https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Екологично улично осветление в Индия напомня листата на манго ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Понеделник, 19 Март 2012 11:51, CSR News

 

Kрасив дизайн на лампи за улично осветление в Индия създаде дизайнерът Адам Миклошки. Те имитират структурата на стеблото и формата на листата на манго, като улавят не само слънчевата светлина, но и дъжда, използвайки и двата източника за захранване с енергия, пише GreenTech.bg.


Соларните клетки по върховете на листата са предвидени за използване в слънчеви дни. А когато вали, фуниевидната форма на „листата“ канализира водата, която се влива в „стеблото“. В последствие се задвижва турбина от водата и генерира енергия за лампите.

Дизайнерът казва, че „Впрягането на силата на слънцето и дъжда представлява основата на моята концепция“ и обяснява как според мусонния климат, значителните валежи и слънчевите часове след тях могат да се използват полезно.

Той решава, че подходящата фигура са листа и филизи на растения, тъй като са изключително важни за отводняването. Самата формата на манговите листа пък отговаря по функционалност, форма, а също така онагледява и културната история. В горната част на листото е благоприятно да се инсталират слънчеви клетки, а за събиране на вода дръжката може да отклони падналия дъжд. Светодиодите се захранват от акумулаторни батерии.

Според автора на иновацията е достатъчно да има отвор в основата на стълба, за да може водата да се излее, след като премине по „стеблото“. Светодиодните крушки са добър избор за максимално спестяване консумацията на енергия, затова дизайнерът предлага „презареждащи се батерии, които да се съхраняват някъде в стълба“.

Елегантното и красиво дизайнерско решение използва биомимикрията, като едновременно обещава практическото използване както на слънчева, така и на водната енергия за осветление на улиците. „Максимизирайки два естествени елемента, а не само един, за захранване на осветлението, са чудесен начин да се гарантира, че този дизайн е подходящ за места с променливо време – и че ще работи без значение дали вали, или пече“, казва Миклошки.

Източник: energyonline.bg

 

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..