18 януари 2012: Шествие в защита на българската гора и Природен парк Витоша ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 09 Януари 2012 00:00, "За да остане природа в България"

 

 

Кога:

сряда, 18 януари 2012 г.

Къде:

Паметника на Патриарх Евтимий

Начало:

18:30 часа

 

Шествие в защита на българската гора и Природен парк Витоша и срещу готвените промени в Закона за горите

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”, скиори, сноубордисти и туристи организират шествие в защита на българските гори и Природен парк Витоша.

„Горите не могат да говорят – да викнем вместо тях” ще започне в сряда, 18 януари, 18.30 ч от паметника на Патриарх Евтимий. То ще премине по ул. „Граф Игнатиев”, пл. „Славейков”, ул. „Г.С.Раковски”, бул. ”Цар Освободител” и до пл. „Народно събрание”, където ще има митинг.


Подготвяните в момента промени в Закона за горите могат да доведат до изсичане и застрояване на това най-ценно богатство, при това в места, обявени за защитена природа на България. Промените ще се гласуват на първо четене в сряда в парламентарната комисия по земеделие и гори. 

Ако парламентът гласува промените в Закона за горите, внесени от Министерски съвет на 28 декември 2011 г. и станали известни като поправката „Витоша ски”, ще се стигне до:

1. Монопол в зимните курорти на свързани офшорни фирми и по-високи цени за ски карти, тъй като ще им бъдат предоставени вечни вещни права в държавните гори без търг и на практика безплатно

2. Застрояване на продадените на безценица и заменени гори в периода 2003-2011 г., вече дори без Общ устройствен план

3. Нова по-голяма ски зона в Природен парк Витоша от Драгалевци и Симеоново до Черни връх и унищожаване на ски център Алеко

4. Гола сеч в хиляди декари гори на Витоша, Пирин, Рила, Родопите, Западна Стара планина, дори и там където не става за ски

5. По-дълъг ловен сезон с една проста заповед на министъра на земеделието и храните


Природозащитниците предлагат текстовете да се променят така, че:

-  Горите на България да могат да се ползват след конкурс.

-  Да може да се карат ски и сноуборд по съществуващите писти (включително с поддържани и ремонтирани съоръжения на Витоша), а ако се строят нови, това да не е за сметка на изсечени гори.

-  Да се премахне монопола в ски курортите.


Дискусии за промените в Закона за горите и Природен парк Витоша ще има тази вечер, понеделник, от 19 ч. в „+ това” на ул. „Марин Дринов” 30, както и в четвъртък, 19 януари, от 19 ч. в “Чай във фабриката” на ул. “Г. Бенковски” 11.

Допълнителна информация:

- Вече стартира и онлайн петиция в подкрепа на опазването от застрояване и изсичане на Природен парк Витоша на адрес:

http://forthenature.org/petitions/18

- Съпоставка между настоящите текстове в Закона за горите и новите предложени текстове и обяснение какви облаги ще произтекат за „Витоша ски” АД, ако тези поправки бъдат приети от парламента - http://forthenature.org/documents/810

 

 

Powered by Web Agency