Ползите от доброволчеството за психичното здраве на служителите ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 07 Август 2019 10:51, CSR BG

Повечето от нас ще се съгласят, че изпитваме прилив на щастие, след като помогнем на някой в нужда. Над 21 милиона души в Обединеното кралство ежегодно изпитват точнп този тип щастие, като се включват в доброволчески каузи доброволци. Даряването на Доброволен труд и подкрепа с благотворителна цел, не само помага на света да стане по-добро място, но също така ви прави по-сърдечни и по-добри хора. Филантропията има невероятно влияние върху психичното здраве и щастието на доброволците. Ето няколко начина, по които доброволческата дейност може да помогне на вашето психично здраве:

 

 

Намаляване на стреса

Честото доброволчество може да намали нивата на стрес и да понижи кръвната захар. Учени от Харвард установиха, че доброволческата дейност има подобен ефект върху тялото като физическото натоварване, което е добре известно, че понижава нивата на стрес и подобрява цялостното здраве. Възможностите, които включват физическа активност, са особено положителни за психичното и цялостното здраве на тялото, въпреки че доброволците, работещи с домашни любимци или други животни, изпитват най-голямо намаляване на стреса и повишаване на настроението. Честото довроволчество също помага за разширяването на мирогледа, мотивацията и чувство за удовлетвореност. Самоувереността се засилва чрез чувство за контрол и целеустременост, което е особено полезно за тези, които наскоро се пенсионират или преминатав през житейски промени.

Развитие на Вашия социален кръг и създаване на нови приятели

Доброволчеството в групова обстановка в рамките на вашата общност ви позволява да се срещнете с други съмишленици и да се свържете с обща алтруистична цел. Груповите дейности са чудесна възможност за развиване на приятелства или професионалната мрежа. Хората, които общуват в социална среда по-често са много по-склонни да преработват проактивно стреса и имат по-нисък риск от депресия. Доброволчеството също така ви позволява да разнообразите групата на приятелите си, като се срещате с други доброволци от различни възрасти, произход и националности. Всъщност доброволците, работещи в сектора на благотворителните организации във Великобритания, са изложени на все по-нарастващ процент на многообразие. Според nfpSynergy, благотворителният сектор в Обединеното кралство има намалена разлика между половете за доброволци, а младите хора са четири пъти по-склонни да участват редовно, отколкото всяка друга възрастова група.

Върнете се към вашата общност

По-вероятно е да имате дългосрочни ползи от доброволчеството, когато често помагате доброволно работите в сфера, в която имате интереси или страст, независимо дали това са спортове, изкуства или хуманитарни проблеми. Доброволците се чувстват положително, когато помагат на каузи, свързани с техните лични хобита, или в общности, в които вече са активни. В Съединените щати по-вероятно е доброволците да участват в религиозни, културни и хоби дейности и младежки услуги, отколкото политически или здравни услуги. Тези дейности са дълбоко вкоренени в местните общности и могат да бъдат много потапящи за доброволците. Известно е, че работата в общността се противопоставя на чувството за изолация, което често е проблем за възрастните поколения и хората, живеещи с психично заболяване.

Печелене на нова перспектива и съпричастност към другите

Доброволчеството в различни области на вашата общност увеличава съпричастността ви към живеещите при различни обстоятелства в един и същи квартал и вие ставате по-благодарни за своите привилегии и способността си да помагате. Подпомагането на засегнатите от природни бедствия или криза ви позволява да почувствате връзка с другите, въпреки че не сте били засегнати по същия начин. Много изследователи обсъждат ползите от доброволческата дейност на пенсионерите, но тийнейджърите и милениълите също имат полза от придобиването на нови перспективи, като работят и с по-възрастните поколения. Като цяло доброволческата дейност увеличава чувството ви за принадлежност и приемане в обществото.

Оказва се, че доброволческата дейност е нещо доста полезно вас. Кога започвате?

Powered by Web Agency