https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/947322maxeurope_csr_profile_cover.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/2035942.1.jpg


Моето детство си има абревиатура и тя е… BMX! Пораснах като герой на колело!

Всеки има спомени от детството си с велосипед. И досега всички от известните личности, включили се в кампанията “Аз карам велосипед, последвай ме!” споделиха свои детски истории. Но за чаровната Анна Ангелова от сутрешното предаване по БНТ “Денят започва с култура” моментът, в който се е научила да кара колело и досега си остава един от най-важните. Не само защото било нещо ново, забавно, нещо, което ти дава енергия, а защото прави паралел - между първите уроци по каране на колело и първите „уроци по живот”. 

„Когато ме учеше, баща категорично ми каза: “Няма да караш с помощни колела! Няма такива работи! Ще се справяш сама!”  По-късно си дадох сметка какво е искал да ми каже - че и в живота помощни колела няма. Има дупки, има стръмни улици и криви сметки по завоите. Но не и помощни колела”, припомня си Анна.

И продължава: “Отначало ми придържаше седалката. Но изведнъж осъзнах, че вече не е така и вече е някъде далеееече от мен. Тогава, от дистанцията /на времето/  научих още нещо: отговорността си е изцяло твоя. Отговорността да продължиш напред, отговорността да търсиш баланс, отговорността да не паднеш, отговорността да се справяш сам.”

„И все пак се пада... Ако не от невнимание, то от любопитството да рaзбереш какво е да бъдеш герой. Колелото ме научи как да падам и как да се изправям. С други думи как се кове  здрав дух! ”, споделя водещата . Разбира се, след време тя осъзнава с пълна сила тези уроци, но подсъзнателно още тогава успява да си направи изводите -  да цени свободата и удоволствието, но да ги ползва  отговорно – с мисъл за другия.

А дали всеки от нас си дава сметка, че когато учи детето си да кара колело, го учи как “да кара” живота след това?

В лудешките игри Ани не е сама, а е с цяло женско войнство, което счита всяка рана за белег на гордост и смелост. „И ако повечето момичета носеха в детските си чантички гримовете на мама, то нашите бяха превърнати в аптечки - с бинт, марля, кислородна вода... всичко необходимо за всяка извънредна ситуация.” Останалото си е в реда на нещата. „Спомням си още как като деца събирахме цветни сламки, режехме ги на парченца и ги закачахме по спиците, за да си украсяваме велосипедите. И колкото по-бързо се движиш, толкова по красиво преливаха цветовете. Състезавахме се с момчетата, бяхме с постоянно изтрити платненки, защото беше модерно да спираш с крак... Изобщо пораснах като герой на колело!”, заключава водещата.

След това дълго време ходи на училище с колело,  “Уговарях се с един пазач да ми го наглежда – червения BMX, достойно наследен от сестра ми. Когато се качих за първи път на него, въпреки че седалката беше максимално свалена, краката  даже не ми стигаха до земята.”, спомня си Ани.

Като тийнейджър обаче има щастието да прекара доста лета в Холандия, където живее сестра й и да се докосне до една различна култура, която й въздейства силно. “Там велосипедите са повече на брой от хората. Родителите возят бебетата си на колело, после започват да  ги учат да карат от най-ранна детска възраст, общоприето е децата да ходят на училище с велосипед, а по-късно на срещи, до баровете, до работата... „Винаги много са ме радвали  огромните велопаркинги, в които понякога просто не можеш да си намериш колелото… Дори факта, че се крадат колела ми е забавен... Тук примерно все още се крадат предимно коли... защото са повече. Холандските ваканции бяха нов вид преживяване и освен, че обогати културата ми на движение, промени и разбирането ми за общност, за начина по който се споделят ценности.”, казва водещата и не крие, че би искала част от тази култура да се пренесе и тук в България.

Както стана дума и по-рано, Анна свързва колелото със свобода. Разбира се, различна от тази, която дава автомобилът. „Обичам високите скорости, обичам пътуванията, но все ме чопли отвътре, че ползваме колите си за щяло и за нещяло. Докато велосипедът дава 100% “еко-свобода”. Това е най-чистата форма на свобода във всяко отношение”. Затова се радва всеки път, когато някъде в България велоалеите станат с една повече.

“Реших да се включа в кампанията, защото карането на велосипед не е просто “каране на велосипед”. Това е пътят, по който задвижваме механизма към всеобщото щастие: колкото по-чиста планета, толкова по-щастливи хора. Затова, последвай ме... на колело! Последвай ме по пътя към щастието!”, завършва водещата на “Денят започва с култура” по БНТ - официален медиен партньор на инициативата “Аз карам велосипед, последвай ме!”.


Powered by Web Agency
 

"Аз карам велосипед, последвай ме!" - Представяне

 

Аз карам велосипед, последвай ме!” е социална кампания, която цели да популяризира карането на велосипед в града като път към здравословния начин на живот, с надеждата това да стане част от ежедневието на повече хора в България. Проектът се реализира съвместно от бизнеса, неправителствения сектор и медиите, в лицето на MaxEurope, CSR Bulgaria и maxbike.bg и с помощта на още много партньори и посланици на каузата.

 

Парадоксално е, че България е 6-тата страна в ЕС по производство на велосипеди, но е на дъното на класацията, когато става въпрос за каране на велосипед в града или като спорт. Ние вярваме, че малките стъпки водят до голямата промяна. Затова си поставихме за цел с кампанията „Аз карам велосипед, последвай ме!“ да дадем пример за една такава малка промяна в ежедневието ни. Искаме да дадем своя принос за по-добър и по-качествен живот на българите.

Кампанията ще стартира през май и ще продължи до юли, като има за цел да бъде дългосрочна и да продължи и занапред. Същността й се състои в това да популяризира ползите от карането на велосипед и да отправи послание повече хора да използват велосипеда като средство за придвижване, за спорт и отдих. Искаме да дадем пример за подражание, като на своя страна имаме Посланици на велосипед - известни личности, които подкрепят каузата или вече са превърнали карането на велосипед в начин на живот и така поддържат форма. С тяхна подкрепа ще бъдат проведени фотосесии и в рамките на кампанията и те ще разкажат своята история с велосипед. Паралелно на медийната кампания, в партньорство с Гери Турийска ще се състои и специално издание на „Пощенска кутия за приказки“. Посланиците на кампанията ще прочетат най-добрите есета, посветени на любовта към велосипеда, които ще бъдат подбрани чрез конкурс.

Известните личности, които вече ни подкрепиха:

 

Официални медийни партньори на кампанията:

 

Аз карам велосипед, последвай ме!

NSP_PREV NSP_NEXT

НАРЪЧНИК НА ВЕЛОСИПЕДИСТА

История

 


Историята на Макс Европа започва през 1996 година, когато първият и най-голям член на семейството, Макском е основана като търговска фирма. Компанията продава велосипеди под марката „Sprint” и детски стоки под марката „Chipolino” и „Baby Max”. Компанията се разраства бързо и само след няколко години стартира собствено производство в Пловдив. Много скоро производството на велосипеди става по-голямо от нуждите на България и те намират свои клиенти в цяла Европа, където стават референт за стил, качество и надеждност.


Отделът, отговорен за „Chipolino” и „Baby Max” също се разраства и през 2007 година управлението на брандовете се поема от нова и самостоятелна компания, наречена Чиполино ЕООД. През същата година завършва и строителството на нова производствена база, най-голямата в страната.

През 2009 година Макском продължава с експанзията като придобива компанията Shockblaze, производител на велосипеди от Тревизо, Италия. Това обединение създава и нова марка велосипеди, Ferrini. Управлението на порасналото портфолио марки налага създаването на нова структура и така през 2010 година е създадена холдинговата структура Макс Европа.

Днес Макс Европа е сбъднатата мечта на своя основател, Максим Митков. Той продължава да управлява компанията, но сега идеите и ценностите на Макс Европа се споделят и от членовете на неговото семейство, които управляват дружества в състава си. Като семейна структура, холдингът полага много грижи за средата, в която работи и като свое мото за корпоративна социална отговорност е избрал думите на Уилям Форд-младши:

"Добрата компания предлага отлични продукти и услуги, а великата компания прави всичко това и се стреми да направи света едно по-добро място."Усилията на Макс Европа в тази насока са свързани с:

 • Постигане на съответствие с нормативните изисквания към нашите дейности, продукти и услуги с оглед въздействието им върху околната среда;
 • Непрекъснати инвестиции в подобрение на екологичната резултатност чрез намаляване замърсяването на атмосферния въздух и понижаване обема на генерираните отпадъци;
 • Въвеждане на съвременни технологии, добри производствени практики и природо-съобразни суровини и материали в производството;
 • Разработване и изпълнение на програми за управление на околната среда, с цел предотвратяване/ограничаване на замърсяването и непрекъснато подобряване на резултатността;
 • Стремеж към повторно използване и рециклиране на генерираните отпадъци, както и тяхното правилно обезвреждане и оползотворяване;
 • Изпълнение на политика по мотивиране на персонала и насърчаване на загриженост към околната среда.
 • Мониторинг и оценка на въздействието от дейността на фирмата върху околната среда и как въведените по-горе практики и стратегии допринасят за подобряване екологичността на производството;
 • Доброволчески инициативи с участието на служители на холдинга.

 

 

Партньори

 

 

 

 

Община Пловдив и Район Тракия

 

 Асоциация на търговците на стоки за детето в България


 • Национална подписка за премахване ДДС върху продукти за деца 0-3 г.


Колоездачен клуб "Несебър"
 • Техническа и автомобилна подкрепа на Обиколката на България по шосейно колоездене
Български колоездачен съюз

 • Велосипедното състезание на ТУ София - "КолелоТУ"
Технически университет - София

 • Подкрепа със спонсорство на детския фестивал - "Вярвам в теб 2"
Сдружение "Азбукари"

сп. „9 месеца”

ДКЦ 2 - Пловдив

 • Ремонт на помещението предназначено за изписване на новородени и постоянна поддръжка
АГ Болница „Шейново”

 • Ремонт на помещението предназначено за изписване на новородени и постоянна поддръжка и осигуряване на ремонт и рехабилитация на родилното отделение
 • Ремонт на баня и 4 броя врати в клиниката по пластична и краниофициална хирургиа на УМБАЛ Св. Георги, гр. Пловдив
 • Дарение от Чиполино за първото бебе на 2013 г. с майка Мария Радева

УМБАЛ „Св. Георги” Пловдив 

 


ДКЦ „Св. Георги” Пловдив


 • Ремонт на най-посещавания АГ кабинет на ДКЦ-то

 

 

"Кой е по-по-най"


 • Целогодишна подкрепа с награди на предаването на Бате Енчо за деца

 • Дарение на продукти за деца без родителски грижи
БДФ


Детски център „Сердика” гр. София


 • Предоставяне на цялостно обзавеждане с детски играчки на центъра


BSS Media


 • Участие в кампанията на Радио Витоша - "Човечността има лице"

"Надежда за малките", гр. София и Виваком

 • Предоставяне на подаръци по време на детския празник, организиран от Асоциация Родители в гр. София
Асоциация Родители в гр. София

 • Финансово дарение в подкрепа на инициативите на „Асоциация Муковисцидоза”
„Асоциация Муковисцидоза”

 • Участие с подаръци в коледното тържество на Клиниката по детска нефрология в гр. София
„Клиниката по детска нефрология” в гр. София

"Ла Лече Лига" България

Национален комитет по кърмене

"Коланите спасяват"

 • Спонсорство на "Годишни награди за пътна безопасност" 2012
 • Целогодишна кампания „Безопасност за деца на път”
"Асоциация на пострадалите при катастрофи"

 • Материална подкрепа за провеждания в Mall Plovdiv безплатен детски театър
Mall Plovdiv

 • Оборудване на помещения за „Майката и бебето”, където може да се преоблича, храни и мие бебето
Mall Plovdiv; „Галерия Пловдив”


Сдружение "Първи юни"


 • Дарени 500 залъгалки за деца лишени от родителски грижи

Фондация "За нашите деца"

 • Организиране на игра с апел за безопасно превозване на деца в автомобил по случай 01 юни
САФОПАРТИ ООД

Безопасност означава отговорност

 


Много различни фактори трябва да се вземат под внимание при избора на играчки и стоки за деца. Европейският съюз има стриктна регулация за критериите, на които трябва да отговарят детските стоки.


Маркировката СЕ не е марка за качество или знак за произход. Това е европейски знак, който се поставя върху продукта и/или опаковката на продукта като декларация за това, че конкретният продукт съответства на всички европейски изисквания за безопасност. Продуктите за деца, които трябва да бъдат маркирани със знак СЕ на видно място, както и символ дали играчката е за деца на възраст под 3 или над 3 години са всички играчки – механични и електрически. Наличието на знак СЕ е сериозна, но не и абсолютна гаранция, че продуктът е безопасен. Има случаи, при които търговците поставят знака в нарушение на нормативните изисквания. Установяването на нарушението е в правомощията на контролните органи.

Повече информация за м
аркировката СЕ можете да намерите тук.

 


Европейските стандарти за безопасност имат изисквания за издръжливост при определени натоварвания, за размери, за заключващите механизми, за липса на дребни елементи, поради риск от поглъщане, липса на остри ръбове, поради риск от нараняване, липса или в ограничени норми на редица химични елементи, които биха могли да доведат да имат последици за здравето на детето.

Стандартите за детските продукти изискват продукта да бъде маркиран с номера на съответния стандарт. Съответствието на продукта с предвидения за него стандарт е единственият начин производителят да докаже, че продуктът е безопасен и преминал различни тестове. Номерът на стандарта, маркиран върху продукта от производителя,  означава, че той е изпълнил всички изисквания и е произвел безопасен продукт.

В случай, че производителят не е маркирал номера на стандарта върху избрания за покупка от Вас продукт, Вие може да поискате информация от консултант-продавачите на магазина, както и да Ви предоставят писмена декларация от производителя за съответствието на продукта със стандарта и неговата безопасност.

Прочетете повече за стандартите и възможностите да сигнализирате органите при забелязано нарушение


Високата цена и известната марка не винаги са гаранция за качество

Имайте предвид, че не винаги високата цена или известната марка на продукта, е гаранция, че той отговаря на всички изисквания и стандарти. При проверки, извършени в страните от Европейския съюз има установени редица несъответствия и при продукти, произведени от  известни европейски и световни марки.

Какво означава „държава производител”?

Свикнали сме да четем етикети за прозход на държава като „Произведено в Китай, Виетнам, Тайван, Сингапур, Бангладеш, Индия и т.н.” Не е правилно на тези стоки да се гледа като на съмнителни или опасни продукти само, защото са произведени в страни от Далечния изток. Живеем в свят на глобализация и е време да преодолеем предразсъдъците, които имаме.

Важно е да разберем, че глобалният пазар се е променил и продуктите произведени в тези страни са надеждни и безопасни. Само, че много от търговците не искат да акцентират върху тази информация за прозхода и подвеждат потребителите с различни техники. Например, фирмите отбелязват върху етикетите си за произход държавата на регистрацията на марката, което не е нарушение, но не е и коректно, защото заблуждават клиентите.

Тук има и още информация за възможни трикове и заблуди

Избягвайте стоки „втора употреба”

Добре е да избягвате използването на продукти „втора употреба”, за да не излагате на риск безопасността на вашето дете. Естественото стареене на материалите, неправилното съхранение, видимите и невидимите повреди по конструкцията и материалите могат да доведат до по-сериозен проблем или увреждане на детето.

Освен това възможно е също продуктът вече да не отговаря на всички изисквания за безопасност. Те стават все по-строги, а европейските стандарти се развиват и променят динамично.  Не купувайте стока „втора ръка”, чието упътване липсва. Не пренебрегвайте важната информация, която съдържат подробните указания за употреба, безопасност, начин на съхранение и възможни рискове. Не залагайте и на добрия външен вид – той не е гаранция за безопасността на продукта „втора употреба”.

 

И още:


Стандарти за безопасност

Маркировката CE

Как да избираме играчки за децата си- информираният избор е правилният избор

Повече за продуктите втора употреба - интервю на Иван Илчев, директор маркетинг и реклама на Chipolino, BBT, 10 януари 2012г.

Колко безопасни са стоките в магазините?

Често срещани трикове и уловки и полезни съвети как да ги избегнем

Използването на детски седалки е задължително

Как да обезопасим дома?