Предстоящи Събития

Събитие 

Заглавие:
Митинг и шествия „Да спасим гората – да спасим държавата”
Кога:
03.03.2012
Организатор:
WWF Sofia
Категория:
Събития за теб

Описание

Митинг и шествия „Да спасим гората – да спасим държавата” на 3 март в София, Пловдив и Бургас

Още четири известни лица се включват във видео послание за горите и Витоша


София, 2 март 2012 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” с подкрепата и на други граждани организира митинг и шествия „Да спасим гората – да спасим държавата” в София, Пловдив и Бургас на националния празник 3 март.

В София митингът е от 14 ч. до пилоните на НДК, тъй като общината отказа съгласуване на шествие.

В Пловдив сборният пункт е Военният клуб от 12,30 ч., откъдето ще тръгне шествие към Централна поща.

В Бургас шествието започва в 13 ч. от Часовника и ще стигне до Морската градина.

Междувременно политологът Евгений Дайнов, актьорът Иван Бърнев и музикантите Васил Гюров от група „Ревю” и Деси Андонова от „Phuture Shock” и “Sentimental Singers” говорят за българските гори и Природен парк Витоша в кратко клипче, което може да се види в интернет.

В други две клипчета вече се включиха актьорите Валери Йорданов, Филип Аврамов, Луиза Григорова и Силвия Петкова, музикантите Стоян Янкулов – Стунджи и Димитър Кърнев, писателят Калин Терзийски и ТВ водещата Ива Дойчинова. Може да гледате всичките тук.

Коалицията „За да остане природа в България” припомня, че предстои второ четене на поправките в Закона за горите, както и промени в още няколко закона. Ако те се приемат:

  • ще може бързо и евтино да се секат държавни и частни гори, за да се правят писти и просеки за лифтове
  • ще се позволят на практика голи сечи, които иначе са забранени от закона, и предполагат свлачища и наводнения
  • най-уязвима ще бъде гората в защитените територии на България, които заемат само 5% от страната.
  • ще има поредно доказателство, че държавата не обслужва обществения интерес, а частните икономически интереси на един и същ бизнесмен, който вече контролира 3 от 4-те големи ски зони в България – Банско, Витоша и Боровец.


Коалицията „За да остане природа в България” припомня, че:

  • поправките очевидно са диктувани от офшорната компания „Витоша ски”, чийто директор е и член на управителния съвет на „Юлен” АД - фирмата концесионер на ски зона Банско. Държавата финансира с 3,6 млн. лв. само тази година ски състезания в доказано незаконния курорт Банско, където самото Министерство на околната среда и водите обяви, че се използва с 65 % по-голяма площ от разрешеното по концесия.
  • държавата смята да изреже 12% от територията на световното природно наследство на ЮНЕСКО в сърцето на Национален парк Пирин само и само да разреши разширяването на ски зона Банско и строителството на нови ски зони над Добринище и в м. Кулиното над Разлог.
  • държавата си позволява с лека ръка да премахва неудобните служители, които спазват закона. Чрез предварително решен конкурс беше отстранен досегашният директор на Природен парк Витоша Тома Белев, защото години наред той защитава опазването на парка и следи изпълнението на плана му за управление, като не допуска неговото застрояване.

Powered by Web Agency

Организатор

Организатор:
WWF   -   Website
Град:
Sofia
Държава:
Държава: bg

Описание

Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 4000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.

Powered by Web Agency

CSR Видео

Най-четени статии

За Теб

Стипендиантската програма на Фондация „Еврика“ се провежда за четиринадесета поредна година

За четиринадесета поредна година Фондация „ЕВРИКА" ще определи студенти, които ще получават  именни стипендии в размер на 2 000 лв. годишно  в  десет области:

Конкурси за теб | Фондация "Еврика"

Прочети..

Стани експерт „Връзки с обществеността“ във фондация Сийдър

Експерт „Връзки с обществеността“ (по заместване)   Фондация „Сийдър“ обявява свободно работно място по заместване за длъжността Експерт „Връзки с обществеността“ в централния си офис в гр. София. Търсим...

Конкурси за теб | CSR News

Прочети..

Присъедини се към екипа на Фондация „Сийдър“

Фондация „Сийдър“ обявява свободно постоянно работно място за длъжността Директор „Развитие“ в централния си офис в гр. София. Търсим енергичен, инициативен и отговорен човек, който:   Планира и управлява процеса...

Конкурси за теб | CSR News

Прочети..