https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Sofia Airport Center – устойчивост и функционалност ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Понеделник, 10 Март 2014 17:29, CSR News


Бизнес комплексът Sofia Airport Center (SAC) получи златен сертификат LEED® (Leadership in Energy and Environmental Design) след щателно отчитане на различни показатели на сградата за първата си изцяло офис сграда А2. Това е втората най-висока възможна оценка според международно признатата система за оценяване и тя се дава от Американския съвет за устойчиво строителство. Такъв сертификат притежават само още два проекта в Югоизточна Европа. В България Sofia Airport Center е единственият бизнес комплекс, притежател на златен LEED сертификат.


Сертифицирането по LEED се базира на детайлна оценка на цялостното представяне на сградата и устойчивостта й, включително стратегиите и политиките, използвани при планирането, изграждането, експлоатацията и поддръжката й. Сред редицата отчетени фактори са водната и енергийна ефективност, материалите и суровините, използвани при изграждането, постигнатия в сградите микроклимат, процеса на създаване и унищожаване на отпадъците и др. Оценявани са също така и аспекти като това колко добре се вписва проекта в местната обкръжаваща среда и как информацията за сградата достига до наемателите и служителите в нея.


За успешната реализация на проекта и неговата устойчивост значителна роля имат и подизпълнителите и партньорите, участващи в изграждането на бизнес комплекса и офис сграда А2 в частност. Управлението на сградата се осъществява чрез BMS (Building Management System) на Siemens, която позволява да се намалят разходите и за наемателите, и за собствениците на сградата, предлагайки най-висок клас А+ енергийна ефективност и възвръщане на инвестициите в краткосрочен план. Друг партньор в проекта, компанията BASF, предоставя иновативни решения за подовите покрития на паркингите, техническите и складови помещения на Sofia Airport Center. Подовите покрития от най-висок клас са съобразени изцяло с изискванията на обекта за екологосъобразност, ефективност и дългосрочна експлоатация. Всички системи на химическия концерн, участващи в проекта са без разтворители и снабдени с LEED сертификат. Има още много партньори, чиито висококачествени продукти с доказан стандарт, са използвани за постигане на крайния продукт – сертифицирана устойчива сграда.


Внедряването и използването на екологични материали и последно поколение технологии намаляват оперативните разходи и осигуряват здравословна и комфортна работна среда за служителите. Според проучване, проведено в средата на 2013 г. едни от най-добре платените експерти в България - заетите в IT сектора, считат че сред най-важните фактори на работната среда са наличието на естествена светлина, вентилация и климатизация. Резултатите показват, че 61% от професионалистите във сферата на високите технологии у нас, не са удовлетворени от наличните места за спорт, 48% биха искали да имат покрит паркинг, а едва 33% са доволни от зеленината и градините в офиса.


Оценка за цялостния проект и успеваемостта му, а не само за естетика, функционалност или параметри на сградите, е и престижна награда Prix d’Excellence Awards – България 2013 от Международната федерация по недвижими имоти (FIABCI), която Sofia Airport Center спечели в категория „Офиси”през изминалата година.

При завършването си Sofia Airport Center ще се състои от 180 000 кв.м офиси клас А и 28 000 кв.м складови и логистични площи. Бизнес комплексът се отличава с обширни зелени площи и централно езеро с места за сядане и разходка, разположени на площ от около 5,000 кв.м, които осигуряват приятно място за отмора на служителите. Вътре в офис сграда А2, зимна градина с фонтани и места за сядане, осигуряват приятна атмосфера и през по-студените месеци на годината.


Tishman International, компанията, която притежава, управлява и развива Sofia Airport Center е пионер в развитието на зелени технологии в Източна Европа. В сътрудничество с CleanTech Bulgaria, българска организация, отдадена на насърчаване на устойчивото развитие, тя работи активно за позиционирането на България като източно-европейски лидер в бизнес политиката на устойчиво развитие.

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..