Близо 40 млн. европари за социални придобивки в предприятията ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общ характер
Понеделник, 04 Април 2011 12:52, CSR News

 

Колко майки мечтаят за детска градина във фирмата, в която работят? Или поне да има къде да оставят детето си за час, докато приключи работното време в офиса. При това абсолютно безплатно.


Скоро това удобство ще стане лесно достъпно за всеки шеф, защото Европа отпуска парите за социални придобивки за служителите в предприятията. Става дума за 38 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Те трябва да бъдат усвоени до 2013 г.

Минималното финансиране, което фирмата може да получи, е 50 хил. лв., а максималното - 390 хил. лв.

Детската градина в офиса е само един от жестовете, които работодателят може да направи към своите служители. За социална придобивка се счита също обособяването и оборудването на места за отдих и почивка. Към тях се включва и фитнес залата, където хората може да спортуват. Възможност е и масажът след няколко часа работа пред компютъра. Лекарски или зъболекарски кабинет във фирмата пък е добре забравеното старо. Както и изграждането на фирмена столова или помещение за хранене с необходимото оборудване за самообслужване.

Разпоредителите с парите по програмата - Агенцията по заетостта, оставят широко поле за въображението на фирмите. Няма да се допускат единствено проекти за обзавеждане и оборудване, пряко свързано с производствения процес. Проектното предложение за социални придобивки обаче трябва да е обвързано с дейността на самото предприятие и нуждите на работниците, обясни Анелия Лозанова, зам. изпълнителен директор на Агенцията по заетостта. Затова от фирмите се иска много убедително да обосноват, че социалната придобивка наистина ще служи на работниците. Екстри за самите работодатели няма да се допускат. Стига да има убедителна мотивация, с шансове да получи финансиране е дори изграждането или ремонтът на почивна база, в която работниците на предприятието могат да отдъхват безплатно. Задължително условие е помещенията за отдих, хранене или забавачка да са собственост на фирмата.

До седмица Агенцията по заетостта ще публикува на сайта си насоките за кандидатстване, по които фирмите ще може да подготвят проектите си. Схемата е наречена "Социални иновации в предприятия". Още отсега е ясно, че към нея ще има голям интерес, защото вече има много запитвания в бюрата по труда, каза още Лозанова. Ще може да кандидатстват малки, средни и големи предприятия.

Източник: standartnews.com

 

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..