https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Лятно училище за НПО Аркутино 2014 – едно „ококорващо преживяване“ ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общество
Четвъртък, 26 Юни 2014 13:01, Български център за нестопанско право (БЦНП)


CSR Bulgaria Бе медиен партньор на лятното училище

Знаете ли къде имате шанса да срещнете и защитите идеите на вашата неправителствена организация пред Комисията за взаимодействие с гражданските организации в НС, пред кмета на вашата община, общинския съвет и ключовите му експерти,  пред Председателя на Държавната агенция за бежанците или пък пред важен потенциален корпоративен партньор? Това, както и още много интересни срещи и предизвикателни ситуации, бе възможно в рамките на ролевите игри на Лятното училище за НПО Аркутино 2014.


„Ако някой ми беше казал, че всичко,  необходимо за работата на една НПО може да бъде събрано – и то по такъв практически ориентиран начин – в едно петдневно обучение, надали щях да му повярвам. Но тук се убедих сама – в Лятното училище за НПО има всичко накуп.“ – споделя Цвети, една от участничките в тазгодишната обучителна програма, а друга, Радостина, добавя с усмивка – „Това е едно ококроващо обучение!“

От 16 до 20 юни 2014 г. обучителният център Аркутино отново бе домакин на Лятното училище за неправителствени организации. И тази година интересът към програмата беше голям – кандидатстваха повече от 60 неправителствени организации. Двадесет и трима млади хора от София, Варна, Плевен, Пазарджик, Велико Търново, Раковски се събраха край морето, изолирани от ежедневния си работен ритъм, за да учат заедно и да споделят идеи как се създава и развива работеща гражданска организация. Представените НПО формираха палитра от каузи – подкрепа за здравни и социални проблеми на деца и техните родители, развиване и стимулиране на предприемаческия начин на мислене сред младите хора, насърчаване на социалната интеграция, междуетническия диалог и толерантност, опазване и полуляризиране на културното наследство, насърчаване на алтернативния туризъм, на спорта и спортната култура. Всеки от участниците дойде със своите въпроси, очаквания и с надеждата, че това обучение ще му помогне да е полезен и по-добър в работата си.

„За мен е много важно това училище, защото съзнавам колко много има да се уча, за да се справя с отговорностите и предизвикатвлствата в работата ми“ – така в първия ден на обучението Цветина, представител на гражданско сдружение, което подпомага наркозависими и техните семейства, обоснова причината да бъде в Аркутино.

Основите


Първите дни на обучението бяха посветени на правната и данъчна рамка, без която една гражданска организация не може, на планирането като необходимо условие за успеха на една работеща организация и на гражданското участие в законодателния процес. Лекторите от БЦНП Надя Шабани, Иван Георгиев, Ралица Величкова, Павлета Алексиева и Любен Панов увлякоха участниците в темите чрез игри, викторини и практически задачи. Георги Генчев от Фондация ПАЦЕП показа на младите хора един работещ подход за планиране за най-добри резултати и за оценка на въздействието от дейностите на една НПО.

Особен интерес и дискусии предизвика срещата с Итка Несръстова – представител на Грийнпийс Чехия. Тя зарази участниците с идеята за „създаване и развиване на приятелства“ – принцип, който е в основата на набирането на средства, и ги насърчи целенасочено да искат дарения за добрите си каузи и задължително да благодарят за подкрепата, независимо под каква форма и в какъв мащаб е тя. Вдъхновение бяха споделените примери от практиката на Итка с организирането на различни кампании от частни и фирмени дарители. Тя разказа за опита си с набирането на средства „лице в лице“ в Чехия, за трудностите, през които е минала и за удовлетворението при подкрепата на хората. „Сърцето дарява повече от разума“, отбеляза чехкинята и предупреди младите хора да не попадат в мрежата на митовете и предразсъдъците за набирането на средства, а да бъдат смели да опитват различни, иновативни за страната си методи.

Гост-лекторите


За предприемачеството и социалната промяна говори пред участниците Харалан Александров, антрополог и организационен консултант. Участниците и лекторът споделиха идеите си за ролята на гражданския сектор като двигател на промяна в обществото, както и за проблемите и перспективите пред социалното предприемачество в България. Тази сесия даде друг поглед и предизвика поредица от въпроси в залата, чиито отговори всеки сам ще търси и намира далеч напред във времето.

Не по-малко дискусионни моменти имаше по време на гостуването на главния редактор на сайта OFFNews.bg и форума OFFRoad-Bulgaria.com Владимир Йончев. С изцяло праткическа насоченост бяха съветите на г-н Йончев за изграждане на ефективни взаимоотношения между една гражданска организация и медиите. След края на сесията обсъждането се пренесе в кафе-паузата, където въпросите към главния редактор дълго продължаваха да се сипят, а той не отмина нито един от тях.

Последният гост лектор бе Мануела Тотева – мениджър Корпоративни комуникации в Аурубис България, с която участниците се впуснаха в темата за сътрудничеството между бизнеса и НПО, пречупена през опита на една от най-големите фирми-дарители в България, и получиха съвети относно изискванията на бизнеса към партньорските граждански организации.

Победителите в Лятно училище за НПО Аркутино 2014


В последният ден на сцената на лятното училище излязоха самите участници, представяйки се в заключителния етап на менторската програма, която съпътстваше обучението от самото му начало и внесе допълнителни практически измерения и конкурентен елемент в програмата.

Задачата пред участниците от четирите групи, подпомагани от ментори, беше истинско предизвикателство – разработване на цялостна стратегия за това какво, как, кога и с кого ще направят и как ще осигурят устойчивост за каузата си. А казусите бяха различни и актуални – насърчаване на гражданското участие при вземане на законодателни решения в контекста на дебата за задължителното гласуване, стартиране и устойчиво развитие на център за ранна детска интервенция в малък провинциален град, проект за фестивал на изкуствата в София във връзка с номинацията на града за Европейска столица на културата през 2019г., бежанците и тяхната интеграция.

Освен практическите аспекти на наученото, участниците упражниха и своите умения да работят в екип, да презентират и преговарят и да играят различни роли, реагирайки на променящата се ситуация. След напрегнато заседание на журито водещият лятното училище Любен Панов обяви с подобаващо на момента напрежение: „И победител в Лятното училище за НПО Аркутино 2014 са ... представителите на ... лятното училище!“. Разбира се, последваха аплодисменти и награди за всички - кутии с шоколадови бонбони.

Завършекът ... и продължението


Както при всяко завършване и Лятното училище за НПО Аркутино 2014 приключи с раздаването на сертификати и общи снимки на „випуска“. А хората не бързаха да си тръгнат след официалното закриване. Дошли в Аркутино с идеята да получат полезни знания, те се разделиха с много повече – с приятелства, с усещането, че не са сами в това, което правят и с увереността, че ще продължат да споделят помежду си, защото за добрите идеи е нужна подкрепяща среда.

За да се запази и развие всичко онова, което лятното училище в Аркутино създаде, организаторите започват Алумни програма за всички, преминали през него. В нея хората, въвлечени в НПО сектора, ще имат шанса да споделят опита си със свои колеги на следващи издания на лятното училище, ще могат да пишат статии по важни за НПО теми и проблеми, да участват в промоционални печатни и видео материали, да търсят партньорства и съвети и въобще – да правят много други интересни неща заедно с екипа на БЦНП.

След края на лятното училище за организаторите остана вдъхновението от преживяното, от ентусиазма, любопитството и жаждата за знание, от блясъка в очите участниците – все неща, които затвърждават убеждението, че си струва и че Лятното училище за НПО ще продължи да дава увереност и самочувствие на младите хора, за да работят за каузите си. Защото то е едно „ококорващо преживяване“.


 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..