Младежи превърнаха столично място за срещи в Омайна градина ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общ характер
Събота, 08 Декември 2012 16:45, НЧ "Бъдеще сега"

 

....Или как всички пътища водят към Родопите

На 5-ти декември, Международния ден на доброволеца, Народно читалище „Бъдеще сега 2006” представи на живо в София - Омайната градина, една вдъхновяваща история, която преобрази родопското село Гудевица.


Над 40 гости, сред които природолюбители, радиоводещи, представители на бизнес и граждански организации и журналисти само за няколко мига изминаха разстоянието от 280 км и се озоваха в Гудевица, където сред тикви и слама се намираше нашата ръчно изработена карта, на която всеки посетител нарисува своя маршрут от родното си място до Гудевица. 

Втората спирка по пътя на гостите бе „Омайната градина“, където сред дъхави билки, гостите се запознаха с уникалната родопска природа и богатството ни от лечебни растения. Наред с местните билки, като мента, мащерка, жълт кантарион, маточина, бял равнец и др., успешно бяха култивирани и два застрашени от изчезване растителни вида, включени в Световната червена книга -  Пирински (Мурсалски) чай Sideritis scardica и Родопски крем Lilium rhodopaeum. 

В последната спирка „Играя и уча“ гостите участваха в един интерактивен урок и преживяха неформалното образование в действие – Как една ябълка се превърна в земното кълбо и само нейната люспа, 1/32 част от ябълката се оказа почвата, плодородна за изхранване, с която цялото човечество разполага!Тук за първи път посетителите имаха възможност да разгледат интерактивния наръчник за преподаване, разработен специално за деца и младежи от билковата ни градина. Той вече е достъпен за всички на http://gudevica.org.

През Омайната градина само за 6 месеца от май до ноември преминаха обучение над 100 деца от района на Родопите, 14 деца от цяла България в рамките на организираната 7-дневната Био-академия, над 15 международни и 35 български доброволеца участваха в изграждането и поддържането на градината. Омайната градина бе посетена от над 50 души от страната и стана повод за среща на био производители на билки от различни краища на България. Над 150 местни жители от района се запознаха с методите на биологичното земеделие, свързани с култивирането на лечебни растения като алтернатива в земеделието и развитието на района, а на пролет очакваме някои от тях да започнат свои собствени омайни градини с мурсалски чай!

Цялото пътешествие на посетителите бе съпроводено под звуците на каба гайда, кани с горещ мурсалски чай и вкусен родопски пататник. 

Омайната градина е част от дългосрочната визия на „Бъдеще сега” за създаване на модерен център за работа с деца и младежи сред природата на Родопите. Всеки един гост получи парче от пъзел, който в края на вечерта започна да се подрежда! 

Липсват ни най-важните парчета от пъзела, затова имаме нужда от Вашата помощ! Включете се в Кампанията на Бъдеще сега за създаване на училище сред природата, защото децата и младите хора са ценност! Ето, че само едно парче е останало, за да завършим ремонта на училището в село Гудевица - Вашата подкрепа, чрез директно дарение на банковата ни сметка, материали за ремонта или просто разкажете на свои приятели и познати, които биха могли да ни помогнат! Повече за кампанията съвсем скоро на сайта на НЧ Бъдеще сега!

 


Събитието в снимки!

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..