https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Обявиха победителите във второто издание на международния фестивал We Art Water ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Четвъртък, 19 Юни 2014 19:43, CSR News


Тази седмица, на специална церемония в Roca Gallery, в Мадрид бяха обявени имената на победителите във второто издание на международния филмов фестивал We Art Water. Темата на конкурсa, организиран от фондация We Are Water, тази година бе Вода и канализация. Сред избраните от жури 23 финалисти в конкурса за кратки филмови форми бяха 3 български проекта. Анимационният филм Droplets (Капчици) на Диана Монова е сред петте финалисти, най-високо оценени от публиката.

 

Журито реши, победителите в този конкурс са:


-    В категория Микро документалистика: филмът Sanitation – Sanitation на Мария Виктория Ернандез от Доминиканска република (Maria Victoria Hernandez, Dominican Republic)
-    В категория Анимация: филмът A day in the life of a child, на Росио Перез и Мигел Диаз от Испания (Rocío Perez and Miguel Diaz, Spain)
-    В категория Instagram: филмът No return на Патрисия Арнаиз и Фаирен Марина, Испания (Patricia Arnaiz and Fairén Marina, Spain).
Наградата на публиката, с най-много гласове, спечели филмът Deadline на Райхан Ахмед, Бангладеш ( Raihan Ahmmed, Bangladesh)

В това издание на международния фестивал за кратки филмови форми We Art Water, организиран от международна фондация We Are Water, бяха допуснати до участие 275 проекта от цял свят, сред тях 12 български. Избраните от журито финалисти бяха по 10 за категориите Микро документалистика и Анимация и 3 за категория Instagram.

Впечатляващо бе българското участие във второто издание на We Art Water Film Festival. От дванайсет допуснати за участие проекта от България, един е сред финалистите в категория Микро документалистика, два са сред финалистите в категория Анимация, а филмът Droplets (Капчици) на Диана Монова е сред петте финалисти, най-високо оценени от публиката и бе сериозен претендент за наградата на публиката.

Селекцията на журито от 23 филма ще бъде представена в Roca Gallery в Лондон, Мадрид и Барселона. Филмите финалисти са публикувани на интернет страницата на международна фондация We Are Water на адрес http://www.wearewater.org/en/finalists_140189. Наградените филми могат да се видят на адрес http://www.wearewater.org/en/winners_142489, а всички конкурсни материали на http://www.wearewater.org/en/participants_130339.

"Благодаря на We Art Water Film Festival за това, че дава на нас артистите възможността да създадем и изпратим истинско послание за проблемите с водата по света” каза Мария Виктория Ернандез след като прекоси Атлантическия океан за да научи решението на журито и получи наградата за най-добър микро документален филм във второто издание на конкурса за кратки филмови форми We Art Water Film Festival.


Жури на второто издание на We Art Water Film Festival


Карл Хенсман (Carl Hensman), директор на проект Вода, канализация и хигиена на фондация Бил и Мелинда Гейтс (Bill & Melinda Gates Foundation); Юдит Колел (Judith Colell), испански режисьор и вице президент на Испанската академия за кинематографични изкуства и науки (Spanish Academy of Cinematographic Arts and Sciences); Нед Бреслин (Ned Breslin), генерален директор на нестопанската организация Вода за хората (Water For People); Агусти Вияронга (Agustí Villaronga), испански режисьор, сценарист и актьор; Гинес Гарсия Миян (Ginés García Millán), актьор, който съчетава театъра, киното и телевизията; Мария Емма Мехия (María Emma Mejía), президент на Босоногата фондация (Barefoot Foundation); Емилио Майорга (Emilio Mayorga), представител на американското филмово списание Варайъти (Variety); Хосе Луис Ребординос (José Luis Rebordinos), директор на филмовия фестивал в Сан Себастиан; Карлос Хименес Ренхифо (Carlos Jiménez Renjifo), представител на Регионалния информационен център на Обединените нации за Западна Европа (UNRIC, United Nations Regional Information Centre for Western Europe);  Ксавиер Торрас (Xavier Torras), директор на фондация We Are Water, и Паскал Еделман (Pascal Edelmann), ръководител преса за Европейската филмова академия (EFA, European Film Academy).


We Art Water Film Festival


We Art Water Film Festival е първият международен фестивал за късометражни филми, чиято цел е да се повиши в международен мащаб информираността относно водните проблеми в света. Повече от 500 участници от 80 различни страни се включиха в първото издание, а идеята обиколи най-добрите 150 филмови училища в света, в 56 страни на 5 континента.

Второто издание има три категории: микро документалистика, анимация и Instagram. Във всяка от категориите, журито присъжда една награда. Фестивалът дава и награда на зрителите, която се определя според гласуването на зрителите по интернет за най-любим филм.

Във второто издание на We Art Water Film Festival наградите са и парични. Те са, както следва:
-    За категория Микро документалистика: видео камера и парична награда от 2 500 Евро.
-    За категория Анимация: видео камера и парична награда от 1 500 Евро.
-    За категория Instagram: парична награда от 1 000 Евро.
-    За филмът, спечелил най-много гласове на публиката, наградата е 1 000 Евро.

Всеки професионалист или аматьор, може да участва в конкурса We Art Water Film Festival. Късометражните филми са с продължителност между 1 и 3 минути трябва да са оригинални, авторски, свързани с темата фестивала.


Фондация We Are Water - www.wearewater.org


Фондация We Are Water е инициатива на Roca и има две основни цели. Първата цел е да повиши информираността и да насърчи общественото мнение и институциите сериозно да помислят върху необходимостта от създаване на нова култура на водата, която позволява на справедливо и устойчиво управление на водните ресурси по света.

Втората цел е да реализира всички възможни дейности за смекчаване на негативните ефекти от липсата на адекватни водни ресурси. Областите на дейност на фондацията включват посредничество в развитието на инфраструктурата, образованието, здравеопазването и научните изследвания в най-нуждаещите се райони на планетата. В момента, фондацията работи по четири проекта в Еквадор, Индия, Бразилия и Боливия, и си сътрудничи с престижни международни организации, като Образование без граници (Education Without Borders), Интермон Оксфам (Intermón Oxfam), УНИЦЕФ (Unicef) и фондация Висенте Феррер (Vicente Ferrer Foundation).Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..