Сийдър

Експерт „Връзки с обществеността“ (по заместване)   Фондация „Сийдър“ обявява свободно работно място по заместване за длъжността Експерт „Връзки с обществеността“ в централния си офис в гр. София. Търсим...

Конкурси за теб | CSR News

Прочети..

Присъедини се към екипа на Фондация „Сийдър“

Фондация „Сийдър“ обявява свободно постоянно работно място за длъжността Директор „Развитие“ в централния си офис в гр. София. Търсим енергичен, инициативен и отговорен човек, който:   Планира и управлява процеса...

Конкурси за теб | CSR News

Прочети..