https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Нестле отвори първата в света фабрика изцяло независеща от външни водоизточници ПДФ Печат Е-мейл
Неделя, 02 Ноември 2014 22:55, CSR News

Новата фабрика на Nestle в Мексико е снабдена с технология, позволяваща да добива вода в процеса преработка на мляко. По този начин най-голямата хранителна компания в света става и първата развила напълно автономно от водоизточници производство, пише Bloomberg.

Капацитетът на инсталацията е за 1,6 млн. литра вода дневно, която се получава в процеса на превръщане на млякото в прах. Технологията ще позволи на производителя да спести 15% от потреблението си на вода в рамките на страната.

Основна причина за инвестицията на стойност 15 млн. щатски долара са станалите вече хронични проблеми с недостиг на прясна вода в различни райони от Калифорния на север до Бразилия на юг. Главният изпълнителен директор на Nestle Пол Булки обяви, че целта е технологията да бъде внедрена във всички предприятия на групата по света. От 2005 г. насам компанията е съкратила с една трета разхода си за вода на тон продукция.

“Ние не внасяме нито една капка вода отвън и не пилеем нито една капка. Мексико има много дълъг сух сезон и водата е изключително ценна в почти всички части на страната“, заяви той във фабриката в Джалиско.

Един литър прясна, пречистена, чрез обратна осмоза и други техники вода се получава след преработката на 1,4 литра мляко. Полученият „продукт“ се използва в други производства във фабриката, както и за съпътстващи дейности. Спестеното количество вода се равнява на дневното потребление на 6400 мексиканци или близо колкото е необходимо за напълването на басейн с олимпийски размери.

Компанията си партнира с Gea Filtration за първата фаза на процеса и с Veolia Environnment  за втората. Инсталацията е част от обявените наскоро планове за инвестиции от 1 млрд. долара в Мексико до 2018 г.

Powered by Web Agency