Фондация „Екоцентрик“ обявява конкурс за ученици за изготвяне на информационен постер и екореклама. ПДФ Печат Е-мейл
CSR за теб - Конкурси за теб
Четвъртък, 23 Април 2015 15:16, CSR News


Конкурсът се провежда в рамките на проект „КонсУмувай – образователни турове за отговорно потребление“, който стартира в началото на 2015г. Проектът е финансиран от Германската фондация за околна среда – DBU (Deutsche Bundesstiftung Umwelt) и ще бъде осъществен в рамките на 18 месеца в партньорство с германската организация Сдружение “Млади приятели на Земята” и с партньори на национално ниво Екологично сдружение „За Земята“ и Национален ученически екопарламент.


„КонсУмувай“ е образователен интерактивен проект, който засяга актуални теми като потреблението на храни, облекло, електроника и др. В рамките на проекта ще се проведат няколко пилотни обиколки с гимназисти в шест града от страната- София, Пловдив, Благоевград, Враца, Ловеч и Пазарджик. По време на градските турове доброволци ще представят информация по темите по интересен и въвличащ участниците начин през игри, симулации, дискусии и др.

Повече за проект „КонсУмувай“ можете да разберете тук.

 

Условия за участие

В конкурса могат да участват ученици 8-12 клас от градовете София, Пловдив, Благоевград, Враца, Ловеч и Пазарджик.
Участниците да сформират екип от минимум 2-ма до максимум 5-ма човека. Няма ограничения за броя екипи от едно училище. Екипът може да включва хора от различни паралелки и класове.
Всеки екип да има по 2-ма координатори – 1 учител и 1 ученик (това са хората, които съблюдават за изпълнението в срок на дейностите от регламента на конкурса).

Всеки екип подава попълнена онлайн бланка за участие от тук.

Всеки екип да направи проучване по една от следните тематични области:

  • дрехи
  • мобилни телефони
  • шоколад


Проучването трябва да е насочено към следните въпроси:

  • С какви екологични проблеми е свързано производството и потребяването на съответния продукт (избраната от екипа тема)?
  • По време на добиването на суровини, производството или използването на съответния продукт има ли отрицателно влияние върху здравето на хората и в какво се изразява то?
  • По време на добиването на суровини, при производството или използването на съответния продукт създават ли се условия за социално-икономическа несправедливост и ако да, какви? (например: много ниско заплащане на работниците, опасни условия на труд и др.)
  • Как чрез нашите действия в ежедневието можем да влияем за намаляване на отрицателните ефекти (върху човешкото здраве, околната среда и социалната справедливост) които оказва добива на ресурси, производството или използването на съответния продукт?


Екипът да проведе анкета сред най-малко 60 човека на територията на училището си по избраната тема. Екипът обработва получените от анкетата данни, за да ги използва за следващите етапи от конкурса. Събраните необработени данни се предоставят на ЕкоЦентрик в електронен вариант (въведени в ексел анкетите) и се изпращат на имейл Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. .

Анкетите са различни за всяка от темите. Всеки екип може да изтегли анкета според темата, която е избрал:

Екипът да изработи информационен постер. Препоръчва се постерът да е ръчна изработка. Постерът трябва да включва най-важната информация от проучването по темата и обработените данни от направената в училището анкета

Екипът да изготви екореклама – тя може да е под формата на видеоклип, илюстрация, комикс, колаж от снимки и др., чрез която да мотивира хората да бъдат отговорни потребители и ги информира какво могат да направят в ежедневието си, за да намалят отрицателните ефекти от добива на суровини, производството или използването на съответния продукт (според избраната тема).

Екипът да разпространява информация за проекта и конкурса сред съученици, учители, родители.

Екипът да качва постове и снимки за прогреса на дейностите, информация за училището и за представяне на участниците в екипа във фейсбук страницата на проекта: https://www.facebook.com/konsumuvai

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

За Теб

Стипендиантската програма на Фондация „Еврика“ се провежда за четиринадесета поредна година

За четиринадесета поредна година Фондация „ЕВРИКА" ще определи студенти, които ще получават  именни стипендии в размер на 2 000 лв. годишно  в  десет области:

Конкурси за теб | Фондация "Еврика"

Прочети..

Стани експерт „Връзки с обществеността“ във фондация Сийдър

Експерт „Връзки с обществеността“ (по заместване)   Фондация „Сийдър“ обявява свободно работно място по заместване за длъжността Експерт „Връзки с обществеността“ в централния си офис в гр. София. Търсим...

Конкурси за теб | CSR News

Прочети..

Присъедини се към екипа на Фондация „Сийдър“

Фондация „Сийдър“ обявява свободно постоянно работно място за длъжността Директор „Развитие“ в централния си офис в гр. София. Търсим енергичен, инициативен и отговорен човек, който:   Планира и управлява процеса...

Конкурси за теб | CSR News

Прочети..

Събития и Обучения

NOEVENTS