GLOBUL въвежда филтър за онлайн материали, които съдържат сексуална злоупотреба с деца ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общ характер
Сряда, 17 Септември 2014 17:36, Globul


GLOBUL е първият телеком в България, който въвежда филтър за блокиране на материали в интернет, съдържащи сексуална злоупотреба с деца. Инициативата, която се осъществява в сътрудничество с Министерството на вътрешните работи, бе представена днес на официална пресконференция от главния изпълнителен директор на компанията Стайн-Ерик Велан, министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов и посланика на Кралство Норвегия в България Н. Пр. Гюру Катарина Викьор.


Филтърът ще бъде активен за всички клиенти на мобилен интернет от GLOBUL. При всеки опит през мрежата на GLOBUL да бъде отворен уебсайт, който съдържа фото- или видеоматериали, показващи сексуална злоупотреба с деца, абонатът ще бъде автоматично пренасочен към STOP-страница, която го информира, че достъпът до сайта е забранен. 

„Като отговорна компания и доставчик на услуги за пренос на данни, вярваме, че е наш дълг да осигурим на клиентите си възможно най-безопасния достъп до интернет. Въвеждането на този филтър е много важна стъпка в тази посока. Изключително горд съм да обявя, че GLOBUL е първият телеком в България, който въвежда подобен филтър. Държа да отбележа, че ние не считаме това за наше конкурентно предимство и сме готови да споделим опита си с другите играчи на пазара. Нещо повече - вярвам, че всички ние трябва да си сътрудничим в борбата срещу сериозни проблеми като сексуалната злоупотреба с деца“, заяви г-н Велан по време на събитието.

„Привърженик съм на идеята за законодателно уреждане на този въпрос, както е в много държави, но дотогава призовавам и другите телекомуникационни оператори да се включат в използването на филтъра. Благодаря на компанията и на норвежкото правителство за силния ангажимент в помощ  на борбата със злоупотребите с деца“, заяви министър Йордан Бакалов.

Филтърът ще ограничава интернет достъпа до списък с домейни, изготвен и предоставен от Международната организация на криминалната полиция (ИНТЕРПОЛ) и Министерството на вътрешните работи въз основа на предварително зададени критерии. Списъкът включва интернет страници с изображения или видеоклипове, съдържащи сексуална експлоатация, сексуален тормоз или сексуална злоупотреба с деца. Съгласно споразумението, GLOBUL периодично ще получава актуализиран списък с такива домейни от съответния отдел в ММВР.

GLOBUL въвежда филтъра срещу разпространението на материали за сексуална злоупотреба с деца в интернет, следвайки добрите практики на Telenor. Телекомуникационната компания успешно разработи и въведе подобен филтър в Новегия през септември 2004 г. в партньорство с норвежката Криминална следствена служба (Крипос). Telenor е първата компания, която си сътрудничи с правоохранителен орган по подобен проект. Днес филтърът се използва от повечето компании в групата на Telenor, както и от водещи телекоми по цял свят. Според статистиката, след въвеждането на филтъра от Telenor в Норвегия броят на регистрираните опити за достъп до блокирани страници е намалял с около 79% за периода 2009 г. – 2013 г.

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..