https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Кампания "Отвори очи" ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 04 Април 2013 12:33, CSR News

 

Разказ на Соня Цанкова - Соната - координатор на кампания "Отвори очи":

"Отвори очи": Началото

Не знам дали сте попадали на кампанията, която подкрепя правото на незрящи хора с кучета водачи да посещават обществени места. Възможно ли е въобще да се налага да има такава кампания? Според мен повече от необходимо. И такава кампания наистина съществува.


Името е „Отвори очи”. Тя бе създадена, за да отвори очите на зрящите за проблемите на незрящите. Защото опцията да извръщаме глава, когато срещнем такива проблеми, е много удобна за доста хора. Но не и за мен.

През 2008 г. съдбата ме срещна с един от най-лъчезарните хора – Ели Станишева. Тя бе моя колега и най-вече приятел. Ели Станишева беше незряща и когато кандидатства за куче-водач и го получи, животът й се промени. Усмивката й, изражението й.

Джина, нейното куче-водач, бе неотлъчно до нея. Водеше я на работа, водеше я на пазар, на разходка. Вдигаше й ключовете от земята, носеше й разни вещи. Тя й даде независимостта, която й беше проблем преди това. Много пъти сме се разхождали заедно с Ели и Джина. Още тогава недоумявах как може да има хора, които да питат къде сме повели този дръглив пес. Дръгливият пес бе нейните очи.

"Отвори очи": Началото

Много хора са ме питали как започнах да се занимавам с тази кампания. Покрай Ели Станишева се запознах с работата на кучетата водачи и с г-жа Албена Алексиева, която е председател на фондация „Очи на четири лапи”. За справка – това е единственото училище за кучета водачи на Балканите. Тези хора отвориха моите очи.

Стикер Не след дълго се срещнах и с Цветан Ангелов, който по това време бе приемен стопанин на куче от програмата за водачи. Ще си позволя да му казвам просто Цецо, защото той е един от най-близките ми хора. Цецо е брилянтен копирайтър. Като хора, близки на „Очи на четири лапи”, ние вече знаехме за проблемите на тези хора и за отказвания им достъп на обществени места. И не желаехме да оставим нещата така. Цецо впрегна екипа на фирмата, където работеше, и измислиха формата на кампанията. Той е простичък, но действащ. Всеки, който желае да подкрепи „Отвори очи”, може да свали стикер от официалния сайт и да го залепи на вратите на общественото място, което управлява. По този начин ще покаже, че при него кучето водач ще е добре дошло. Което впрочем е облечено и в закон – Законът за интеграция на хората с увреждания. Продуцентска къща направи клипчето на кампанията, а специалисти изготвиха сайта. Про боно. Моята работа бе да развия кампанията и да я направя видима за публичното пространство.

Доста често обаче Законът за интеграция на хората с увреждания не се спазва. Незрящият с куче-водач бива отпратен от магазина, от банката, от хотела или от ресторанта, който иска да посети. Обяснения всякакви. Глоби в закона не са предвидени.

И така – с готова концепция, клип, сайт и профил във Фейсбук, ние решихме да подемем тази наша борба срещу „затворените сетива”. Началото, може би като всяко едно начало, бе трудно. Прекарахме месеци в писане на писма до фирми с молба да ни подкрепят. Тогава малко от тях откликнаха. Около една година кампанията „Отвори очи” нямаше почти никакъв успех. Моментът дойде година по-късно. Може би заради вътрешната ни убеденост...

"Отвори очи": Продължението

Към днешна дата кампанията се подкрепя от хиляди хора, кой с каквото може. Вече над 100 са фирмите и организациите, които са се включили. Все повече стикери със символичното брайлово куче могат да бъдат видени на вратите на обществени места. Всеки ден стотици приятели на „Отвори очи” влизат в страницата ни. Ние обаче не се спряхме дотук. Свързахме се с фондация „Очи на четири лапи” и им предложихме нашата Фейсбук страница да стане официална страница на фондацията.

Сега вече всекидневно пускаме информация за работата на училището, за работата на кучетата водачи в България, за работата на различните типове служебни кучета. Някои от тях са очите на човека, други – слухът, трети спасяват нашите животи. Те не са дръгливи псета, както бе казала една госпожа в един от столичните молове. И хората трябва да имат тази информация. Кучетата водачи не хапят, не препикават щендерите, не нападат деца. Ще си позволя да отбележа, че в много от случаите те са по-възпитани от нас, хората. Тяхната работа е достойна за уважение.

"Отвори очи": Бъдещето

"Отвори очи" вече отдавна не е просто онази кампания за достъп на кучета водачи. Ние приемаме сигнали за дискриминация, пишем, звъним и не оставяме нещата така. С „Очи на четири лапи” имаме амбицията да създадем център за обучение на служебни кучета на Балканите. И ще го направим. Първо, защото имаме хъс, и второ – защото вече имаме подкрепата на хиляди хора, които са с отворени очи. Не сме милиони, но сме един малък, спретнат екип от личности, който не е съгласен стоенето над закона да се приема за нещо нормално и да се отминава.

Автор - Соня Цанкова

 

 

Powered by Web Agency