https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Бизнесът получава европари за енергийна ефективност ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Сряда, 02 Март 2011 15:41, CSR News


В МС беше подписан Меморандум за разбирателство с ЕВБР за финансова подкрепа по ОП "Конкурентоспособност"

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов днес в Гранитна зала на Министерски съвет беше подписан Меморандум за разбирателство с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

С Меморандума правителството ще подпомогне фирмите при усвояването на средствата по Оперативна програма "Конкурентоспособност" и ще се изключи риска от отпадане на проекти, заради неосигурено съфинансиране. Подписи под документа сложиха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и Даниел Берг - директор на ЕБВР за България, информира БТА.

До 350 млн. евро може да получи българският бизнес в подкрепа на мерки за енергийна ефективност и енергийно спестяване в индустрията. Според клаузите на меморандума 200 млн. евро безвъзмездна помощ ще бъдат предоставени на компаниите по ОП "Конкурентоспособност" за въвеждане на мерки за енергийна ефективност. Към тази сума ЕБВР ще предостави свой ресурс от 50 до 150 млн. евро под формата на кредитни линии за банки, които да осигуряват съфинансирането на проектите за енергийна ефективност, информират от МИЕТ.

Министър Трайков отбеляза преди подписването на документа, че това е иновативна схема както за България, така и за банката. Финансовата институция Банката предоставя около 1 млн. евро техническа помощ, добави Трайков. По думите  му за първи път е постигнат грантов компонент между 30 и 50%.

От своя страна Берг заяви, че целта на банката е да помогне на България за развитието на по-устойчива икономика. До момента с помощта на местните банки сме успели да реализираме проекти за намаляване на емисиите на въглероден диоксид, посочи той.

Всеки кредитополучател в зависимост от енергийната ефективност, която е постигнал, ще има възможност за достъп до грантове, които ще бъдат управлявани от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, информира Агенция "Фокус".

ЕБВР ще избере български банки, чрез които да се реализира схемата за енергийна ефективност. По този начин, използвайки клоновата мрежа на избраните кредитни институции, потенциалните бенефициенти ще могат да подават проектните си предложения на място, без да е необходимо да посещават офисите на междинното звено по програмата.

Допълнително улеснение е, че техническите параметри на проектните предложения, както и финансовите оценки на кандидатите, ще се правят от експерти, избрани от банката. В администрацията ще остане единствено оценката за документална допустимост на проектните предложения. Освобождаването на административен ресурс се посочва като допълнително предимство на този начин на работа.

 

Източник: econ.bg

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..