Предстоящи Събития

Събитие 

Заглавие:
Конференция „Променя ли се светът на хората с увреждания?"
Кога:
27.02.2014
Организатор:
Фондация Светът на Мария Sofia
Категория:
Събития за теб

Описание

 

Конференция „Променя ли се светът на хората с увреждания?" се провежда по повод две години от ратификацията на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, под патронажа на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев. Събитието ще се проведе на 27 февруари 2014 г. от 10:00 в Гранд хотел София, зала „София“.

Когато през 2006 г. Общото събрание на ООН прие Конвенцията, цялата международна общност беше категорична, че този международен документ ще промени света за хората с увреждания.

Конвенцията утвърждава вътрешно присъщото достойнство и ценност, равните и неотменими права на всички хора, както и необходимостта от гарантиране на хората с увреждания на пълното им възползване от тези права и свободи без каквато и да било дискриминация. Конвенцията измества фокуса от увреждането на човека към средата, която го ограничава и възпрепятства неговата пълноценна реализация и интеграция.

В България Конвенцията беше ратифицирана със закон, приет от 41-то Народно събрание на 26 януари 2012 г. Днес, 2 години по-късно, са актуални въпросите: „Промени ли се нещо за хората с увреждания?“, „Какво е Конвенцията за всички нас - само документ или визия и цел, за които следва да работим ежедневно?”, „Единодушното приемане на Конвенцията от всички политически сили доведе ли до реално обединяване на усилията в действията по прилагането й?”

Конференцията „Променя ли се светът на хората с увреждания?“ си поставя за задача да потърси отговор на тези въпроси и да очертае пътя към бъдещите институционални действия, които да доведат до постигане на очакваните от обществото резултати и до реална промяна в живота на стотиците хиляди хора с увреждания в България, техните семейства и близки.

Основните теми в Конференцията са:

- „Къде сме сега?“ – оценка на мащаба на постигнатото през последните две години в полза на хората с увреждания; обсъждане на основните предизвикателства пред прилагането на принципите на Конвенцията в България.

- „А сега накъде?“ – очертаване на дългосрочна перспектива в областта на прилагането на заложените в Конвенцията ценности и принципи и постигане на консенсус относно необходимите бъдещи действия на различни институционални равнища.

- „Важно е!“ – отразяване на гледната точка на хората с увреждания и техните семейства, на държавните институции и неправителствените организации, на политици, медии, дарители.

За организирането на конференцията Фондация „Светът на Мария“ сформира инициативен комитет с участието на Български център за нестопанско право, Български дарителски форум, Национална мрежа за децата, Фондация „Де Пасарел България“, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, „Глобална инициатива в психиатрията – България“.

Модератор на събитието ще бъде популярната журналистка от БНТ Добрина Чешмеджиева.

За потвърждаване на участието в събитието и допълнителна информация можете да се обърнете към Фондация „Светът на Мария“ – Дария Хаджидимитрова, имейл: daria @ mariasworld.org, тел.: 02/4239740, 0882127707, или Райна Соколова – тел.: 0882 663 665.

 

Програма на събитието:


09:30 – 10:00 ч. Регистрация на участниците в конференцията
10:00 – 12:00 ч. Официално откриване от Президента на Р. България г-н Росен Плевнелиев
Изказвания на министри, председатели на парламентарни
комисии и лидери на политически партии
12:00 – 13:00 ч. Обяд
13:00 – 14:30 ч. Подиумна дискусия на тема: „Имат ли равни права хората с увреждания в България?”
14:30 – 14:45 ч. Кафе-пауза
14:45 – 16:15 ч. Подиумна дискусия на тема: „Какво е качеството на живот на хората с увреждания в България?”
16:15 – 16:30 ч Официално закриване

Powered by Web Agency

Организатор

Организатор:
Фондация Светът на Мария   -   Website
Град:
Sofia
Държава:
Държава: bg

Описание

„Светът на Мария“ е фондация, учредена в обществена полза през февруари 2012 г. в град София от семейството на Мария – млада жена с интелектуални затруднения.

Мисията на Фондация „Светът на Мария“ е да подобрява качеството на живот на хората с интелектуални затруднения и техните семейства, както и да подпомага личностната им реализация чрез осигуряване на достъп до качествени услуги, развиващо обучение и подходяща трудова заетост.

Powered by Web Agency

CSR Видео

Най-четени статии

За Теб

Стипендиантската програма на Фондация „Еврика“ се провежда за четиринадесета поредна година

За четиринадесета поредна година Фондация „ЕВРИКА" ще определи студенти, които ще получават  именни стипендии в размер на 2 000 лв. годишно  в  десет области:

Конкурси за теб | Фондация "Еврика"

Прочети..

Стани експерт „Връзки с обществеността“ във фондация Сийдър

Експерт „Връзки с обществеността“ (по заместване)   Фондация „Сийдър“ обявява свободно работно място по заместване за длъжността Експерт „Връзки с обществеността“ в централния си офис в гр. София. Търсим...

Конкурси за теб | CSR News

Прочети..

Присъедини се към екипа на Фондация „Сийдър“

Фондация „Сийдър“ обявява свободно постоянно работно място за длъжността Директор „Развитие“ в централния си офис в гр. София. Търсим енергичен, инициативен и отговорен човек, който:   Планира и управлява процеса...

Конкурси за теб | CSR News

Прочети..