Предстоящи Събития

Събитие 

Заглавие:
Стартира програмата за социално предприемачество за нестопански организации – 2015 / 2016
Кога:
01.06.2015 - 26.06.2015
Организатор:
Фондация Български център за нестопанско право
Категория:
Събития за теб

Описание

Най-добрите три бизнес плана ще получат 30 000 лева, за да развият идеите си

 

Българският център за нестопанско право и Фондация УниКредит с подкрепата на Фондация „Америка за България", започват набиране на кандидатури за участие в програмата за социално предприемачество за 2015/2016 г. Програмата включва обучения за развитие на стопанска дейност от неправителствени организации, съвети при подготовката на бизнес план за стартиране на дейността и участие в конкурс за най-добър бизнес план.

 

Три неправителствени организации ще си разпределят награден фонд от 30 000 лева.

 

През 2014 г. в програмата се включиха 25 организации, от които седем достигнаха до финала и представиха своите бизнес планове пред авторитетно жури, съставено от бизнес лидери и потенциални инвеститори. Победителите в категория „Най-добра бизнес идея" - Българска хранителна банка и в категория „Най-голям социален ефект" - Сдружение „Онкоболни и приятели", гр. Бургас получиха награди в размер на 12 000 лева всяка. Журито даде допълнителна награда от 6 000 лв. на Фондация „Конкордия България", а партньорите ни от Ятото предоставиха допълнителна награда на Сдружение „Устойчиво общество".

 

Описание на програмата


Програмата за социално предприемачество съдържа следните три етапа:

 

Първи етап – обучителни семинари, на които участниците ще се запознаят с основните теми, свързани с развитието на една идея и подготовката на бизнес план, както и с примери за успешен социален бизнес в България. В обученията освен презентации и съвети от практиката ще бъдат включени групови занимания и ролеви игри. Информация за обучителите от предходната година може да намерите на уеб сайта trainings.bcnl.org.

 

Втори етап – след приключване на обученията участниците ще имат на разположение три месеца, за да подготвят собствените си бизнес планове. По време на този етап те ще могат да получат безплатни консултации и да задават конкретни въпроси на консултантите на конкурса.

 

Трети етап – разработените бизнес планове ще бъдат оценени и най-добрите от тях ще бъдат представени пред специално жури, което ще определи победителите. Отличените проекти ще получат финансиране.

 

За кого е подходящо да кандидатства

 

Инициативата е подходяща за всички неправителствени организации, които развиват или имат намерение да развиват стопанска дейност в подкрепа на своята мисия и цели. За участие могат да кандидатстват НПО, които:

 

 • съществуват повече от 1 година (т.е. регистрирани преди 30 юни 2014 г.);
 • имат най-малко два успешно изпълнени проекта/инициативи в последните 2 години;
 • имат годишни приходи над 10 000 лева за последната година (2014 г.) или повече от 20 000 лева за последните две години (2013 и 2014 г.).

 

 

В програмата може да се включат и организации, които са участвали в конкурса в предходни години, но не са получили награди.

 

Предимство при селекцията на участниците ще бъде давано на активни организации, които разполагат с добре подготвен екип и готовност да реализират бизнес идеята си. Основен критерий ще бъде мисията на организацията и връзката между нея и предложената идея за развиване на стопанска дейност.

 

Всички организации, които желаят да участват, трябва да попълнят електронен формуляр за кандидатстване .

 

Формулярът се попълва и изпраща от официалният представител на съответната нестопанска организация. Моля бъдете кратки, ясни и конкретни при отговарянето на въпросите във формуляра – това ще Ви даде по-голям шанс при кандидатстването!

 

График:

 

 • Срок за кандидатстване – 26 юни 2015 г.;
 • Обявяване на одобрените за участие кандидати – август 2015 г.;
 • Провеждане на първи обучителен семинар в София – 5-6 октомври 2015 г.;
 • Провеждане на втори обучителен семинар в София – 19-20 октомври 2015 г.;
 • Период за подготовка на бизнес плановете – ноември 2015 / януари 2016 г.;
 • Представяне на най-добрите бизнес планове пред жури – февруари 2016 г.

 

 

За участие в обученията и конкурса одобрените кандидати трябва да заплатят такса, в размер на 100 лв. Организаторите поемат разходите на участниците за нощувки, храна и кафе-паузи през времетраенето на обученията.

 

Краен срок за получаване на документите е 26 юни 2015 година.

 

Инициативата се организира с подкрепата на Фондация УниКредит и Фондация „Америка за България".

Powered by Web Agency

Организатор

Организатор:
Фондация Български център за нестопанско право   -   Website
Държава:
БГ

Описание


Мисията на Български център за нестопанско право (БЦНП) е да оказва подкрепа при изработване и прилагане на закони и политики с цел развитие на гражданското общество, гражданското участие и доброто управление в България. БЦНП вярва, че развитието на правната рамка на нестопанските организации е основен механизъм за създаване на независимо и проспериращо гражданско общество.

БЦНП подкрепя граждански организации и хора, които искат да са активни и да работят за своите каузи.

 • Ние работим законодателството и средата в България да са подкрепящи, а не ограничаващи за гражданите и гражданските организации.
 • Ние помагаме на организациите да решават всякакви правни и други проблеми, с които се сблъскват.
 • Ние подкрепяме гражданските организации чрез:
  • обучения за това как да защитават интересите си пред държавата, как да намират средства за финансиране на идеите си, как да набират подкрепа и др.
  • достъп до информация и добри практики чрез Информационния портал за неправителствените организации в България (www.ngobg.info), нашия уебсайт www.bcnl.org и нашите публикации.
 • Подкрепяме гражданската инициатива чрез анализи и изследвания, изработване на препоръки и застъпнически кампании за подобряване на средата за гражданското общество в България.

 

Powered by Web Agency

CSR Видео

Най-четени статии

За Теб

Стипендиантската програма на Фондация „Еврика“ се провежда за четиринадесета поредна година

За четиринадесета поредна година Фондация „ЕВРИКА" ще определи студенти, които ще получават  именни стипендии в размер на 2 000 лв. годишно  в  десет области:

Конкурси за теб | Фондация "Еврика"

Прочети..

Стани експерт „Връзки с обществеността“ във фондация Сийдър

Експерт „Връзки с обществеността“ (по заместване)   Фондация „Сийдър“ обявява свободно работно място по заместване за длъжността Експерт „Връзки с обществеността“ в централния си офис в гр. София. Търсим...

Конкурси за теб | CSR News

Прочети..

Присъедини се към екипа на Фондация „Сийдър“

Фондация „Сийдър“ обявява свободно постоянно работно място за длъжността Директор „Развитие“ в централния си офис в гр. София. Търсим енергичен, инициативен и отговорен човек, който:   Планира и управлява процеса...

Конкурси за теб | CSR News

Прочети..