https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Започва международна среща за опазване на световните влажни зони ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Петък, 06 Юли 2012 12:59, WWF

 

В Букурещ започва международна среща за опазване на световните влажни зони

Букурещ. Международна среща на членовете на Конвенцията за влажните зони с глобално значение започва днес в румънската столица Букурещ. Събитието ще продължи до 13 юли т.г. и в него ще участват над 3000 представители на бизнеса, неправителствените организации и политиката. Основната тема на срещата ще бъде разумното използване и устойчивото развитие на Рамсарските места.

 


Рамсарските места представляват влажни зони с международно значение. Те са източник на огромно разнообразие от растения, животни и услуги, които са от ключово значение за благосъстоянието на човечеството. Тяхното опазване се регулира от подписаната през 1971 г. Рамсарска конвенция (по името на града в Иран, където е станало това). Сред рамсарските места са Големият бариерен риф, южноамериканската влажна зона Пантанал, застрашените от унищожение местообитания на горили в долината Рифт в Руанда и др.

В България има 11 Рамсарски места, сред които са Беленските острови, езерата Дуранкулак, Шабла и Сребърна и др. Едно от емблематичните места, попадащи под защитата на рамсарската конвенция, е Дунав и дунавските влажни зони, които се намират по цялото протежение на дългата 2800 км. река.

Работата по Дунав е приоритетна за WWF в региона през последните 20 години.

Освен Дунав, във фокуса на организацията е най-новата защитена местност на България – влажната зона при река Веселина, а също Горние Подунавлье в Сърбия, торфените блата в Украйна, влажните зони по поречието на река Тиса и др.

При откриването на срещата в петък генералният директор на WWF Джим Лийп ще направи презентация, а самото събитие ще бъде модерирано от Магор Чиби, програмен директор на WWF-Румъния.  

На 7 юли, събота, ще бъдат обсъдени резултатите от подписаното между България, Румъния, Украйна и Молдова споразумение за „Зелен коридор Долен Дунав", което беше осъществено с помощта на WWF преди повече от 10 години. Всеки от делегатите ще получи копие от специално издание на WWF, което разказва за значението на зеления коридор и за важността от опазването му.

По време на срещата ще бъдат организирани изложби, посветени на значението и устойчивото управление на влажните зони, работни семинари за ролята на частния сектор в устойчивото управление на влажните зони и др.

 

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..