Кампания "Зeлена България": Да си зелен не е само отговорност. Това е поглед в утрешния свят ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общ характер
Понеделник, 06 Юни 2011 13:32, CSR News


Министерството на околната среда и водите награди бизнес-призьорите в кампанията „Зелена България”, финансирана от Оперативна програма „Околна среда”.

В Световния ден на околната среда, екоминистерството отчете ръст на хората, които изхвърлят отпадъците си разделно, пестят вода и използват енергоспестяващи крушки. Призовете са за компании, участвали активно в инициатива за почистване, засаждали дървета, използвали алтернативни източници на енергия, рециклирали материали или отваряли зелени работни места.


Кампанията е под мотото "Да си зелен не е само отговорност. Това е поглед в утрешния свят". "Ние не сме получили природата в наследство от нашите бащи, а сме я взели на заем от нашите деца. Така че, нека това бъде нашата отговорност към тези, които най-много обичаме - нашите деца и внуци”, заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова. 

В категорията за голям бизнес министър Нона Караджова връчи отличия на „Кока Кола” за цялостната им политика по опазване на околна среда, на „Овергаз” за многогодишната инициатива „Да запазим България зелена и чиста за нас и нашите деца” и на „Белла” за възстановяване на опожарените през 2007 г. гори в Родопите, съобщи МОСВ.

Заместник-министър Ивелина Василева награди победителите в категорията за среден бизнес. Приз за първо място не беше присъден, а останалите два взеха „Фистокомерс” за използване на рециклирани и биоразградими материали в производството на канцеларски продукти и „Одисея  Ин” за „Кампания 3 евро”, чрез която за всеки закупен туристически ваучер се отделят по 3 евро за инициативата „За да остане природа в България”.

Първо място в категорията за малък бизнес също не беше присъдено. Заместник-министър Евдокия Манева отличи учениците от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив за производство на детски играчки и плажни чанти от стари дрехи и употребявани пластмасови опаковки. За облагородяване на Морската градина във Варна награда взеха „Алекс Капричев” и „Ултими”.

На церемонията бяха връчени и три специални награди. За инициатива, която засяга голям брой хора, приз заслужи „Макметал Холдинг” за ежегодните образователни еко-кампании в пресата, училищата и общините. OMV беше отличена за инициативата “Mind the Gap”, с която служителите на компанията се ангажират с решаване на екологични проблеми. „Холсим-България” получи признание за възстановяване на екосистемите в бившите кариери на фирмата и за ландшафтното оформяне на циментовия завод в Бели извор.

Победителите бяха определени от жури с председател ректорът на Лесотехническия университет проф. Нино Нинов и членове политологът проф. Евгений Дайнов, главният редактор на списание GEO Иван Голев, певицата Хилда Казасян и директорът на фондация “Димитър Бербатов” Димитрина Ходжева.

“Зелена България” стартира миналия месец и в първата й категория за зелен бизнес участваха над 80 фирми. Кампанията ще продължи до края на годината в още две категории: за най-активна община по Оперативна програма „Околна среда” и за най-зелен град.

 

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..