https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Енергийната ефективност и възобновяемите източници са най-важни за целите на ЕС за намаляване на емисиите до 2050 г. ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Сряда, 28 Ноември 2012 14:45, WWF

 

Нов доклад на WWF обсъжда важността на енергийната ефективност и възобновяемите източници за намаляване на емисиите до 2050 г.

Брюксел - София. Ако Европейският съюз гледа сериозно за ангажимента си за намаляване на емисиите на парникови газове с 85-90% до 2050 г., той трябва да действа сега и приоритетите трябва да се енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници вместо рисковите и вредни изкопаеми горива и ядрена енергетика, се казва в нов доклад на международната природозащитна организация WWF. Без по-сериозни действия ЕС ще достигне едва 40% намаляване на емисиите до 2050 г.


Докладът на WWF "Намаляване на емисиите от енергопотреблението по правилния начин" е базиран на изследвания на "CE Delft", като оценява петте сценария за намаляване на емисиите на "Енергийната пътна карта 2050" на Европейската комисия. Пътната карта разчита на сравнително тесен диапазон от варианти с приблизително сходни нива на енергия от възобновяеми източници до 2030 г., като отделя сериозно внимание на изкопаемите горива до 2050 г.

"Възобновяема енергия представлява група от доказани решения. От друга страна, да се разчита скъпата ядрена енергетика или на недоказани варианти като улавянето и съхранението на въглероден диоксид ще бъде грешка по пътя към намаляване на въглеродните емисии до 2050 г. В следващите 40 години газът може да играе важна роля само в началото - неговата употреба трябва да се намали силно с течение на времето, ако искаме да постигнем климатичните цели", заяви Джейсън Андерсън, ръководител климат и енергетика, офиса на WWF за европейски политики в Брюксел.

Докладът на WWF показва, че Европейският съюз може да пожъне големи успехи при по-амбициозни планове, като например до 95% намаляване на емисиите, което съчетава сериозно производство на енергия от възобновяеми източници и висока енергийна ефективност.

В доклада се посочват четири основни урока за постигане на по-голяма енергийна ефективност, свързани с намаляване на емисиите, и по този начин намаляване на заплахата от климатичните промени:

 

1. Икономията на енергия е ключов фактор за намаляване на въглеродните емисии в енергийната система;

2. В момента имаме прозорец от възможности за повишаване на дела на възобновяемите енергийни източници;

3. Изграждането на нова електрическа инфраструктура може да се окаже дългосрочно добър ход, но това не е толкова сигурно за газовата инфраструктура

4. Ако целта ни е намаляване на емисиите с 95% от самото начало, това ще промени условията на играта.

"Спираловидно нарастващата икономическа, социална и екологична цена на енергията и задаващата се заплаха от бедствия заради изменението на климата, обръщат основния въпрос: всяко нещо различно от устойчиви възобновяеми енергийни източници, използвани ефективно, трябва да оправдае съществуването си не, а не обратното, както беше преди", заключава Джейсън Андерсън. 

********

Неприемливи рискове от изменението на климата могат да бъдат избегнати, ако развитите страни намалят емисиите си на парникови газове с 40% до 2020 г. и с 95% до 2050 г.. Постигането на това ще повиши вероятността нарастването на средната температура да остане под 2°C, и поддържа целта на WWF за нарастване от максимум 1,5°C.

Визията на WWF за свят, който се захранва от 100% възобновяеми енергийни източници до средата на този век, е постижима. Въпреки, че тези усилия ще изискват значителни инвестиции, в крайна сметка ще спестим в световен мащаб почти 4 трилиона евро на година до 2050 г. само от енергийна ефективност и намаляване на разходите за гориво в сравнение със сценария, в който продължаваме да работим както досега.

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..