Solvay Sodi награди победителите в академията "Иновация в действие" ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общ характер
Понеделник, 03 Юни 2013 11:36, Solvay Sodi


 Александър Цветков (специална награда),  Магдалена Михалева (първа награда), Н. Пр. Аник Ван Калстър, посланик на Кралство Белгия в България, Спирос Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди”, Биляна Петрова (втора награда), Владислав Велков (трета награда)

„Умни” пешеходни пътеки спечелиха специалната награда на Компанията

 


Вчера на официална церемония във Военния клуб в София бяха обявени четиримата финалисти в социално-отговорния проект на „Солвей Соди” АД академия „Иновация в действие“. В процеса на кампанията се оценяваха устойчиви, иновативни идеи, допринасящи за икономическото и социално развитие на нашето общество.


Авторитетното жури избра четирите най-добри предложения. Председател на журито бе Спирос Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди”, почетен председател – Н. Пр. Аник Ван Калстър, посланик на Кралство Белгия в България, и членове – Пламен Борисов, зам.-производствен директор на „Солвей Соди”, Цветелина Тенева, управляващ партньор в Института за предприемачи на Сиско, и Александър Глас, управляващ партньор в Havas Worldwide Digital Sofia.

„За мен е чест да бъда част от инициативата „Иновация в действие“ на „Солвей Соди”, защото съм убедена, че иновацията е ключът към икономическото и социалното развитие на обществото“, каза в приветствените си думи към гостите почетният председател на журито Н. Пр. Аник Ван Калстър. „Бих искала да поздравя всички, които са взели участие в Академията, за чудесните идеи и усилията им. Пожелавам ви да продължавате да търсите нови решения, защото ако някоя идея не ви направи собственик на голяма компания, то може би следващата ще бъде най-великата в историята“, завърши Н. Пр. Аник Ван Калстър.


„Академия „Иновация в действие“ предизвика голям интерес – над 170 млади хора взеха участие в нея. Това е доказателство за потенциала на младежите в България, което определя и едно добро бъдеще за страната като цяло”, каза в встъпителните си думи г-н Спирос Номикос. „Ние от „Солвей Соди” сме щастливи от резултатите тъй като иновациите са в духа на групата „Солвей”, която благодарение на тях е една от най-големите световни химически компании вече 150 години. „Иновация в действие“ е част от честванията на тази годишнина, на които е посветена 2013 г.“, завърши приветствието си г-н Номикос.


Президентът на Р България Росен Плевнелиев също приветства организаторите и участниците в академия „Иновация в действие“. В изпратения от него поздравителен адрес той изрази мнение, че осъществяването на тази успешна инициатива насърчава иновативното мислене на младите хора. „Начинания като академия „Иновация в действие“ работят в полза на по-пълноценно гражданско общество и допринасят за разбирането, че обществените проблеми са решими само с личния принос на всеки един от нас“, се казва още в писмото изпратено от г-н Плевнелиев.


Сред официалните гости бяха Тодор Чобанов, заместник-кмет “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” на СО, Огнян Донев, председател на КРИБ, представители на президента на Р България, държавните институции, академичните среди, бизнеса.


Проектите от финалната селекция бяха изключително добри и журито се затрудни максимално в избора си. Специалната награда на „Солвей Соди” и участие в лятна програма на Solvay Brussels School of Economics and Management в Брюксел бе присъдена на Александър Цветков и неговият проект за „Светлинна сигнализация на пешеходни пътеки“. Първа награда и магистратура във водещ университет в България бе присъдена на Магдалена Михалева за проекта й за „Детска площадка от нерециклирани материали“. Втора награда спечели Биляна Петрова с идеята си за енергийна независимост на сгради „Неизчерпаемата енергия на ваша страна…“. Третото място бе за Владислав Велков и предложението му за платформата „Бъди социално отговорен“.


Над 170 млади хора подадоха резюме на проектите си. Най-много са студентите от Нов български университет, Софийския университет, УНСС, Технически университет – Варна, Бургаски свободен университет. Интерес е проявен и от студенти в чуждестранни университети от Германия, Австрия и Унгария.


Според тематиката на подадените предложения, младите хора проявяват най-голям интерес към иновации в сферата на социалната отговорност. На второ място идват проекти в областите чиста енергия и управление на отпадъците.


Академия „Иновация в действие” се организира в партньорство с Института за предприемачи на Сиско, представляван от The Business Institute, и Havas Worldwide Digital Sofia. Повече информация за инициативата, можете да намерите на интернет страницата http://innovationinaction.eu/.

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..