Предстоящи Събития

Събитие 

Заглавие:
"Найлонът не е на мода - имаме и друг избор"
Кога:
01.07.2011
Организатор:
БНТ
Категория:
Събития за теб

Описание

Замисляли сте се с колко найлонови торбички се прибирате в къщи? И каква е тяхната съдба след това? В света годишно се използват между 100 милиарда и 1 трилион торбички. Всяка година в България се използват около 3,2 млрд. Те са навсякъде, летят и се закачат по дърветата , плуват в реките и загрозяват пейзажа. Една част от тях отиват на сметищата, едва около 10 % обаче се рециклират. 

В утрото на 1 юли, заредено с най-много надежда при посрещането на изгрева, в партньорство с община Бургас БНТ постави на плажа куб, в който да се слагат найлонови торбички. Ежедневно той ще се опразва и след месец ще се разбере, колко торбички са събрани там. На електронния адрес Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. зрителите могат да споделят идеи. А журналистите от БНТ ще отидат при тях, за да разменят найлонови торбички срещу текстилни.

Вече всичките 264 български общини подкрепят кампанията на БНТ "Найлонът не е на мода - имаме и друг избор". На заключителната сесия на Националното сдружение на общините кметовете са решили да организират по един ден без найлонови торбички до края на юли.

Основен проблем е всъщност нарастващата, НЕНУЖНА употреба на найлонови торбички. Днес хората са толкова свикнали с употребата им, че забравят какво причиняват. Почти всики търговци, например, ги използват с рекламна цел или за „удобство” на клиентите. А тези торбички са леки и затова много лесно изоставяни и изхвърляни. Те са НАВСЯКЪДЕ – по дърветата, из храстите, във въздуха, по земята, в реките и моретата. Задръствайки уличните канавки, отточната вода излиза по улиците в дъждовни дни и може да причини различни зарази. Не е за пренебрегване и фактът, че найлоновите торбички се произвеждат от суров петрол, газ или въглища - всичките невъзобновяеми природни ресурси.

БНТ призовава: Нека да опитаме още този месец да се откажем от поне 10 торбички, защото "Найлонът не е на мода".


Пътят на една найлонова торбичка може да бъде различен. Хвърлена в жълтия контейнер за разделно събиране на отпадъците, тя със сигурност се превръща в суровина и ще бъде преработена.

По специална лента отпадъците стигат до работниците, които ги сортират ръчно. Всеки следи зорко да не изпусне своя вид опаковка, за да я постави в точния бункер.

Най-много бункери са отделени на найлона. Той се дели на бял, цветен и на много тънките найлонови торбички. С преса, събраният найлон се превръща в огромна бала, която е готова за рециклиране. (Вижте видео)

В репортаж на БНТ екологът Даниел Иванов каза: "Годишно сортираме около 50 тона найлон. Хората просто трябва да се научат да хвърлят разделно отпадъците, Нека не забравяме, че за производството на 1 кг найлонови торбички са необходими около 2 литра суров петрол".

Според анкета на Министерството на околната среда и водите от миналата година 89% от хората подкрепят премахването на найлоновите торбички.


Повече информация, търсете на bnt.bg

Powered by Web Agency

Организатор

Организатор:
БНТ

Описание

Съжаляваме, все още няма налично описание.

CSR Видео

Най-четени статии

За Теб

Стипендиантската програма на Фондация „Еврика“ се провежда за четиринадесета поредна година

За четиринадесета поредна година Фондация „ЕВРИКА" ще определи студенти, които ще получават  именни стипендии в размер на 2 000 лв. годишно  в  десет области:

Конкурси за теб | Фондация "Еврика"

Прочети..

Стани експерт „Връзки с обществеността“ във фондация Сийдър

Експерт „Връзки с обществеността“ (по заместване)   Фондация „Сийдър“ обявява свободно работно място по заместване за длъжността Експерт „Връзки с обществеността“ в централния си офис в гр. София. Търсим...

Конкурси за теб | CSR News

Прочети..

Присъедини се към екипа на Фондация „Сийдър“

Фондация „Сийдър“ обявява свободно постоянно работно място за длъжността Директор „Развитие“ в централния си офис в гр. София. Търсим енергичен, инициативен и отговорен човек, който:   Планира и управлява процеса...

Конкурси за теб | CSR News

Прочети..