https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
"Направи зелена твоята библиотека" ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Образование и Наука
Понеделник, 23 Март 2015 17:14, CSR News


През последните години Българската библиотечно-информационна асоциация стана инициатор на ред инициативи, представящи добри примери за новата роля на библиотеките като стратегически партньори на местната власт при оформянето и постигането на целите на устойчивото развитие. Добрите връзки на библиотеките с общността, техният капацитет да организират програми и разпространяват информация до широка и разностранна публика, както и универсалната достъпност, която те предлагат, ги правят естествени партньори при изграждането на здрави и процъфтяващи общности.


Инициативата „Направи зелен@ твоята библиотека“ цели да позиционира българските библиотеки сред лидерите в дейностите и образователните инициативи по опазване на околната среда като:

  • Работят за повишаване осведомеността на общността за екосъобразни практики, вкл. чрез своите фондове и услуги, както и чрез използване на социалните медии и нови форми на участие на населението.
  • Станат пример за екологично-съобразни практики и прилагане на зелени стандарти.
  • Създават партньорства за устойчиво развитие.
  • Бъдат сред първите в организирането на образователни програми, свързани с опазване на околната среда.


На национално равнище инициативата ще създаде среда, в която участващите библиотечни специалисти ще обменят идеи помежду си и ще насърчават и други да се присъединят към тях:

  • Ще провежда информационни кампании за да могат идеите на инициативата и нейните цели да бъдат подкрепени от широката общественост.
  • Ще осигурява информация за добри практики и ще дава предложения за програми и услуги, подходящи за приложение в библиотеките.
  • Ще насърчава креативността за осъществяване на зелени проекти и ще награждава най-добрите.
  • Ще осигурява подкрепа на библиотечните зелени инициативи от централната и местна власт, неправителствени организации и бизнеса.
  • Ще включва зелените теми в инициативи на Българската библиотечно-информационна асоциация като Национална библиотечна седмица, Маратон на четенето, Лятно четене и други.
  • Ще публикува информация за международни инициативи и практики.


На местно ниво отделните библиотеки ще организират разнообразни събития като семинари по опазване на околната среда, училищни програми и обществени форуми за запознаване на населението с практическа информация за нови зелени идеи, които те могат да приложат в ежедневието си.

Българската библиотечно-информационна асоциация кани всички колеги да се присъединят към инициативата „Направи зелен@ твоята библиотека“. Нека дадем своя принос за устойчивото развитие на българските общини!

Първите 50 ще получат копие от плаката в рамка, готов да бъде поставен на видно място в библиотеката. Очаквайте и други изненади! За да се присъедините към инициативата, изпратете съобщение на г-жа Красимира Няголова на Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. като посочите и точен пощенски адрес.

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Academy партньори

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..