https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Гражданска акция за рекултивация на засегнатите от минна дейност райони в Перник ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Четвъртък, 23 Април 2015 15:33, {ga=CSR News}

 

Местната гражданска инициатива (МГИ) „Съседите на Рекоул” организира протестна акция за показно засаждане на дръвчета на територията на унищожения зелен пояс между открития рудник и пернишкия квартал „Стара Тева”. Събитието ще се проведе на 26 април, 2015 г. и ще премине под мотото „Искаме си РЕКУЛТИВАЦИЯТА!”. Началото е в 12 ч., когато „Съседите на Рекоул” ще очакват всички желаещи да се включат на спирка „Винпром”.

В акцията ще се включат жители на пернишките квартали „Стара Тева”, „Димова махала” и „Рудничар” (кварталите наброяват няколко хиляди души), както и ученици от града. 40 дръвчета ще бъдат засадени на бракониерските пътища към обезлесения парк „Урса”.

Целта на „Съседите на Рекоул” е да изострят общественото внимание към липсата на същински рекултивационни дейности след приключване на минните концесионни договори в България. Членовете на местната инициатива са силно притеснени от занижения контрол, законовите пропуски и отказа на замесените административни органи да поемат своята отговорност.

В Перник „Съседите на Рекоул” отчитат редица проблеми. Сегашният концесионер (концесията приключва през май) извършва изкопни дейности по способа „открит рудник” на отстояние 300 м от жилищните сгради в урбанизирана територия. В пункт „Шахтьор" са отчетени чести превишения на концентрацията на фини прахови частици (в сравнение със средните месечни нива). Липсва контрол върху изсичането на лесопарк „Урса”, въпреки гражданските сигнали за непрекъсната бракониерска дейност. Гората се изсича, за да се строят незаконни галерии за добив на въглища. Незаконните галерии подкопават основите на близките къщи и ЖП линията Перник–Волуяк, която вече два пъти е ремонтирана за милиони левове, основно с пари на данъкоплатците. Високите подпочвени води наводняват мазетата на къщите в кварталите „Рудничар” и „Стара Тева”. По информация на Община Перник и Министерство на икономиката в годишните работни проекти на концесионера липсват мерки и средства за опазване на околната среда и водите и за рекултивация на нарушените терени.

„С акцията искаме да си помогнем сами и да възстановим поне 40 дръвчета в унищожения зелен пояс между открития рудник и квартал „Стара Тева”. Искаме да покажем на обществеността, че в Перник има хора, които се вълнуват от рекултивацията на нарушените от минна дейност терени. Очакваме публично обсъждане на проблема с участието на всички замесени страни. Надяваме се областният управител на гр. Перник да организира подобна среща в най-скоро време”, заявиха от „Съседите на Рекоул”.

Акцията ще се реализира с финансов ресурс от тазгодишното издание на конкурса „Направи си сам”, след като през март проектът на МГИ „Съседите на Рекоул” се нареди сред победителите. Конкурсът за малки зелени идеи „Направи си сам” предостави микрогрантове на 24 зелени инициативи в цялата страна. „Направи си сам” подпомага гражданските зелени проекти и се организира от екологично сдружение „За Земята”.

Организатор на проекта „Искаме си РЕКУЛТИВАЦИЯТА!” е местната гражданска инициатива (МГИ) „Съседите на Рекоул“ (учредена по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление). Инициативата е създадена на 23.03.2014 г. в гр. Перник.  Задачите й са да се поставят и обсъдят въпросите, засягащи живота, здравето и собствеността на гражданите, живеещи в кварталите в непосредствена близост до участък „Гладно поле - А" на находище „Пернишки въглищен басейн", община Перник, област Перник.  Председател на МГИ „Съседите на Рекоул” е г-жа Галина Гергинова-Асенова.


Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..