https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Пано с 400 детски колички срещу войната по пътищата ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общество
Вторник, 16 Септември 2014 12:41, CSR News

 

Десетки деца посрещнаха първия учебен ден с БНТ и празника на „Спри, детето запази!“

Известният български художник Иван  Яхнаджиев използва 400 детски колички, за да направи арт инсталация, с която призова да се спре войната по пътищата. Паното с размери 2 х 2 метра бе създадено по повод мащабната кампания за пътна пътна безопасност на БНТ - „Спри, детето запази!“


В първия учебен ден, призивът на обществената телевизия премина през улиците на София и бе чут от шофьори и пешеходци, които спираха, за да поздравят участниците. В 15:00 часа съмишленици на кампанията поеха от три точки на София с различни превозни средства, за да стигнат до Борисовата градина, където се включиха в детския празник по безопасност на движението.

Пътувайки със столичния ретротрамвай, художникът Иван Яхнаджиев предизвика фантазията на децата да нарисуват това, което виждат на пътя. „Няма нищо по-важно от децата. Ако има злато в България, това са те. И трябва да направим така, че да бъдат живи и здрави“, каза творецът, който от самото начало е посланик на „Спри, детето запази!“.

По същото време от Националния дворец на децата пое и най-новият столичен електробус, който отвори врати за малчуганите, група „Спринт“ и финалистите от БНТ Парк Live трио „Вива“.

Трамваят и електробусът си дадоха среща на кръстовището на булевардите „Христо Ботев“ и „Александър Стамболийски“, където деца от столична детска градина показаха пред минувачите как се пресича правилно на пешеходна пътека. След открития урок по пътна безопасност, превозните средства продължиха пътя си към Лятната сцена, където вече ги очакваха и другите участници в празника – велосипедистите. Тяхното велошествие премина по алеите от НДК до Борисовата градина и бе подкрепено от кампанията „Аз карам велосипед“. Лицата на БНТ Анна Ангелова, Силвия Симова, Златимир Йочев, актьорът от „Под прикритие“ Ивайло Захариев, директорът на “Ученически отдих и спорт” към МОН – г-жа Росица Масларска и журналистът Момчил Милев от в. „Капитал“ припомниха на шофьорите как да бъдат толерантни и да пазят велосипедистите на пътя, много от които деца.

„След всичко, което се случи в последните дни, остава само болката за тези жертви и техните семейства. Как е възможно като общество да допускаме подобно поведение на пътя? Ето затова БНТ, съвместно със Столична община, вече трета година призовава шофьорите да бъдат внимателни и да пазят децата на България. Защото нашата голяма отговорност е да съхраним всички тези усмивки, които виждаме тук“ – с тези думи генералният директор на БНТ Вяра Анкова даде началото на празника, заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова.

Фандъкова от своя страна припомни, че от началото на кампанията в столицата са осветени 159 пешеходни пътеки, 161 са повдигнати, а на 46 са монтирани светофари тип „бягащ пешеходец“. „Наша отговорност е, като институция, да не допускаме шофьори, които са употребили алкохол, да се качват зад волана, и да не допускаме да има жертви на пътя“, каза кмета на София.

Водещият Спас Кьосев и представители на партньорите на събитието връчиха награди на авторите на най-добрите есета от конкурса на „Спри, детето запази!“.

„Тази година БНТ се обърна към децата, за да се докосне до техните емоции и преживявания на пътя. Получихме много завладяващи и интересни текстове, като два от тях бяха на деца, които са преживели пътнотранспортни произшествия. Децата апелират за повече внимание и спокойствие на пътя. От всички изпратени есета бяха подбрани най-добрите, и зрителите чрез гласуване в сайта на БНТ определиха победителите. Към кампанията продължават да се включват нови градове, обществени организации и приятели, които вярват в нейната кауза. Пътният знак „Спри, детето запази!“ тази година ще бъде монтиран на пешеходните пътеки пред училища в градовете Пловдив, Ловеч, Хисаря и Созопол “, каза Силвия Симова, ръководител на направление „Публични комуникации“.

Първо място спечели есето на 17-годишната Габриела Бисерова Георгиева от  гр.  Монтана. „В днешно време човек трябва да е мобилен. Но в едно съм сигурна: искам да шофирам безопасно, искам да осигуря и на околните, и на себе си, необходимата безопасност, но искам и другите шофьори да мислят така. Вярвам, че ще подпомогна по някакъв начин каузата да бъдем разумни по пътищата и внимателни за най-малките, защото в тях ние сме заложили всички надежди и очаквания за нещо по-хубаво“, сподели Габи, който пристигна в София, за да получи лично наградата си.

На второ място зрителите на БНТ класираха Ивана Иванова Лазарова, също на 17 г. от София. „Реалността не е илюзорна – тя е една за всички, и никой не е застрахован. Ние всички сме участници в една война – и тя няма да приключи, докато не се въоръжим истински с разум!“, пише в есето си Ивана.

Третата награда бе за 14-годишната Мила Владимирова Иванова от град Добрич, която допълва: „Призивът „Спри, детето запази!“ не е само, за да спрете на червен светофар, или след това да започнете да говорите по телефона. Той е, за да спрете, когато повдигате чашата, знаейки, че по-късно ще шофирате. За да спрете и да помислите, преди да се качите зад волана“, написа тя.

Специалната награда получи най-малкият участник в конкурса - 6-годишният Никола Досев от София. Неговият призив беше всички, които карат колело, да си слагат сигнални жилетки, за да са видими на пътя.

По традиция след официалната част дойде и времето за музикално-образователното представление на детски център „Весел столичен светофар“, в което участваха посланиците на кампанията –певците Йоанна Драгнева, Богдан Томов, EVA, Прея, Никнейм, арт център „Карнолски“ и танцова школа „С-zone“.

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..