https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
WWF: Може да спасим два пъти повече от световните гори, ако действаме веднага ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Понеделник, 28 Ноември 2011 15:59, WWFДърбан - Възможно е унищожаването на гори да бъде спряно до 2020 г., но забавянето на активните действия в това отношение може да увеличи двойно загубата им до 2030 г. Това става ясно от третата глава на доклада на международната природозащитна организация WWF „Живи гори”, наречена „Гори и климат”, разпространена на започналата среща за климата на ООН в Южна Африка.


Документът предупреждава, че светът може да загуби 55,5 млн. хектара хори до 2020 г., дори и да бъдат взети спешни мерки за намаляване на обезлесяването. Ако необходимите действия бъдат отложени, до 2030 г. светът ще загуби 124,7 млн. хектара гори.

Горите имат жизненоважно значение за благосъстоянието на хората и дивата природа, както и за глобалния климат. Обезлесяването от своя страна води до увеличаване на количеството парникови газове в атмосферата, се казва още в доклада на WWF. Забавянето на мерките обаче би довело до загубата на допълнителни 69 млн. хектара гора в световен мащаб и отделянето на най-малко 24 гигатона въглероден диоксид повече в атмосферата до 2030 г. В това число не влизат загубите от деградацията на горите или на въглерода, съхранен под земята. В момента до 20% от глобалните емисии на въглероден двуокис идват от обезлесяването и деградацията на горите, а това е повече от общото количество емисии от транспорта в световен мащаб.

Докладът констатира още, че залесяването не е решение, тъй като новите насаждения няма да поглъщат достатъчно въглероден диоксид преди 2040 г., за да компенсират освободените емисии от обезлесяването.

"Нашите гори изчезват, докато ние обсъждаме как да ги спасим", каза Брус Кабърли, ръководител на програмата на WWF за горите и климата. „Продължаващата загуба на гори ще има тежки последствия върху климата, природата и прехраната на милиони хора.  Ние сме наясно, че не можем да „залесим” решаването на проблема.  Трябва да действаме сега, за да опазим световните гори или ще ги загубим завинаги ".

Според WWF срещата на високо равнище за климата в Южна Африка предоставя уникална възможност за правителствата по света да се обединят в усилията си за спиране на глобалното изсичане на гори. Очаква се по време на срещата да се приеме план, според който развитите страни ще компенсират финансово развиващите се, за да не секат горите си. 

ООН вече разработи програма за намаляване на емисиите от обезлесяване и унищожаване на горите (известна като REDD +). Тя представлява уникална възможност едновременно за борба с климатичните промени и със загубата на гори. Според WWF правителствата трябва да се ангажират в глобален план за справяне с обезлесяването. Докладът „Живи гори” констатира, че не е възможно постигането на нулева нетна загуба на гори до 2020 г. без прилагането на REDD +.

"Наясно сме, че преговорите в Дърбан са сложни. Но не бива да пропиляваме възможностите, които REDD + ни дава. Ако се възползваме от тях, можем едновременно да се борим с бедността и да опазваме климата. Залогът е твърде голям, за да допуснем преговорите да бъдат провалени по технически причини", заяви Джералд Стийндъледжър от програмата „Гори и климат” на WWF.

WWF призовава световните лидери да се придържат към амбициозната цел за нулева загуба на гори през 2020 г. Докладът „Живи гори” показва, че тази цел е постижима чрез подобряване на управлението, развитие и прилагане на планове за устойчиво използване на земята, прилагане на законодателството в сектора, изготвяне на подобрени системи за земеползване, прозрачен и обстоен мениджмънт и пазари, които стимулират развитието на устойчиво горско стопанство и земеделие. 

В доклада се казва още, че при постигането на тази цел трябва да се дадат силни гаранции за опазване на биологичното разнообразие на планетата, като същевременно се защитят интересите на местните общности и коренното население.

Имайки предвид колко спешно трябва да се спре загубата на гори, WWF призовава правителствата да осигурят необходимото финансиране на REDD +. В това отношение високоразвитите страни трябва да играят ключова роля в предоставянето на адекватни, предвидими и устойчиви схеми за финансиране на REDD +. Според доклада на WWF до 2020 г. са необходими от 30 до 50 млрд. долара за достигане на почти нулеви емисии от обезлесяване и унищожаване на горите.

Въпреки че необходимите суми са големи, ако те не бъдат предвидени, ще се получи съществено увеличение на дългосрочните разходи. Частният сектор може да бъде в подкрепа на правителствата в това начинание чрез прилагането на алтернативни финансови инструменти като например горските облигации. 

Докладът „Живи гори” използва модел, разработен за WWF от Международния институт за приложен системен анализ (IIASA). В своята същност той разглежда редица различни сценарии за бъдещето на горите през следващия половин век, модифицирани спрямо промените в политиките по отношение на биогоривата, опазването на околната среда и търсенето на дървен материал.


 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..