https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
В Европа депата за отпадъци са на изчезване, у нас са на мода ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Петък, 31 Май 2013 12:38, Via Expo


Според Хулио Гарсия Бургес, директор на Дирекция "Управление на отпадъци" на ЕК политиката на страната ни трябва да бъде насочена към създаването на икономически стимули в областта на отпадъците, като това ще доведе до частни инвестиции без финансова тежест върху публичните бюджети. Той призовава да се възползваме от отпадъците. Те не само не ни пречат, те се рециклират, създават работни места и ръст в икономиката.


Това стана ясно по време на Международния форум и изложба за енергийна ефективност и възобновяема енергия, Интелигентни сгради, Управление на отпадъци и рециклиране и Асансьорни уредби, органазирани от Виа Експо в София.


Над 65 висококвалифицирани лектори от цяла Европа дискутират различни аспекти на „горещите” теми.


В изказването си г-н Ян ван Дайк от Холандската асоциация на професионалистите в областта на опазването на околната среда подчерта, че центровете за рециклиране на домакински отпадъци играят все по-важна роля за разделното събиране на битови отпадъци не само в Холандия, а в цяла Западна Европа.


Жулио Гарду от Асоциацията на инженерите по опазване на околната среда и планирането в Италия даде пример със Сардиния. През 2003 г. тя е на последно място като процент на разделно събиране – около 2% от всички отпадъци са се събирали разделно. В рамките на 1 година тя постига ръст - до 4%. Шест години по-късно Сардиния достига 45% разделно събиране на отпадъци. Няколко са важните стъпки, довели до този рязък ръст. Постигнато е споразумение за спиране на стоки, чийто опаковки не могат да се преработват в Сардиния. Въведена е система за възнаграждаване и съответно на наказване като функция на процента разделно събиране на органични отпадъци, постигнат от всяка община. Публично финансиране на заводи за качествено компостиране и преобразуване на съществуващите заводи за био-стабилизация, както и за рециклиране на органичните отпадъци. Най-ефективна мярка се оказала системата за възнаграждения и наказания. Тя променила навиците на населението, защото водела до по-високи или по-ниски такси.


Атлантос и Крест груп представиха "PYROWASTE" - технологично откритие за рециклиране на битови и индустриални отпадъци. Напълно автоматизираното устройство е предназначено за използване в малки, средни и големи населени места, за екологично чисто депониране на твърди битови и промишлени органични отпадъци. За разлика от обичайните традиционни технологии за изгаряне, при третирането на отпадъци в PYROWASTE. Няма вредни емисии.  Устройството може да се настрои за добив на синтетичен газ, електричество и топлина. Производството му ще стартира през септември.

Recycling Bulgaria. Тя е специализирана в разработване и доставка на технологии и цялостни решения в сферата на рециклирането. В сътрудничество с немския гигант Eggersmann Group, Recycling Bulgaria откриха завода за преработка на битови отпадъци край Варна. Инвестицията е около 50 милиона лева. Капацитетът на инсталацията е 50 тона на час. По изчисления на специалистите ежедневно Варна генерира между 300 и 390 тона боклук. Заводът може да поеме сметта не само на малките общини в региона, но и на по-голямата част от Североизточна България. На следващ етап ще бъде изградена инсталация, която ще позволи органичните отпадъци да се преработват в електрическа енергия.


От Recycling Bulgaria съобщиха, че от началото на 2014 г. ще започне тестовото биологично обработване на отпадъци в нов завод за преработка на битови отпадъци край София /в  Хан Богров/. До началото на октомври т.г. ще приключи строителната част и ще започнат „студените“ тестове.


Заводът е единственият проект за такъв модерен начин на третиране на отпадъците, който се реализира в България по европейската оперативна програма "Околна среда".  Той ще бъде изпълнен от консорциума „Егерсман и Ко”.  Отличава се с най-висока степен на автоматизация. След преработка на зелените и хранителните отпадъци ще се получава компост за торене, както и електричество и топлоенергия от биогаз. Предвижда се инсталацията край София да обработва 20 хил. т растителни и 24 хил. т хранителни отпадъци годишно и да се получават компост и биомаса за производството на 4.5 хиляди мегавата електроенергия годишно.


Много посетители привлича щандът на „Hermes Solar”. Това е компанията с най-високо технологичната производствена линия за български соларни панели. Стремежът й е да се превърне във водещ производител на PV панели в Европа и света.


Сред много посещаваните щандове е и на „Умен дом”. Прибирате се у дома и с едно натискане на копче на телефона си включвате отоплението, дърпате завесите, пускате любимата си музика, спирате алармата и стартирате фритюрника. Това предлага „Умен дом”. Специалистите ни показват как с едно устройство могат да се контролират множество други електронни устройства. Или как домът ни става по-интелигентен.


„Умен дом” е сред участниците в международната изложба „Интелигентни сгради /Smart Buidings/”. Тази концепция придобива все по-голяма популярност и се асоциира с икономичност, здравословна среда, екологична ангажираност, комфорт и сигурност. "Интелигентни" са тези сгради, които отговарят в максимална степен на потребностите на обитателите си и на обществото и могат адекватно да реагират както на техните изисквания, така и на променящите се външни атмосферни условия.

Другата голяма новост на тазгодишното изложение е първото специализирано изложение „Асансьори и ескалатори”. „Благодарни сме на колегите от Виа Експо, че ни поканиха да участваме, тъй като по този начин клиентите могат да видят на място продуктите, които предлагаме и да установим нови бизнес отношения”, коментира г-жа Татяна Кипрова, маркетинг специалист в компанията за асансьори и ескалатори “Лифтком”. Именно ескалаторите на  Лифтком  превозват хилядите пътници в метрото в София. Техните асансьори и ескалатори се използват от клиентите на 90% от българските молове. „Не мога да кажа, че икономическата криза се е отразила на нашия сектор. Все пак от 2010 г. насам работим основно за външни пазари. Редица компании и частни жилища от Русия, Македония, Италия и Турция закупуват от нас асансьори и движещи се пътеки. У нас няма отношение по тези въпроси. Дори един асансьор да е над 30-годишен и да е вече опасен за ползване, живущите не могат да се споразумеят да го сменят, тъй като не всички в кооперацията имат средства, а законът не ги задължава. Оттук произтичат и все по-зачестилите инциденти с хора в заседнали или пропаднали асансьори. На руския пазар, когото обслужваме, хората и фирмите са законово задължени да сменят асансьорите на всеки 25 години”, коментира г-жа Кипрова.


Изложбата - факти:

  • Обхваща темите: Енергийна ефективност, възобновяема енергия, управление на отпадъци и рециклиране, интелигентни сгради, асансьори и ескалатори.
  • 148 директни изложители от Австрия, Белгия, България, Великобритания, Китай, Чехия, Дания, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Литва, Люксембург, Румъния, Русия, Словения, Испания, Швейцария и Турция.
  • За първи път се представят фирми от Литва и Люксембург.
  • Сред изненадите е Аржентина – един от най-големите производители на биодизел в света
  • Австрийски и Италиански павилиони
  • Унгарско национално участие.
  • 47% от изложителите са компании от други държави.
  • В рамките на Save the Planet посетителите ще могат да се запознаят с: машини и съоръжения за рециклиране на метали, твърди битови и индустриални отпадъци, хартия, PVC материали; оборудване за производство на биогорива (пелети) от растителна биомаса и от други горими отпадъчни материали; системи за производство на биогаз от сметищни отпадъци; богата гама контейнери за отпадъци; балиращи преси, сортировъчни инсталации и др.
  • Интерес ще предизвика технологиите за домашна и сградна автоматизация; PV системи за покривни инсталации; фотоволтаични модули; инвертори и инверторни станции; хибридни вятърно-соларни системи.
  • Разнообразни решения в областта на асансьорната индустрия ще видим от водещи български компании – асансьорни уредби, повдигателни устройства и компоненти.
Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..