Христо Симеонов: Общество е като една голяма екосистема, в която преди да пожънеш трябва да посееш ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Избрано
Четвъртък, 27 Март 2014 15:47, Фондация "За нашите деца"

 

Христо Симеонов e член на Настоятелството на фондация „За Нашите Деца“ от 2013 г. В момента управлява собствени компании в сферата на IT услугите, финансовото консултиране и туризма. Разговаряме с него за идеята му по време на всяка бизнес среща да отделя 5 минути за разговор за социалната отговорност.

 

Г-н Симеонов, разкажете ни за вашата идея накрая на всяка бизнес среща да отделяте време, за да поговорите за корпоративната социална отговорност?

 

Идеята да се отделя време за корпоративна социална отговорност в края на всяка бизнес среща дойде донякъде случайно по време на изключително продължителни преговори с партньори. След като бяха изговорени всички теми по преговорите ми хрумна да запитам нашите партньори дали имат програма за корпоривна социална отговорност. Бях изненадан от интереса и позитивната реакция, като се получи един доста продуктивен разговор, в който се оказа, че идеята не е изобщо чужда, като имахме възможност освен да обменим позитивни идеи и възможности, да достигнем и до реализирана идея. След това си помислих какво би станало, ако в края на всяка бизнес среща се отделят само по 5 минути, за да се споделят идеи за това как може бизнесът да инвестира в развитието на обществено полезни каузи.

 

Не е ли много трудно покрай работните Ви ангажименти и развиването на Вашия собствен бизнес да отделяте време и за благотворителност?

 

Мисля, че един от ключовите етапи в еволюцията на всяка компания през 21-ви век трябва да бъде социалната отговорност. В този ред на мисли смятам, че всеки собственик или управител на бизнес трябва да инвестира част от ресурсите си, за да спомага за развитието на дейности свързани със създаването на благоприятна обществена среда, която би имала ефект не само върху обществото като цяло, но и би донесла много позитиви за самия бизнес. Компаниите трябва да гледат на идеята за социална отговорност като инвестиция, която допълва основната им дейност, а не като отделно разходно перо, което да съществува само при наличието на свободни ресурси.

 

Как Вие разбирате корпоративната социална отговорност?

 

За мен корпоративната социална отговорност представлява отделяне на част от ресурса на компанията за реинвестиция в развитието на обществото, в което самата компания функционира, и което дава основите за развитието й. Моето разбиране за едно развито общество е, че всеки гражданин (вкл. и корпоративните граждани) трябва освен да осигурява собственото си съществуване и да допринася за общото благополучие. В този ред на мисли общество е като една голяма екосистема, в която преди да пожънеш трябва да посееш. Смятам, че в развитите общества корпоративната социална отговорност е една от основите движещи сили за постигане на баланс в тази система, което пък създава възможност за просперитет и развитие за всички членове на системата.

 

Бизнесът и неправителствените организации могат ли да имат обща мисия, според Вас? Едните трябва да печелят, все пак?

 

Печалбата има много други измерения освен паричните знаци. Смятам, че бизнесът на 21-ви век и неправителствените организации не само могат, но и трябва да имат обща мисия, в която двата типа организации да са взаимно допълващи се, като ролята на бизнеса е да служи като солидна основа и трамплин за дейността на неправителствените организации. Ключов момент в този процес обаче е разбирането от страна на компаниите, че усилията им в тази посока са инвестиция, която ще носи дългосрочни ползи, а не просто още един допълнителен разход.

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..