https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Мтел започва десетата си стажантска програма ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Образование и Наука
Вторник, 18 Март 2014 17:51, Mtel

 

Мтел стартира десетото издание на стажантската си програма, която от 2013 година вече е целогодишна. Това стана ясно по време на ежегодния кариерен форум „Дни на кариерата“, организиран от Джоб Тайгър, който се провежда днес и утре (18-19 март) в НДК.

 

И тази година телекомът ще приеме стажанти в следните професионални направления: „Информационни технологии“, „Телекомуникации“, „Маркетинг”, „Финанси”, „Човешки ресурси”, „Корпоративни комуникации“ и „Право”.

За стаж в Мтел всяка година кандидатстват средно по 2000 младежи. Досега в стажантската програма на телекома са участвали приблизително 600 студенти. Средната възраст на обучаващите се е 21 години. Мтел приема средно около 60 стажанти на година, като всеки трети от тях в последствие остава в телекома. От 2005 година досега компанията е инвестирала повече от два милиона и двеста хиляди лева в своята стажантска програма.

В деветото издание на програмата през 2013 година се включиха над 50 студенти от 12 български и чуждестранни университети, които няколко месеца трупаха опит в компанията. През изминалата година, освен традиционните вече доброволчески тиймбилдинг и обучения, организирани специално за тях, стажантите участваха и в бизнес предизвикателство за идеи. „Мтел Академия за идеи” беше заснета и всички епизоди са публикувани в официалния YouTube канал на Мтел.

Желаещите да започнат стаж могат да кандидатстват през уебсайта на компанията www.mtel.bg, като попълнят електронния формуляр според направлението, за което проявяват интерес. Първите стажанти за 2014 година ще започнат своя стаж в телекома в началото на юни.

Повече информация за възможностите за стаж и свободните работни позиции, могат да се получат и в рамките на кариерния форум „Дни на кариерата“, организиран от Джоб Тайгър, в който компанията участва.

За Мтел стажантската програма е част от политиката на телекома да подпомага младите специалисти в професионалното им развитие. В тази насока Мтел има редица успешни инициативи и партньорства с някои от най-големите университети в страната, като едновременно с това участва и в редица кариерни форуми.

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Academy партньори

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..