https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Виртуози свириха „Ние сме вода” в уникален проект „Free Jazz Flamenco” на българска сцена ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Понеделник, 20 Юни 2011 15:59, CSR News


Виртуозите Давид Пеня Дорантес, Рено Гарсия-Фонс и Теодосий Спасов свириха „Ние сме вода” в уникален проект „Free Jazz Flamenco” на българска сцена


Благодарение на Джаз плюс и международната фондация We Are Water, и с любезното съдействие на посолството на Испания, на българската музикална сцена се случи магия.


София, 20 юни 2011 г. - Испанeцът Давид Пеня Дорантес, приобщил класическото пиано към фламенкото, френският контрабасист Рено Гарсия-Фонс, овладял техниката на индийската музика и българинът Теодосий Спасов, въвел традиционния за балканската музика кавал в съвремения световен джаз, си дадоха среща в зала „България” тази събота, на 18 юни 2011. Към тях се присъедини и перкусионистът Нано Пеня.


Тримата виртуози показаха, че инструментът в техните ръце е мощно оръжие, което омайва, пленява, завладява публиката и няма рамки за начина по който звучи,  така както за музиката им няма стилови ограничения и териториални граници. Различни музикални стилове и силни чувства – страст, любов, тъга, преплетени в невероятни джаз имровизации с фламенко дух омагьосаха публиката. Вплитането на музикални традиции от далечни земи и епохи, с радостни изблици и тъжни мисли, отразяващи както духа на времето, така и отношенията между хората, страстно привлечени и отчаяно разделени едни от други, извисяват емоцията над живота, за да облагородят същността ни. Невероятното трио многоктратно изправи на крака публиката, сред която бе и Н. Пр. Рафаел Мендивил Пейдро, посланик на Испания у нас, както и много дипломати. Тя се отблагодари на артистите с дълги алодисменти.

Освен всичко, концертът в зала България бе и в подкрепа на каузата на фондация „We Are Water” – за защита на водните ресурси на планетата, за съхраняване на тяхната чистота и за решаването на проблемите, следствие от недостига на чиста питейна вода и лоши хигиенни условия в някои райони по света, което се оказва един от най-значимите глобални проблеми на нашия век. 

В края на събитието, звездното трио, заедно с перкусионистът Нано Пеня изпълниха за пръв път пред публика пиесата на Теодосий Спасов, наречена „Ние сме вода”, посветена на едноименнaта фондация, която Теодосий Спасов, заедно с други известни българи подкрепя от нейното създаване. 

За нас българите, както и за повечето жители на Европа, чистата питейна вода е даденост. Завъртаме кранчето на чешмата и имаме вода, годна за консумация. Отваряме хладилника и имаме избор на минерална и трапезна вода с различни качества. Рядко или никога не се замисляме за това, че по света има хора, които трябва да изминат десетки километри, за да се снабдят с вода за пиене. Статистиките показват, че повече от един на всеки шест човека по света нямат достъп до достатъчно чиста прясна вода, за да посрещнат ежедневните си нужди за пиене, готвене и лична хигиена. Тази цифра се увеличава. Всеки 20 секунди в света умира дете, като причината за това е лоши санитарни условия. Потреблението на питейна вода в световен мащаб се увеличава, а ресурсите намаляват поради неправилното им ползване и безотговорното ни отношение към тях. Наложително е да променим нашето отношение към водата. 

Ето защо тримата виртуози се надяват чрез музиката си да провокират повече хора да се замислят върху своята лична отговорност към планетата. «Хората мислят за разрешаване на икономическите проблеми, които донесе кризата, мислят за това, как да се справят с парите и това е... И се забравят наистина важните неща - за околната среда, за екологичното наследство, което ще оставим на децата си.”, сподели преди концерта Дорантес.

За фондация We Are Water всяко действие и мисъл имат значение за тази промяна. За всеки зрител в залата фондацията бе подготвила малък символичен подарък, който да напомня за това. А всеки, който иска да научи повече, може да направи това, като посети сайта на фондацията www.wearewater.org .

Организатори, изпълнители и публика се обединиха с реален принос към идеята, като част от приходите от концерта бяха преведени в подкрепа на проект на UNICEF и фондация We Are Water в южните и източните райони на Демократична република Конго, Африка. Основната дейност там е свързана с подобряване достъпа до питейна вода, хигиената,  канализацията и борбата с холерата в селските и полу-селски общности.

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..