https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Фестивални "квартали" на Узана Поляна Фест за по-устойчив свят ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Четвъртък, 12 Юли 2012 12:12, CSR News

 

Глобалният екологичен фонд оконачателно се изтегля от България: показват финанисраните проекти на Узана

Калоферска дългокосместа коза и електромобил ще представят алтернативи за по–зелено утре на Узана Поляна Фест


Министър Нона Караджова връчва наградата в конкурса „Рецепти за нашето бъдеще“ , Беглика Фест подаряват билет за победителите във фото-конкурса „Петият елемент – това си ти“, автобуси от Габрово ще качват феновете на по-зеления живот до фестивала


Над 200 човека от 60 различни организации, занаятчийски обединения и фирми са участниците в програмата на Узана Поляна фест, който се случва в географския център на България над Габрово, за да представя алтернативите за един по-зелен живот от 13ти до 15ти юли за втора поредна година. Инициативата е на Глобалния Екологичен Фонд и Програмата му за малки проекти, която финансира български проекти в сферата на устойчивото развитие за над 7 млн. щатски долара. Фондът се изтегля от България тази година и в голяма степен от българските институции зависи дали ще продължи програмата. 


В 10.00ч. В събота, 14ти юли с приветствия от Министър Нона Караджова, министър Томислав Дончев и кмета на община Габрово -  Таня Христова, ще бъде официално открито второто издание на най-зеленият фестивал в страната – Узана Поляна Фест – зелените идеи в действие. 

Игра, която позволява на малките сами да моделират жизнените си пространства, лабиринт на сетивата, дом от слама, инсталиране на вятърна перка, семинар за екологично образование за учители, работилница за свещи - са само малка част от десетки опции пред посетителите на уникалния по рода си фестивал. В три незабравими фестивални дни, се очакват над 2000 запалени по зеления начин на живот посетители от цялата страна да се съберат, за да обменят идеи, представят еко-иновации и инициативи и създадат безценни партньорства със себеподобни представители на зелената вълна. 

Специално за фестивала, на Узана ще пристигне и електромобил, който ще демонстрира възможностите пред иначе петроло-зависимия ни свят; Пак специално за феста ще пристигнат и специалните и вече много редки породи като калоферската дългокосместа коза и каракачанската овца – с тях пък посетителите ще опитат автентични млечни продукти и ще разберат какви са предизвикателствата пред традиционните български породи.

Многобройните узански приключения са организирани в своеобразни фестивални „квартали“, чието послание е промяна за по-устойчив свят: 

Квартал на знанието и презентациите: Водата, гората и рециклирането: Как да се борим с ерозията, възможно ли е днес да постигнем живот с „Нулев Отпадък“? Какви са алтернативите пред икономиката, за да посрещне нуждите на хората и околната среда в баланс и хармония?  Ще научите повече за алтернативите в енергетиката и предизвикателствата пред общините в измерването на чистотата на атмосферния въздух;

Kвартал на Детските Игри: образователни био – игри, работилница за правене на хвърчила, работилница за изработване на хартия и собствена книга, игра за моделиране и състоянието на кораловите рифове, „Оранжев е градът“ - детска урбанистична игра за създаване на алтернатвиен детски град; 

Kвартал Еко-Академия: там ще разберете повече за въглеродните си зависимост, ще имате възможност в интерактивна карта да се ориентирате кои гори обитава глухаря, да научите повече за Национален Парк „Централен Балкан“, да научите как се движат костенурките като проследите с радио-станция движението им, „Бъдеще за родопското земеделие“, доброволни пазари за въглеродни емисии, фото-изложба „Дивият свят на Родопите“ , горски следоразбирач и много други.

Kвартал Творчески работилници: ателие за свещи, работилница на сетивата, работилница за изработка на диджериду(традиционен австралийски музикален инструмент ), месене на традиционни квасени хлябове, калейдоскоп на подправките, естествено багрене на вълна, семинар натурално пчеларство, ръчна хартия и много други.

Квартал  Изложение: техники и материали за строителство с естествени материали, дегустация на био-продукти, био-млечни продукти, домашни сушени плодове, био-ръж и пшеница, мътеница от редки местни породи животни, демонстрация на енергийно независима шатра със собствена енергия, български натурални сапуни с етерични масла, интерактивни инсталации за НАТУРА 2000 и националните паркове, схема за внедряване на ниско въглеродни технологии, защитени видове животни и подобряване на пасищните еко-системи, запознаване с вълнуващи вело-маршрути из Родопите и не на последно място:  макет на електрозарядна станция за зареждане на електромобили!

Квартал Самоусъвършеснтване и „Дзен център“: здравословно хранен и био-шотове, пътят на Кунг-фу, Тай-чи, Хатха йога и здравословен живот, както и работилница за домашни бонбони от сушени плодове.

Шарената палитра от случки на Узана украсява за втора поредна година на Габрово в партньорство с община Габрово и тази година е подплатена и със сериозна музикална програма: Миленита, PIF, Тъпани и Гайди, Кайно Йесно Солнце и много етно-фюжън импровизации. 

Фестивалът на зелените идеи в действие ще се стреми да намали и собствения си отпечатък върху средата, като за нуждите на феста ще бъде изграден компост, а от Габрово ще можете да хванете организиран транспорт вместо да идвате със собствената си кола.

Повече информация можете да намерите на: www.uzanafest.com

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..