Български форум на бизнес лидерите организира форум „Устойчив бизнес и енергийна ефективност“ ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общ характер
Петък, 21 Юни 2013 10:01, CSR News

 

Компании споделиха екологичните си практики, водещи до спестяване на средства

Български форум на бизнес лидерите беше домакин на форума „Устойчив бизнес и енергийна ефективност“, организиран съвместно с Посолство на Великобритания в България. Той се проведе на 20 юни 2013 г. в Резиденцията на посланика на Обединеното кралство и събра представители на бизнеса и държавните институции.


Събитието имаше за цел да бъдат споделени добри и приложими бизнес практики в областта на пестенето на енергийни и материални ресурси и да постави акцент едновременно върху общественополезния ефект и върху бизнес ефекта от тях. Крайната цел е те да бъдат популяризирани и да се стимулират повече фирми да ги внедряват. Бяха представени още програми за финансиране на енергийно ефективни проекти и обсъдени държавните политики в тази посока.


Форумът беше открит от Н. Пр. Джонатан Алън, Посланик на Великобритания в България, който отбеляза, че преходът към нисковъглеродна икономика не бива да се осъществява на парче, необходим е цялостен подход, като се вземат предвид нуждите на бизнеса.


Модератор на събитието беше доскорошният председател на БФБЛ и настоящ член на УС Мария Шишкова, която обърна внимание, че енергийната ефективност и отговорното потребление на ресурси нямат само бизнес стимул, но са пряко свързани с качеството на живот на всички нас.


Сред официалните гости на форума бяха още Петър Курумбашев, председател на Комисията по околна среда и води към НС, Еленко Божков, член на ДКЕВР, и Евгени Ангелов, съветник на Президента на Република България по икономика и иновации, който представи стратегията на Президентството за постигане на цялостен подход към енергийната ефективност като възможност за повишаване на конкурентоспособността на българската икономика.


Светлин Писленски, банкер в постоянното представителство на Европейската банка за възстановяване и развитие в България, презентира възможностите за финансиране на проекти за ефективно използване на ресурсите. За последната година, по негови думи, благодарение на реализацията на 55 проекта, са спестени въглеродни емисии, равняващи се на отделяните CO2 от 200 000 автомобила за една година.


Компании, членове на Форума на бизнес лидерите, работещи в различни сектори на икономиката, споделиха своите екологични практики и ползите от системите за управление на енергията. Презентациите бяха изнесени от Емил Пилафов, началник "Централни операции“ в Пощенска банка, Бисера Иванова, изпълнителен директор на Фасилити Оптимум, Ясен Гуев, директор „Корпоративна политика” в Глобул, и Камелия Славейкова, изпълнителен директор на ШЕЛ България. Всички те акцентираха върху необходимостта от промяна на нагласите в обществото и изтъкнаха, че внедряването на подобни „зелени” практики води до промяна на екологичната култура на техните служители и семействата им.


Презентациите можете да видите на следните линкове:


 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..