Националният конкурс "Иновативно предприятие на годината 2013" отличи девет български компании за техните успешни иновативни бизнес модели ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общ характер
Петък, 06 Декември 2013 16:06, CSR News


Президентът Росен Плевнелиев връчи наградите в различните категории


Вчера, 5 декември 2013 г., бяха раздадени наградите от Националния конкурс "Иновативно предприятие на годината 2013" в рамките на Деветия национален иновационен форум на тема "Иновации и секторна конкурентоспособност".


Президентът Росен Плевнелиев връчи грамоти на отличените предприятия в категориите "Пазарно лидерство", "Иновационен хъб", "Качество на живот", "Зелена иновация", "Устойчиво иновативно поведение", "Социално въздействие" и "Иновативно новостартирало предприятие".


„Мехатроника“ АД Габрово получи наградата за „Пазарно лидерство“. Компанията е иновативно предприятие за конструиране и изработка на автоматични машини за производство, пълнене и запечатване на гъвкави опаковки за козметичната, хранително-вкусовата, химическата и фармацевтичната промишленост.


В област „Иновационен хъб“ беше отличена „Интерконсулт България“ - българска софтуерна и консултантска компания, която предоставя висококачествени и надеждни услуги в областта на ИТ консултирането, софтуерния дизайн и развойната дейност, ИТ поддръжката и обучението на крайни клиенти. „Интерконсулт България“ разработи и поддържа уникален 3D софтуерен симулатор на танкери и търговски кораби, пристанища и пристанищни елементи. Разработеният симулатор има 60 % пазарен дял в света и се използва от водещи скандинавски компании за морски превози и транспорт.


„АМЕТ“ ООД, чийто основен предмет на дейност е разработване, производство и реализация на електронни и механични изделия и компоненти за медицинско оборудване, получи награда в област „Качество на живот“. В Конкурса фирмата е отличена за своя микропроцесорен апарат за високочестотна електрохирургия последно поколение.

В област „Зелена иновация“ беше отличена агенция за цялостно комуникационно обслужване „ДеКони“ за своя уникален в световен мащаб мобилен образователен център „3D Екобус“. За целите на проекта се използва брандиран отвън и отвътре автобус, оборудван с 42” 3D подвижни екрани, Dolby Digital Surround Sound и Audience Response System (ARS) за провеждане на обучение на деца от 1-и до 4-и по тема „Опазване на околната среда и разделно събиране на отпадъци от опаковки“. Кратко изложение въвежда децата в темата, след което те гледат специално разработения за проекта 3D филм „Повелителите на рециклирането“ и играят на интерактивната игра „Стани екогерой!“. Така 40-минутния учебен час се превръща в незабравимо преживяване.


В категорията „Устойчиво иновативно поведение“ награда получи „АМГ Технолоджи“ ООД, гр. Ботевград. Компанията е иновативно предприятие в областта на нанотехнологиите и вградените системи, което разработва и произвежда високотехнологични сензори за вграждане в широк спектър от прибори и микросистеми. Фирмата използва изключително собствени технологии, за които са подадени 5 заявки за патентна закрила и над 20 за дизайн. Фирмата реализира пълен цикъл за изработка на авангардни решения от изходни материали до функционално тестване на прототипи.


Наградата в област „Социално въздействие“ получи училище по роботика „Робопартанс“ цели да запали децата и учениците от ранна възраст по техническите науки. „Робопартанс“ е единственото училище по роботика, което предоставя не просто отделни занятия по роботика, а цялостна учебна програма с продължителност от 3 до 5 години. Екипът на „Робопартанс“ разработи и успешно реализира уникална в световен мащаб методология и програма за интерактивно обучение на ученици в сферата на инженерните науки на базата на роботите Mindstorms на LEGO.

За „Иновативно новостартирало предприятие“ призът бе връчен на три компани - „Плейграунд Енерджи”, „Уча.се“ ООД и „Хътгрип“ ООД.

„Плейграунд Енерджи” стартира преди година и половина с разработка на иновативни играчки за детска площадка с вграден генератор, който превръща кинетичната енергия в звуци и светлина със стимулиращ и образователен ефект. Вариантите за приложения са много – свързани играчки, състезателни съоръжения, образователни игри и др. Целта е да се намали затлъстяването при децата и да се стимулира тяхната активност.


Стартиращото предприятие „Хътгрип“ разработи софтуер, който помага на малки, средни и големи предприятия да предвиждат и предотвратяват производствени аварии, да подобряват процесите и да оптимизират използваните ресурси и енергия.


Стартиралото през ноември 2012 г. предприятие „Уча.се“ разработва цялостна платформа за онлайн обучение, която включва видео уроци, упражнения, алгоритми за връзка между упражненията и видео уроците, както и онлайн сесии с учители на живо.


Националният конкурс за иновативно предприятие на годината се организира за девети пореден път от Фондация "Приложни изследвания и комуникации", координатор на Еnterprise Europe Network – България, в партньорство с Министерството на икономиката и енергетиката и Представителството на ЕК в България.
Конкурсът цели да покаже успешните български бизнес модели, основаващи се на иновациите и новите технологии, и да привлече вниманието на широката общественост към постиженията на българските предприятия в областта.


До участие в конкурса се допускат всички активни фирми, без ограничение на сектора им на дейност, които имат успешно внедрена иновация през последните три години. Тази година за пръв път бяха отличени и иновативни новостартирали предприятия.


Конкурсът за иновативно предприятие се утвърди през годините като успешен формат за популяризиране на усилията на българските фирми да се развиват като канкурентоспособни и отговорни бизнес-партньори. 58-те отличени предприятия до този момент вече се радват на ползите от наградата – повишена разпознаваемост и доверие, повече бизнес, но и отговорности.


Наградата е призната от Европейската комисия за най-добра национална практика за популяризиране на иновативното развитие.

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..