Театър на Улицата ПДФ Печат Е-мейл
Други проекти
Четвъртък, 07 Юни 2012 14:33, CSR News

 

снимка: transformatori.netСдружение Трансформатори и ЧЕЗ България обявяват отворена покана за участници в акция по изрисуване на 51 ревизионни електро-табла по протежението на улица „Г. С. Раковски” в гр.София. Инициатива се извършва със съдействието на Столична Община.

След миналогодишната акция УЛИЦА КУТИЕНА, Сдружение Трансформатори и ЧЕЗ България организират нова още по-мащабна и живописна трансформация на любимата ни улица „Г.С.Раковски”.


Целта на инициативата е да се облагородят и естетизират ревизионните табла като елементи от градската среда. Посредством художествена намеса, акцията се стреми да допринесе за уникалния артистичен дух на улица „Раковски”, както и за красивия и европейски облик на София.

Контекст

Улица „Раковски” е една от най-представителните улици на столицата. Тя минава през различни градски зони свързвайки различни обществени сгради и туристически забележителности : Френска Езикова Гимназия, 1ва Градска Болница, Сградата на ЧЕЗ България, Сградата на Европейския Съюз, НАТФИЗ, Театър 199, Театър Сълза и Смях, Театър Българска Армия, Чешки Културен Институт, Министерство на Финансите, Министерство на Икономиката Енергетиката и Туризма, градина Кристал, Централен Военен Клуб, Руската Църква, храм Свети Александър Невски, храм Света София, Национална Опера и Балет.

Най-атрактивната част на улицата е между бул. „Васил Левски” и бул. „Княз Александър Дондуков”. Ще бъдат изрисувани всички ревизионни табла в този участък. Техният брой е точно 51. Голяма част от „заподозрените” за трансформиране табла са в непосредствена близост до изключително знакови обществени сгради и пространства.

Тема на акцията

Театър на Улицата.

„Раковски” ни очарова с многобройни театрални зали и културни институции, галерии и арт дюкянчета. Макар и разнолика в различните си части, улицата е място от културната карта на София, утвърдено като „улицата с театрите“.

 

Театърът излиза на улицата и улицата се превръща в театър.

Изрисуваните табла се превръщат в сцена за героите на града.

Изрисуваните табла пресъздават пиеси от градския живот.

Изрисуваните табла преразказват приказните истории на София.

Общи условия за участие

Целта на отворената покана е да бъдат избрани млади творци, които да изрисуват ел-таблата. (вижте снимки тук)

Могат да участват професионални художници или любители, всички които имат творчески идеи, усет към изобразителното изкуство и желание да допринесат за красивия облик на столицата чрез рисунките си. Кандидатите трябва да са пълнолетни и могат да участват индивидуално или в екип.

За участие се изисква да се изпрати една или повече идейни скици за рисунка върху ревизионно табло като няма ограничение за стила и техниката на рисуване. Рисунката трябва да отговаря на зададената тема.

Желателно е участниците да посетят ул. „Г.С.Раковски” и да разгледат ревизионните табла в участъка между бул. „Васил Левски” и Бул. „Княз Александър Дондуков”. По желание на участниците рисунките могат да бъдат създадени за конкретно ревизионно табло.

Срок и форма за подаване на предложения

Скиците се изпращат като прикачени файлове (с размер не повече от 5МВ и формат JPG или PDF) по мейл на адрес Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. . Мейлът трябва да съдържа кратък текст, представящ концепция и отношение към задачата, както и кратко представяне на автора – име, възраст, телефон за контакт, професионални интереси и опит.

Предложения се приемат най-късно до 17ч на 17 юни 2012. Участниците ще бъдат обявени на 18 юни на www.transformatori.net

Въпроси можете да задавате на Гергана Тилева / Сдружение Трансформатори / 0885 88 42 42      

Възнаграждение и материали

Крайната цел е да бъдат избрани 17 художника, като всеки един ще изрисува 3 ел. табла.

Всеки художник ще получи средства за материали и възнаграждение на обща стойност 500лв.

Според резултата от отворената покана, броят на участниците и възложените табла за изрисуване би могъл да варира, запазвайки същото съотношение на финансовите параметри.

Реализация

Кампанията по изрисуването на ел.таблата започва на 23 Юни.

В рамките на 10 дни авторите трябва да реализират рисунките.

След обявяване на участниците, на всеки един от тях ще бъде възложени 3 ел. табла с конкретно местоположение. Участниците трябва да подготвят предварителни идейни скици за съответните табла и да ги съгласуват с екипа на „Трансформатори“.

Таблата ще бъдат предварително почистени, грундирани и приведени във форма годна за боядисване/рисуване.

Ред и безопасност

Участниците, които ще вземат участие в изрисуването на ревизионните табла, трябва да спазват следните условия:

 

  • Дейностите по изрисуване на ревизионните табла по никакъв начин да не нарушават реда и спокойствието на пешеходците, живущите и работещите на ул. Г.С.Раковски”
  • Дейностите по изрисуване на ревизионните табла да се извършват в дух на уважение към градската среда, без да замърсяват и променят облика на други елементи от градската среда в съседство.
  • Дейностите по изрисуване на ревизионните табла да бъдат извършени съобразно технически инструктаж за безопасност на работа предварително направен от технически екип.
  • Дейностите по изрисуване на ревизионните табла да бъдат извършени, така че по никакъв начин да не нарушават функционирането на самите ревизионни табла – всички врати на табла да останат отваряеми и всички прилежащи информационни табелки да останат видими и четливи.

 


Авторски права

Участниците реализират творбите си, като по своеобразен начин даряват изкуството си на града и неговите обитатели.

Рисунките остават неизменна интелектуална собственост на техните автори.

Всички произведения трябва да бъдат специално и единствено създадени за този проект. Авторите на рисунките носят отговорност в случай, че трети лица имат претенции за авторски права относно рисунките.

Участниците предоставят на Сдружение “Трансформатори” и неотменимо право за публично разпространение и използване без ограничения във времето и без финансови ангажименти, но винаги споменавайки имената на авторите.

Трети лица могат да разпространяват медийни продукти представящи произведенията/рисунките единствено след споразумение и съгласие от страна на Сдружение Трансформатори.

Всички участници ще подпишат договор и декларация, с която се съгласяват с условията за участие, ред, безопасност и авторските права.


Източник: transformatori.net

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

За Теб

Стипендиантската програма на Фондация „Еврика“ се провежда за четиринадесета поредна година

За четиринадесета поредна година Фондация „ЕВРИКА" ще определи студенти, които ще получават  именни стипендии в размер на 2 000 лв. годишно  в  десет области:

Конкурси за теб | Фондация "Еврика"

Прочети..

Стани експерт „Връзки с обществеността“ във фондация Сийдър

Експерт „Връзки с обществеността“ (по заместване)   Фондация „Сийдър“ обявява свободно работно място по заместване за длъжността Експерт „Връзки с обществеността“ в централния си офис в гр. София. Търсим...

Конкурси за теб | CSR News

Прочети..

Присъедини се към екипа на Фондация „Сийдър“

Фондация „Сийдър“ обявява свободно постоянно работно място за длъжността Директор „Развитие“ в централния си офис в гр. София. Търсим енергичен, инициативен и отговорен човек, който:   Планира и управлява процеса...

Конкурси за теб | CSR News

Прочети..

Събития и Обучения

NOEVENTS