Стартират разяснителните семинари за Европейски награди в областта на КСО ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общ характер
Петък, 25 Януари 2013 16:02, Global Compact


Стартират разяснителните семинари за Европейски награди в областта на корпоративната социална отговорност „Вдъхновяващи партньорства за иновации и промяна”

Церемонията ще бъде на 7 април 2013 г.


25 януари 2013, Брюксел, София – От днес стартират разяснителните семинари за първите
Европейски награди в областта на корпоративната социална отговорност „Вдъхновяващи партньорства за иновации и промяна”. Програмата за насърчаване на отговорни корпоративни практики и сътрудничество цели да отличи подобаващо най-добрите КСО практики в Европа. Европейските отличия се организират в 29 страни, с подкрепата на Европейската комисия. С цел разясняване на критериите и споделяне на примери за успешни партньорства локални форуми ще има и в Бургас (30ти януари), Стара Загора (31ви януари), Пловдив (1ви февруари), Варна (18ти февруари) , Русе (19ти февруари). Подаването на кандидатури за конкурса и присъствието на форумите са без такса за участие. 


Бизнес-организации, представители на нестопанския сектор и представители на оценителите се събраха днес във Висшето училище по застраховане и финанси, за да дадат примери за успешни партньорства в областта на корпоративната социална отговорност.

„Журито на наградите ще търси в подадените кандидатури примери за пълноценни
и вдъхновяващи партньорства, които успешно се възползват от най-силните страни на партньорите. Ние ще се стремим да отличим не най-мащабните проекти, а тези, които показват задълбочено познаване на проблемите, иновативни подходи към решаването им, и устойчивост, като демонстрират желанието на партньорите за постигане на положителна промяна в дългосрочен план” уточни Елица Баракова, член на Националния съвет на Българската мрежа на глобалния договор и Изпълнителен директор на Фондация „Помощ за благотворителността в България“.  

Огнян Донев, Председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците
в България потвърди, че КРИБ ще продължи да насърчава членовете си да изграждат партньорства със заинтересованите страни и да ги развиват.  

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН е българският национален партньор на
инициативата, чиито цели са:

 

 

  • да популяризира градивната роля, която бизнесът има в обществото;
  • да сподели вдъхновяващи примери за партньорство в областта на КСО;
  • да представи новаторски решения за справяне с актуални обществени и екологични проблеми;
  • да насърчи споделянето на добри КСО практики през границите на Европа;
  • да подкрепи сътрудничеството в полза на обществото между бизнеса и организациите с нестопанска цел;
  • да покаже българския принос в развитието на КСО.

 

Наградите са както за големи, така и за малки и средни компании; за млади компании и за такива с традиции – важното е да представят едно или повече партньорства. Победителите на национално ниво ще бъдат тържествено отличени в България и ще представят страната на общоевропейска церемония през юни 2013 г. На официалното събитие в Брюксел ще им бъдат връчени сертификати, подписани от високопоставен представител на Европейската комисия.  

Крайният срок за подаване на кандидатурите е 1 март 2013 година. Церемонията по публична
защита на проектите и награждаването им ще се проведе на 7 април 2013 година. Документи за кандидатстване в България фирмите могат да изтеглят от http://www.unglobalcompact.bg/?page_id=3642&lang=bg

Условия за участие:

Европейските КСО отличия са насочени към фирми от частния сектор. Организации от нестопанския сектор – неправителствени, образователни, културни, научни и социални, както и публичните институции, могат да участват като партньори. Приемат се кандидатури, както от малки и средни предприятия, така и от големи компании. Проектите трябва да са насочени към множество заинтересовани страни и да са реализирани от бизнеса в сътрудничество с един или повече партньори. Партньорствата трябва да са реализирани през последните 5 години. Участието в конкурса се осъществява чрез попълване на формуляр и изпращането му на адрес Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. . Кандидатурите трябва да включват декларация от партньора, в която детайлно са описани ползите за обществото, които са постигнали проектите. Всички кандидатури ще бъдат разглеждани и оценени според правила, разработени от Европейската комисия и приложими във всички страни-участнички. Краен срок за участие в Европейските КСО отличия “Вдъхновяващи партньорства за иновации и промяна” - 1.03.2013 г.

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..