https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
20 доброволеца на Беглика фест, горските и пожарникари гасят повече от 5 часа пожар в местността ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Понеделник, 06 Август 2012 16:48, CSR News

 

Около 4 декара подлесна растителност горяха тази ноща  до резерват беглика, 20 доброволеца на беглика фест, горските и пожарникари гасят повече от 5 часа


Повече от пет часа, горските от държавно ловно горско стопанство Беглика, пожарникари от Батак и над 20 доброволци на Беглика Фест се бориха с разрастващ се горски пожар.

Благодарение на всички тях, пожарът не успя да стигне до гората, а оттам и до резерват Беглика и да засегне уникалната природа там. 

Борбата с пламъците е започнала около 18.00 часа вчера следобед, а пожарът е бил локализиран към 22.30 и овладян и загасен окончателно малко преди 1ч. тази нощ.


Според горските, причина най-вероятно за инцидента е невниманието на берачите на горски плодове. Пожарът засегна около 4 декара подлесна растителност и благодарение на всички, които се включиха е гасеното, пожарът не се разрастна опасно, което би нанесло непоправими щети. 

Напомняме, че добровлците на Беглика фест, бяха наблизо, заради подготовката на фестивал Беглика, и цял ден вчера събираха отпадъци, трупани от “къмпиращите” в защитената територия. Събрани са над 120 чувала боклук – като цяло по-малко от предни години.

При акцита обаче младите хора е трябвало и да слагат нови чували на боклука на летовниците около язовира, които трупат отпадъците си в специално обособено “сметище”, тъй като повечето са били в разкъсани найлонови торбички.  Най-неприятната и нова практика е туристите да си оставят чувалите по пътя - вероятно, за да улеснят събирането му, вместо да си го превозят сами, което би трябвало да е отговорното поведение в планината.

През 2011 година Беглика фест създаде и компости в местността Батлъбоаз,  в които органичните отпадъци могат да се изхвърлят и така да обогатяват почвата, а и освен това не затрудняват рециклирането на другите отпадъци чрез гниенето. За съжаление, там сега бяха открити множество нерециклируеми такива, оставени от пишман-туристи. 

Беглика фест призовава, когато посещаваме защитена територия или красиви места в българската природа, да мислим отговорно за отпадъците си – първо като избираме продукти без (трудни за рециклиране) опаковки  и като ги извозим до пунктовете за събиране на отпадъци в най-близкия град. Всичко останало е престъпление срещу иначе красивата ни природа, на която отиваме уж да се радваме и докато се радваме – замърсяваме.  

Припомняме, че Фестивалът е и единствения в България с разработена харта за устойчиво развитие, чиято цел е да намали практически до минимум екологичния отпечатък на фестивала.

Традиционно доброволци на събитието за хармонично общуване с природата почистват около фестивалната зона, но и около целия язовир всяка година от остатъците от “туристи”, които макар по-малко на брой, се оказва, че имат много по-сериозен екологичен отпечатък върху зоната от посетителите на фестивала, главно заради липсата на отношение, което да я пази, а не само да я ползва.

 

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..