Полезно
Що е то процентен механизъм? ПДФ Печат Е-мейл
Практики - Полезно
Петък, 10 Октомври 2014 13:44, Български център за нестопанско право (БЦНП)


Процентният механизъм е специална форма на непряка подкрепа от страна на държавата. Благодарение на него физически лица, а в някои държави и компании, имат правото да изберат неправителствена организация, която да получи определен процент (1 или 2 %) от платения от тях данък. След събиране на данъчните декларации, държавата превежда съответните суми.  Механизмът е въведен за първи път в Унгария през 1996 г., а през 2003 г. Словения, Словакия, Литва, Полша и Румъния също приемат модела. Правната структура и методът на опериране са различни в отделните държави. Броят и типът на организациите, които получават помощ, е разнообразен, но като цяло обхваща НПО, които имат обществено полезни цели и дейности.

 

Powered by Web Agency
Продължава
 
Норвежкият принос за българските НПО ПДФ Печат Е-мейл
Практики - Полезно
Вторник, 09 Септември 2014 07:44, Български център за нестопанско право (БЦНП)


Когато стане дума за европейско финансиране, най-често първата мисъл е свързана с програмите на Европейския съюз (ЕС), насочени към многобройни и различни организации и институции. Възможностите за безвъзмездна помощ за третия сектор у нас не се изчерпват само с фондовете и програмите на ЕС. 

Powered by Web Agency
Продължава
 
Публични фондове - инструмент за финансиране на НПО ПДФ Печат Е-мейл
Практики - Полезно
Петък, 29 Август 2014 07:44, Български център за нестопанско право (БЦНП)

 

Какво представляват фондовете?


Фондовете са независим (от останалите държавните структури) механизъм за финансиране на граждански организации, който се създава и финансира основно от държавата. В страните от Централна и Източна Европа подобни структури са създадени в Унгария, Естония, Хърватия и Албания. Освен това и в страни като Великобритания има подобни структури (например Big Lottery Fund, който от 2006 година разпределя 14 % от приходите на държавната лотария във Великобритания, като 60-70 % от тези средства отиват за проекти и инициативи на гражданския сектор).

Powered by Web Agency
Продължава
 
Пример за управление: Българо-Швейцарската програма за сътрудничество ПДФ Печат Е-мейл
Практики - Полезно
Събота, 16 Август 2014 13:42, Български център за нестопанско право (БЦНП)


Какво ли може да е това, което Швейцария дава на България? Една на пръв поглед  далечна страна в Западна Европа, която дори не е част от Европейския съюз. Макар и  известна най-вече с алпийския шоколад и стабилната банкова система, Швейцария се превръща в асоциация за още нещо…

Powered by Web Agency
Продължава
 
“СТАНИ БОГАТ“ за граждански организации ПДФ Печат Е-мейл
Практики - Полезно
Четвъртък, 17 Юли 2014 10:10, Български център за нестопанско право (БЦНП)


40 000 регистрирани граждански организации, над 56 000 доброволци, повече от 200 социални услуги. Това е само част от разбирането за граждански сектор у нас. За да проверим знанията ви по въпроса, ви каним да участвате в нашето издание на „Стани богат".

Въпрос за първа сигурна сума: Какво е гражданското общество?

А) Явление, разпространено в големите градове

Б) Общество, в което не могат да участват жители на села

В) Един от краката на трикрако столче

Powered by Web Agency
Продължава
 
« Начало Предишна 1 2 3 Следваща Край »

Страница 1 от 3