https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Четиринадесет компании грабнаха престижни отличия за зелен бизнес ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Петък, 28 Юни 2013 14:10, b2b Мagazine


На специална вечерна церемония b2b Media награди компаниите в България, които имат отговорно отношение към околната среда. Експертно международно жури отсъди фирмите, които имат най-голям принос за внедряването на зелените бизнес практики и развиването им на българска почва.


Фирмите, класирани на челните места във всяка отделна категория, получиха обществено признание за зелените си постижения. Отличените компании бяха удостоени със специални статуетки и сертификати от организаторите на конкурса. Тържествената церемония се проведе снощи в „Кемпински хотел Зографски”, в приятната компания на уиски „Джеймисън” и питиета на Винпром „Пещера”.


Националният конкурс „Най-зелените компании в България” се провежда за трета поредна година. Стремежът на организаторите е той да се превърне в ежегодна традиция, която да провокира фирмите да инвестират в екологични политики.


„Българските компании вече виждат предимствата на това да управляват бизнеса си в посока устойчиво развитие. Както неведнъж сме заявявали, зеленият бизнес е модерен бизнес”, добави Надя Маринова, управляващ партньор на b2b Media.

Престижни отличия бяха връчени на кандидати от цяла България. А ето и наградените по категории:

 • Индустрия, производствен сектор, рециклираща промишленост, управление на отпадъци.
  Първо място бе отредено на „Холсим България” АД. Те спечелиха симпатиите на журито със своят проект за опазване на биоразнообразието - 80% от всички кариери за суровини с висок риск за биоразнообразието разполагат с подробен план за неговото опазване. Освен това използват отпадъците си като алтернативни горива. Заместването на конвенционалните горива е близо 65%.
  Второ място бе отредено на „Рока България” АД, а трето зае „Огняново К” АД.

 • Автоиндустрия, транспорт и телекомуникации.
  Тук престижното отличие е за „Мобилтел” ЕАД. Техният проект „Мтел ЕКО Грант” е ежегодна дарителска програма, която финансира безвъзмездно малки, но стойностни проекти в областта на екологията.
  Второ място бе отредено на „Ентърпрайз Комюникейшънс Груп” ООД, а трето зае „ОРБИТ” ЕООД.

 • Финансови услуги 
  „Банка ДСК” бе отличена за най-зелена финансова институция. Основните сгради на банката в София са истински "флагмани" в управлението на околната среда, в целенасочените грижи за нейното опазване. Две от тях разполагат със сертификат за енергийни характеристики - енергиен клас А (най-високата категория); нова климатична система с директно изпарение, нова вентила-ция за банковия салон, подменени електрическата и ВиК инсталации, трикамерен стъклопакет и най-високия клас PVC дограма
  Второ място бе отредено на „Таксбек” ЕООД, а трето зае „Българо-Американска Кредитна Банка” АД.

 • Енергетика и технологии. 
  „Зеленият Оскар” бе грабнат от Богомил Стефанов, управител на компания „Хексагон Билд”. Това е единствената компания в България, извършваща високо технологични тестове за енергийна ефективност и в частност Blower door тест, който има за цел оптимизация на отоплението и изолацията на сградите.
  Второ място бе отредено на „ОМНИКАР БГ” ЕООД, а трето зае „ЧЕЗ Разпределение България” АД.

 • Строителство и недвижими имоти.
 • „Б.Н.К. ООД” спечелиха престижното бизнес отличие. Сграда 15 от ТЦЕ е сертифицирана по стандарта за устойчиви и зелени сгради BREEAM. Освен това компанията използва рециклирана хартия, когато е нужно разпечатване на документи.
  Второ място бе отредено на „Тишман Мениджмън Кампъни” ЕООД, а трето зае „Хидроенергийна компания” ООД .

 • Туризъм, хотелиерство и развлекателна индустрия
 • Хотел „Ястребец Уелнес и Спа” спечели първото място в своята категория. Похвално е, че алеите в парка са направени без изсичане на дървета (прокарани са между дърветата), а в хотела домакинството използва електрокар, а не мини бус. Освен това чешмите са направени така, че като са максимално отпуснати не изтича повече от 12 л/мин. (според стандарта за хотели). Второ място бе отредено на Туристическа Компания ЕООД, а трето зае Спа Хотел „Белчин Гардън”.

 • Хранителна индустрия, сектор „услуги”, търговия и селско стопанство.
 • „Загорка” АД спечели наградата за „Най-зелена компания” в своята категория. Фирмата цели да постигне минимизиране на въглеродния отпечатък, а също и поставя „зелени” изисквания към партньорите си. Пивоварната разполага със „Зелен склад за готова продукция”, който е сертифициран по BREEAM. Второ място бе отредено на „Кауфланд България ЕООД енд КОКД”, а трето зае „Eспо Груп” ООД.

 • Медии, комуникации и ПР
 • „Зеленият Оскар” бе присъден на „ДеКони Интернешънъл АД”  Агенцията разполага с въглероден калкулатор, посредством който се следят нивата на СО2 в офиса. Не използва асансьори, нито еднократни торбички или съдове.

 • Обществени организации, общини и държавни структури.
 • ОП „Чистота Пловдив” грабна престижното отличие за Зелена публична организация. „Чистота Пловдив” са извършили цялостна подмяна на сметосъбиращата техника, работеща с дизелово гориво, с хибридни транспортни средства работещи с дизелово гориво в комбинация с ел. енергия. Второ място бе отредено на Национална агенция за приходите.

„Това, което ни радва е, че тази година отчитаме повишен интерес към конкурса. Фактът, че са кандидатствали 10% повече компании, в сранение с миналата година, е повече от красноречив”, заяви изпълнителният директор на b2b Media Валентин Маринов.


Организаторите раздадоха и награди в пет специални категории. Отличие за  „Принос към зелената идея” получиха три компании Green Life Property Development”, Интерпред СТЦ София Ад и А1 Лимитед ЕООД. Следващата специална награда бе за „Безхартиен офис”. С нея бяха удостоени „Свилоза”  АД и „Либхер-Хаусгерете Марица” ЕООД. Награда за  „Зелена иновация” получиха „Фиерхаутен България” ООД, Горубсо-Кърджали АД и Идеал Стандарт – Видима  АД. Призът.


За втора поредна година се даде отличието „Зелена личност”. Специалния приз получи Марина Стефанова, изпълнителен директор на Българската мрежа към Глобалния договор на ООН.


Поради големия брой участници b2b Media награди две компании за „Зелен дебют” – Aesthe Clinic Beauty и България Он Ер ООД.

Събитието се проведе с подкрепата на Община София, Пощенска банка. Медийни партньори  на събитието са Bulgaria On Air TV, БТА, Дарик радио, DarikFinance, Euinside и организации партньори  BBLF, БДВО, CSR.

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..