Млади приятели на Земята съживяват еднократните опаковки в изложба ПДФ Печат Е-мейл
CSR за теб - Конкурси за теб
Неделя, 04 Януари 2015 15:45, CSR News

Една от първите инициативи на новосформираното младежко крило на екологично сдружение „За Земята” е провеждането на Конкурс по създаването на произведения на изкуството от използвани еднократни продукти в 3 категории Скулптури, Бижута и Битова техника (маси, столове, лампи и др.).

 

Инициативата насочва общественото внимание към  проблема с нарастващата употреба на еднократни опаковки в ежедневието ни. Младите хора искат да повишат екологичната култура у връстниците си и да спомогнат за промяна на отношението им към употребата на изделия за еднократна употреба и генерирането на боклук.

 

Младите приятели на Земята канят младежи до 30 г. да се включат в конкурса по създаването на произведения на изкуството от отпадъци на тема „Земята не е за еднократна употреба”. Желаещите да участват в конкурса могат да попълнят регистрационната форма до 16 януари 2015г.

 

В периода 17-24 януари ще бъде предоставено творческо пространство в Лабораторията за градски дизайн на сдружение „Трансформатори”.

 

Снимка на най-доброто произведение ще бъде използвана за дизайн на рекламни тениски, които ще се продават в подкрепа на Чистене 2015 г. - ежегодна кампания на За Земята по почистване на труднодостъпни планински местности. Интересни награди като книги на екологична тематика, канчета и торбички за многократна употреба очакват участниците в конкурса.

 

Създадените произведения ще бъдат изложени в Лабораторията за градски дизайн на 25 януари, като по време на изложбата посетителите ще гласуват за трите най-добри изделия в категориите Скулптури, Бижута и Битова техника. Участниците и посетителите на изложбата ще получат полезни съвети как могат да намалят генерирането на отпадъци,  ще разберат какво представлява стратегията “Нулеви отпадъци”, както и ще се насладят на акустична музикална програма.

 

След изложбата гласуването ще продължи онлайн във фейсбук от 26 януари до 6 февруари. В резултат на онлайн гласуването и броят на гласовете от самата изложба ще бъдат излъчени победителите от трите категории.

 

Със съгласието на авторите произведенията им ще се продават благотворително за набиране на средства за Чистене 2015 г. по време на самата изложба.

 

Условия за участие:

 

  • Участниците могат да работят самостоятелно или в екипи до трима души.
  • Допустимите материали са използвани опаковки и предмети за еднократна употреба – хартиени и пластмасови опаковки, найлонови торбички, кофички от кисело мляко, изгорели крушки и други.
  • Материалите трябва да бъдат предварително подготвени/събрани от участниците.
  • Помощни материали като лепило, ножици и др. ще бъдат осигурени от организаторите по време на едноседмичната работилница в Лабораторията за градски дизайн.
  • Произведенията могат да бъдат изработени и извън Лабораторията за градски дизайн, като участниците трябва да предоставят снимки от работния процес.
  • Произведенията от категория „Скулптури“ трябва да бъдат най-малко 50 см. високи.

 

Актуална информация за конкурса може да намерите във фейсбук събитието му.

 

Млади приятели на Земята искат да покажат, че животът на еднократните стоки и опаковки не трябва да приключва на депото за отпадъци. Опаковките могат да бъдат и ресурс за създаването на красиви предмети. За жалост рециклирането не е решение на проблема –  обикновено найлоновите торбички се използват за производство на нови торбички, които обаче не са подходящи за хранителната промишленост.  Но в същото време разходите за рециклиране на найлонови торбички надвишават стойността им и повечето съоръжения за рециклиране не ги приемат. Те просто биват изхвърляни с останалата част от боклука. Затова най-доброто, което може да се направи е да се върви към постепенно намаляване на използването им и заместването им с продукти и опаковки с дълъг живот на използване.

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

За Теб

Стипендиантската програма на Фондация „Еврика“ се провежда за четиринадесета поредна година

За четиринадесета поредна година Фондация „ЕВРИКА" ще определи студенти, които ще получават  именни стипендии в размер на 2 000 лв. годишно  в  десет области:

Конкурси за теб | Фондация "Еврика"

Прочети..

Стани експерт „Връзки с обществеността“ във фондация Сийдър

Експерт „Връзки с обществеността“ (по заместване)   Фондация „Сийдър“ обявява свободно работно място по заместване за длъжността Експерт „Връзки с обществеността“ в централния си офис в гр. София. Търсим...

Конкурси за теб | CSR News

Прочети..

Присъедини се към екипа на Фондация „Сийдър“

Фондация „Сийдър“ обявява свободно постоянно работно място за длъжността Директор „Развитие“ в централния си офис в гр. София. Търсим енергичен, инициативен и отговорен човек, който:   Планира и управлява процеса...

Конкурси за теб | CSR News

Прочети..

Събития и Обучения

NOEVENTS