Ние изяждаме повече вода, отколкото изпиваме. Звучи странно, но е така. Изчислено е, че са необходими 1000 пъти повече вода, за да се нахраним, отколкото за да задоволим жаждата си
Колко често се замисляме колко вода е необходима, за да се произведе храната, която консумираме ежедневно? Можем ли съзнателно да намалим разхода на вода за нашата храна? Как да направим това?
Нека говорим. Да споделим идеи!
Домакини на иницираната от фондация "We Are Water" среща ще бъдат Серхио Кастро, Изпълнителен директор на Рока България, Веселин Симов, прокурист и мениджър Маркетинг и продажби на Рока България, Антоанета Салфидж, председател на сдружение "Аз обичам водата" и Веселина Цветанова, "Съюз Сороптимист Интернешънъл" – България. Те ще ви представят специално приложение „Ние ядем вода”, с което всеки, който иска може да разбере как да намали своя воден отпечатък.
На срещата ще се излъчва чрез видеовръзка в реално време в центровете на инициативата Международен воден мост 2012.
Вижте повече за събитието тук.
******** 22 март е Световния ден на водата. Датата е определена с резолюция на Международна конференция по околната среда и развитието (UNCED) в Рио де Жанейро, Бразилия през 1992 г. Тази година, основната тема, определена от ООН, е Water and Food Security. Фокусът е върху огромните и непрекъснато нарастващи разходи на водни ресурси за производството на храни за задоволяване на нуждите на населението. Международна фондация We Are Water се присъединява към усилията на Организацията на обединените нации да увеличи осведомеността за това, колко важна е чистата питейна вода за живота на земята.
Опастността е реална – без адекватни запаси от питейна вода, ще се изправим пред бъдеще, в което не само няма да има какво да пием, но и няма да има какво да ядем.
Фактите:
- Водата покрива около 71% от земната повърхност. 97% от водата е солена. Около 70% от сладката вода се използва в земеделието.
- Днес, населението на земята е 7 милиарда. Към 2050 г., то ще се увеличи с около 2 милиарда. За изхранването на населението през 2050 г. ще е необходима 70% повече храна.
- Всеки човек дневно изпива и „изяжда” от 2 л. до 4 л. вода. Но за производството на храната за един ден се използват между 2 000 л. и 5 000 л. вода.
- За производството на 1 кг. пшеница се изразходват около 1 500 л. вода.
- За производството на 1 кг. говеждо месо са необходими около 15 000 л. вода.
- С един хамбургер „изяждаме” около 2 400 л. вода.
- За чашата ни сутрешно кафе са изразходвани 140 л. вода.
|