https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Нискоенергийна къща показва как нанотехнологии променят строителството ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Сряда, 12 Септември 2012 16:05, CSR News

 


Макет на нискоенергийната къща, която ще бъде изградена на Международния технически панаир в Пловдив, за да демонстрира приложението на нанотехнологиите в строителството.Нанотхенологии, променящи строителството, ще демонстрират изложители на Международния технически панаир в Пловдив, който ще се проведе от 24 до 29 септември 2012 година. Новите методи правят конструкциите по-здрави, по-евтини и с по-добра изолация.


Приложението на нанотехнологиите ще може да се види в нискоенергийна къща, един от експонатите на българската  компания МКМ. Двуетажната сграда е в традиционен стил,  с площ 70 кв. метра и на промоционална цена по време на изложението –  първоначална вноска от 7500 лева и изплащане на останалата част от сумата по 500 лева на месец, колкото е средният размер на наемите за подобно жилище. МКМ ще покаже и временни складове за строителни и селскостопански обекти с PVC мембрана.  

В експозицията на фирмата присъстват  отделни строителни елементи, базирани на руски нанотехнологии. Един от тях е композитната арматура, при която безалтопластиката и стъклопластиката заменят стоманата. Това удължава срока за експлоатация  и дава икономии от 30%. 

Фасадни бои, окачени тавани и материали за изолация също вече се произвеждат с помощта на нанотехнологиите и са по-ефективни в сравнение с традиционните. Например 1 милиметър фасадна боя по топлозащитни свойства е равносилна на 1 сантиметър каменна вата, 1 сантиметър наноизолация намалява шума с 20 децибела и почти напълно ограничава атмосферните влияния, обясняват експерти от МКМ.

Компанията ще представи пеностъкло и пеностъклен чакъл, които са новост за българския пазар. Този материал изолира, предпазва от вода и химични замърсители, не се свива, не гори, не се разрушава от гризачи и е екологично безопасен, твърдят от МКМ.  Пеностъкленият чакъл значително подобрява качеството на настилките, разясняват специалисти.

В пътното строителство навлиза и нискотемпературният асфалт. Една от последните новости  ще демонстрира на ЕСЕН 2012 водещата швейцарска компания „Aмманн“. Акцентът ще бъде върху пеноасфалт, който се полага  в студено време и има висока енергийна ефективност. Фирмата е разработила и  технология, при която не са необходими никакви химически добавки.

Един от лидерите в пътното строителство в Германия – фирма „Бенингхофен“,  представия  метод за оптимално преработване и влагане на рециклиран асфалт в асфалтовите смеси и иновативни разработки в областта на асфалтосмесителите. Новост е оптимизираната инсталация за битумна емулсия, чиято премиера в Германия е само седмица преди Международния технически панаир в Пловдив. 

Над 70 иновации са включени в експозициите на  участниците в най-големият делови форум за инвестиционни стоки и технологии в Югоизточна Европа, който се организира от Международен панаир Пловдив. Изложители от 43 държави ще покажат модерните тенденции в в областта на  машиностроенето, строителството, химията, електротехниката и електрониката, екологията и енергетиката, управлението на водите,  информационните технологии, автомобилната индустрия, транспорта и автосервизното оборудване, минната промишленост.  Очаква се над 100 000  посетители от страната и чужбина.

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..