59% от собствениците на малък и среден бизнес се интересуват от екологични и социални практики ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Избрано
Събота, 10 Май 2014 14:17, CSR News


Собствениците смятат, че има смисъл да са “зелени” и социални 

Най-често инвестират в служителите си и в екологични инициативи

Малкият и среден бизнес в България се интересува как да бъде отговорен към обществото и околната среда. Най-често компаниите от този сегмент инвестират в развитие на собствените си служители и в екологични инициативи. 57% от малките и средни предприятия смятат, че тези практики имат положително влияние върху финансовите им резултати, a 43% изтъкват като основни пречки да са по-отговорни липсата на изисквания от страна на държавата както и липсата на подготвени кадри по темата. Това сочи изследване по повод националната конференция „Стандарти за зелена икономика”, която ще се проведе на 13 май (вторник) в Галерия Мазда.


“Тенденциите са положителни за България и показват висок интерес от страна на малките и средни предприятия към зелената и социална икономика. Отговорният бизнес вече не е запазена територия само на големите компании”, коментира Марина Стефанова, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, която ще изнесе доклад за отговорния бизнес в страната по време на събитието. 

На конференцията ще бъде представена новата европейска политика за зелени обществени поръчки и интегрирано отчитане. Участват български и международни експерти в областта на екологичните стандарти и социалната отговорност. Събитието има за цел да покаже различни гледни точки и подходи към корпоративната социална отговорност и устойчивото развитие и какъв е бизнес-смисълът от тях. 

Водещ лектор на конференцията ще бъде председателят на международната работната група за прилагане на ISO 26000 – Указания за социална отговорност - Мартин Нойрайтер, който съветва Австрийската експортна агенция, Монголското правителство, Европейската комисия, Rosia Montana Gold Company, Румъния, Стопанската камара на Австрия, Търговска банка - Румъния, Австрийски институт по стандартизация и др. 

Събитието е част от проект, който цели подпомагането на малките и средни предприятия при прехода им към „зелена икономика”. В рамките на проекта e издадено Ръководство за прилагане на ISO 26 000 в малки и средни фирми.


Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..