https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
За четвърта поредна година Рока България е сред най-зелените компании у нас ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Вторник, 01 Юли 2014 15:41, CSR News
Лидерът в обзавеждането за баня Roca получи два „Зелени Оскара”, включително специалната награда за Устойчиво развитие за Зелена икономика.

 

За четвърта поредна година се проведе национален конкурс «Най-зелените компании в България», инициатива на b2b Magazine. В него, експертно жури оценяваше фирмите с най-голям принос за внедряването на зелени бизнес практики и развиването им в България. И тази година, Рока България получи „Зелен Оскар” за ефективната си политика и усилия за опазване на околната среда и природните ресурси. Лидерът в дизайна и производството на продукти за оборудване и обзавеждане за баня Roca зае второ място в категория „Индустрия и производствен сектор“. Този път, освен награда в една от деветте категории на конкурса за развитието на зелен бизнес през 2013 г., Рока България бе удостоена и със специална награда за Устойчиво развитие за „зелена” икономика, признание за работата на компанията през годините.

 

Наградите бяха връчени на официална церемония, на 26 юни 2014 г. в София, в присъствието на Министъра на околната среда и водите Станислав Анастасов, който приветства инициативата. Той заяви: „Зеленият бизнес не е само отговорност, но и възможност, дава достъп на компаниите до нови и бързо развиващи се пазари, а екологичните характеристики ще имат все по-голяма тежест при избора на продуктите.“ От името на Рока България отличията получи Веселин Симов, Прокурист и мениджър Маркетинг и продажби на компанията.

 

Политиката на Рока България за опазване на околната среда е публикувана на фирмения сайт в интернет www.bg.roca.com. Тя се прилага на практика в целия производствен процес и продуктите, и отговаря на зелените политики на мултинационалната компания Roca, част от която е Рока България. Икономията на вода в санитарните помещения е от особено значение за съхранението на този природен ресурс, защото именно в банята се реализира най-голямото потребление в ежедневието. В продуктите, включително с родната марка Fayans в икономичния ценови клас, се влагат технологии за икономия на вода и енергия. Компанията работи за намаляване на необходимият обем вода за измиване на тоалетната чиния, като вече предлага дори казанчета с механизъм 4/2л., вместо обичайните 6/3 л., без това да се отразява на качеството на измиване. Технологиите, които Roca разработва за смесителите, водят до 50% и повече икономия на вода. Всички продуктови каталози и брошури на компанията обръщат внимание върху отговорното екологично потребление и съдържат информация за възможностите за пестене на вода и енергия и за разхода на вода на продуктите, предлагани от фирмата. Върху самите продукти отскоро се поставя и т.нар. Water label (Воден етикет), който също носи информация за потребителите.

 

Отговорността на компанията към опазване на околната среда започва от проектирането на продуктите и продължава в целия производствен процес. Дори при избора на доставчици, подизпълнители и партньори Roca има свои еко критерии. Рока България стриктно спазва екологичното законодателство в страната и се съобразява с най-високите международни стандарти. Компанията поддържа и подобрява система за управление на околната среда по ISO 14001:2004 и система за управление на качеството по международните стандарти ISO 9001:2008, за които притежава съответните сертификати.

 

Инвестициите на компанията в екология са тясно свързани с изпълнението на корпоративния проект Zero Waste (Нулев отпадък) с краен срок 2020 г. Той включва целенасочена политика по управлението на енергията и повторното използване на отпадъците от всички производствени процеси във всички производствени звена на компанията по света, включително България. Амбициозната цел на проекта е всички отпадъци да бъдат рециклирани, влагани обратно в собствено или чуждо производство, така че отпадъкът, предаван за депониране и обезвреждане, да бъде в нулево количество. Във всички етапи на производствения процес се реализират мерки за енергийна ефективност.

 

Служителите на Рока България осъзнато работят за осъществяване на екологичните проекти и сами инициират такива. От шест години, с подкрепата на компанията и съвместно с регионално лесничейство гр. Нови Пазар, те създават Гората на Рока България, която вече има над 1000 дръвчета от различни видове.

 

В световен мащаб Roca e основател на международната фондация We Are Water, чиято дейност цели привличане на общественото внимание за разрешаване на един от най-значимите глобални проблеми на 20 век, недостига на чисти водни ресурси. Фондацията работи в подкрепа на конкретни инфраструктурни проекти в най-засегнатите части на земята, в партньорство с други неправителствени организации като Unicef, Лекари без граници, Образование без граници и др. У нас, с подкрепата на Рока България, фондацията работи по различни информационни и образователни проекти, в сътрудничество с други НПО, университети и екологични организации.

 

Рока България е горда с новите отличия, признание за непрекъснатата работа за опазване на природните ресурси и околната среда. Информация за еко политиките, технологиите и продуктите на компанията е публикувана в интернет на сайта www.bg.roca.com.

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..