https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Шест идеи - победители от Social Innovation Challenge влизат в Академия за социална промяна ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общество
Вторник, 03 Юни 2014 20:21, CSR News

След като над 140 ентусиазирани променотворци взеха участие в Предизвикателството за социална промяна /Social inoovation challenge на Фабрика за идеи в цялата страна и десетки екипи от единомислещи се развършаха из страната, решавайки реални проблеми. Жури избра шест от идеите, които ще получат не само менторска подкрепа, но и стипендия за участие в Академия за социална промяна, в която лектори и социални иноватори от България и света ще бъдат на тяхно разположение и ще помогнат на младите екипи да поставят България на световната карта на социалните иновации и социалното предприемачество.


Това ще бъде вторият випуск на Академия за социална промяна, където променотворците учат как на практика да са глобално адекватни и ефективни, когато искат да решат сериозен социален проблем. Тази година поради големия интерес ще има три потока Академици. Всеки, който се чувства променотворец или changemaker,  може да кандидатства за второто и третото издание на Академията за социална промяна тук.

Първата Академия ще бъде в Пловдив от 5ти до 8ми юни и в подкрепа на кандидатурата на града за европейска столица на културата през 2019 с партньорството на Фондация „Пловдив 2019”. Специално събитие в рамките на пловдивската Академия ще покаже иновативен подход за катализиране на гражданска креативност за решаване на градските предизвикателства като размеши променотворци, общинари, журналисти, представители на креативните професии в нейерархичен диалог за надграждане на идеи. Форматът се казва World Cafe и дава възможност за минимално време, максимално много хора да формират оптимални по качество идеи по даден проблем.

 

Академиите в Бургас и Враца ще раздвижат югоизтока и северозапада съответно през септември /04-07.09.14/ и октомври /02-05.10.14/. Академията e пътешествие – буквално и преносно - в което развиваш потенциала си да осъзнаваш и влияеш на процесите за позитивна социална промяна. Уникалната, разработена от Фабрика за идеи, методология се гради на международния опит на организацията с програми като Lead International, Theodor Heuss Kolleg, Social entrepreneurship Center at University of the Pacific, Opportunity Collaboration и много други, посветени на системната, ориентирана към човека промяна, обучителни програми.

Академията има невероятната сила да създава пространство за раждането на смели нови визии и да дава крила на тези, които имат смелост да ги случат. Сесиите със социални предприемачи от цял свят, лектори и ментори от страната и чужбина, комбинацията от техники, прави методологията изключително важна подкрепа за стартиращи социални иноватори.

Благодарение на Фабрика за идеи и Академията им за социална промяна се родиха бургаската организация „Хамалогика”, проекта „О-о” и радио „Землянка”, Невидимият Женски пазар и др. Академията създава безценна общност от хора, любопитни да поемат по пътя на отговорността и приключението да променят света и страната, в която живеем, към по-добро. Това са хора, които виждат в онова, което другите наричат „проблем“, възможност и стимул за креативни иновативни решения и активно си взаимодействат и помагат по този вълнуващ път.

 

Балканите и специално България имат невероятния шанс да са място на ежедневна креативност в решаването на заливащите ни отвсякъде проблеми и вместо като трудност, ние решихме да погледнем на това като на възможност.” споделя основателят на Фабрика за идеи и Предизвикателството за социална промяна - Янина Танева.

Поредицата от събития се казва CHANGEIS.bg и е мотивирана от желанието за промяна, описано в Манифеста на Фабрика за идеи и ще завърши с международния форум за социални иновации - Empatheast, където практици от цял свят ще подкрепят български идеи с техен опит, менторство и know-how.

Целта е да бъде катализирана промяна, генерирана от хората за самите хора, в една ситуация, в която почти 2 милиона българи живеят под прага на бедността, а милион други не са много над този праг. Докато младите хора обаче не видят в тази тема своя мисия и не разберат,че имат силата да го променят, истинска промяна е немислима, както се вижда и по настоящата ситуация.

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..