https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Децата на Смилян вече знаят кой лети в небето над тях ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Образование и Наука
Понеделник, 01 Юни 2015 07:44, CSR News


От 1 юни – Деня на детето, до 5 юни – Деня на околната среда, децата от с. Смилян ще демонстрират нагледно кой прелита в небето над Смолянско. За целта възпитаниците на ОДЗ „Вела Пеева” и двата му филиала се включиха в конкурс за рисунка на тема „Виж кой лети!”. По своя инициатива ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” също ще се представят с картини извън конкурса. Изложбата вече е подредена в Посетителския информационен център на с. Смилян и очаква всички жители и гости на Смолянския край. По време на изложбата трима победители ще получат награди, закупени по проекта „Виж кой лети!”.


Учениците от Смилян се вдъхновиха за своите рисунки благодарение на специално организираното за тях наблюдение на птиците от региона. На 19 май 2015 г. от сдружение „Добро утре” подариха на децата от втори, четвърти и шести клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” едно истинско приключение – наблюдение на птици в естествената им среда. Събитието се организира в рамките на проекта "Виж кой лети!". Наблюдението се извърши край Часовниковата кула в селото. Децата трябваше и сами да определят вида на птиците според определителите, с които предварително бяха запознати. В края на наблюдението сдружение „Добро утре” предостави на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” 6 сглобяеми къщички за птици. Къщичките ще бъдат монтирани на подходящи места, в съответствие с препоръките на Българското дружество за защита на птиците.

Между 14 и 18 май учениците бяха подготвени за наблюдението от своите учители. Обучението се състоя по информационни материали на Българско дружество за защита на птиците. По време на занятията децата от втори клас се запознаха с начина на живот на отделните видове птици и тяхното опазване. По свое желание учениците от четвърти клас нарисуваха тематични рисунки, които вече са изложени в Посетителския информационен център на селото. По собствена инициатива пък шестокласниците подготвиха индивидуални материали за различните птици, които носеха със себе си по-късно, по време на самото наблюдение.

Всички деца показаха силен интерес към извънкласното занимание и проявиха желание за участие в още едно есенно-зимно наблюдение, по време на което ще направят и поставят хранилки за птички. Учениците ще създадат своите хранилки от подръчни материали. Поставянето на хранилките е от особено значение, особено през зимните месеци, когато запазването на някои от видовете зависи от подсигуряването на храна.

В детската градина и нейните филиали учителите проведоха игрови занимания за своите възпитаници, с които да ги подготвят за предстоящата среща с птиците. За най-малките наблюдението предстои и е планирано за дните между 1 и 10 юни.

Чрез проекта от „Добро утре” се стремят да възпитат у децата на Смилян чувството за ангажираност и грижа към птиците и дивата природа като същевременно провокират творческото им мислене. Сред целите на „Виж кой лети!” е и подобряването на съвместната работа между учители, родители и деца, както и подпомагането на местния екотуризъм.

Наблюдението на птици е сред обещаващите клонове на екотуризма, особено за хората, които желаят да опознаят птиците в естествените им местообитания. В същото време то допринася за развитието на общността, като образова местните относно високата стойност на биологичното разнообразие и опазването на природните зони. От Посетителския информационен център на селото отчитат, че дейността им би се подобрила, ако можеха да предоставят туристически обиколки, свързани с наблюдението на птици. Въпреки че към момента такава услуга не се предлага, към нея има интерес и е припозната от кметството на Смилян като перспективна възможност за допълнително привличане на туристи към селото и региона.

„Виж кой лети!” се реализира с финансов ресурс от тазгодишното издание на конкурса „Направи си сам”, след като през март проектът се нареди сред победителите. Конкурсът за малки зелени идеи „Направи си сам” предостави микрогрантове на 24 зелени инициативи в цялата страна. „Направи си сам” подпомага гражданските зелени проекти и се организира от екологично сдружение „За Земята”.

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Academy партньори

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..