https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Как да направим празниците „по-зелени” ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 15 Декември 2011 12:46, WWF

 

За Коледа купете елха, която можете да отглеждате целогодишно в дома си

Покупката на елха безспорно е центърът на коледните приготовления. Не е задължително обаче сдобиването с този прекрасен елемент от празника да стане за сметка на природата, припомнят от международната природозащитна организация WWF.

Най-важното е да изберете дърво в саксия, а не отсечено. То може да бъде купено изгодно от лицензиран разсадник. В България има близо 200 такива места, където можете да намерите своето дръвче (вижте тук пълния списък).


Ако не разполагате с време да отидете до съответното горско стопанство, можете да купите дръвчето и от търговците във вашия град. Важното в такъв случай е да се уверите, че произходът му е легален, т.е. то не е резултат от бракониерство. Изискайте документ, който да доказва покупката (например фактура).

Най-често срещаните коледни дръвчета в България са бяла ела, обикновен смърч, бял и черен бор. По-редки са дуглазката ела, кедърът, сръбският и сребристият смърч, които са чужди видове, но се произвеждат и в българските разсадници. Имайте предвид, че много от предлаганите на пазара коледни дръвчета (особено в големите вериги и в цветарските магазини) са произведени извън страната и не са адаптирани към местните условия, поради което е твърде възможно да не оцелеят след засаждане.

Другият важен въпрос е как да съхранявате вашето дръвче така, че да бъде годно за засаждане през пролетта. Елхата не бива да прекара в дома ви повече от две седмици. През това време тя трябва да се полива редовно и да се държи далеч от радиатори, печки и други източници на топлина. След този период изнесете дръвчето на балкона. 

Най-подходящото време дръвчето да бъде засадено навън е в края на февруари или началото на март. Важно е да изберете къде точно да стане това. Засадете го в двора, пред блока или в парка на определените за това места. В никакъв случай на засаждайте дръвчето в планината или в защитена територия – привнасянето на чужди видове има негативен ефект върху местната растителност.

Aлтернативен вариант е да изберете дърво, което може целогодишно да се гледа у дома. Подходяща е например стайната ела (т.нар. араукария). Тя е с меки, дълги до сантиметър и половина иглички и обича хладните и светли помещения и редовното поливане. Лятото може да бъде изнесена на сенчест балкон. 

И още:

Изпратете поздрав за празниците

Поздравителните картички са неизменна част от празника. Съветваме ви да изберете електронни или такива, изработени от рециклирана или FSC сертифицирана хартия.

Украсата

Избягвайте пищните декорации от електрически коледни лампички. Вместо това, можете да изработите украсата си сами, като ангажирате цялото семейство. Какво по-хубаво от още един повод да сте заедно?

Подаръците

Има ли нещо по-хубаво от подарък, изработен специално за любимия човек от вас? Ако искате да сте наистина оригинални – посетете страница на WWF и научете как можете да дарите от името на приятел или близък за опазването и възстановяването на места, където се срещат рис, лалугер, пеликан или морски орел, и така да направите необикновен подарък.

Празничната трапеза

Изберете за трапезата си продукти с български произход – така ще съдействате за намаляване на вредните емисии от транспорта на храните.

 

 

Powered by Web Agency