https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Проектът „Заслужавам детство” на фондация „За Нашите Деца” подкрепи 204 деца и техните семейства ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общество
Четвъртък, 25 Септември 2014 22:22, Фондация "За нашите деца"


На двудневен форум в Пловдив под надслов „Първи стъпки към големите възможности” фондация „За Нашите Деца” представи резултатите по проект „Заслужавам детство“, чиято цел е предоставяне на услугата „Ранна детска интервенция“. Проектът се реализира в партньорство с фондация „Карин дом“ – Варна и с финансовата и експертна подкрепа на фондация „Отворено общество“ – Лондон. Официални гости на събитието бяха Веселина Ботева - директор "Социални дейности" към община Пловдив, Надя Танева - директор  "Социално подпомагане" - Пловдив,  Галина Маркова – доктор по социалната работа. На форума присъстваха още специалисти в областта на ранното детско развитие от страната, социални работници, психолози, здравни специалисти, логопеди, представители на институции и общини.


По време на откриването директорът на фондация „За Нашите Деца” Елка Налбантова информира относно развитието на услугата в България и съобщи ползите от ранната детска интервенция в икономически и социален аспект. Моделът и резултатите по проекта представи Мариана Петрова – директор „Социални услуги” Пловдив.

В рамките на събитието три деца, включени в програмата, направиха своите първи стъпки пред голяма публика и избраха бъдещото си призвание със своя прощъпулник. В продължение на година те са под грижите на специалисти по „Ранна детска интервенция” и рехабилитатор и благодарение на навременната намеса на „За Нашите Деца“, те успяват да преодолеят трудностите и да развият своя потенциал, въпреки дефицитите, които са имали в първоначално.

От септември 2012 г. фондация „За Нашите Деца“ стартира услугата „Ранна детска интервенция“. Тя се предоставя безплатно за деца и родители в центровете за обществена подкрепа на организацията в градовете Пловдив и София и за две години организацията подкрепя 204 деца и техните семейства. Те получават услуги и помощ за развитие на децата, като 105 в София и 99 в Пловдив. За 2014 г. в двата града са подкрепени 102 деца – 49 в София и 53 в Пловдив. За периода бе изработен Наръчник по ранна детска интервенция и бяха проведени форуми за учене, развитие и повишен капацитет на практици в областта на ранната детска интервенция в цялата страна.

Услугата „Ранна детска интервенция“, която фондацията пилотира и развива се базира изцяло на семейно-ориентиран подход и фокус върху силните страни и умения на детето и семейството. Програмата дава възможност на родителите да разберат повече за потребностите на своето дете, да получат отговор на въпроси относно етапите на развитие на детето и как сами да помагат за стимулиране на силните му страни, така, че то да развие оптимално своите възможности. Специалистите, с които фондацията работи са преминали обучения и консултации на експерти от САЩ, Англия и България.

„Ранната детска интервенция“ е създадена, за да влияе положително върху ранните етапи от развитието на деца от раждането до 3-годишна възраст. Изследванията показват, че първите години от живота са най-важни, защото през тях се развиват 90 % от клетките на мозъка. Това е времето да се изгради стабилна основа за добро здраве и устойчиво развитие, което оказва влияние върху целия живот на човека. Фондация „За Нашите Деца“ работи в сътрудничество със семействата, защото те имат най-голямо влияние върху развитието и благосъстоянието на детето и така се увеличава ефекта от намесата на специалистите.

„Ранна детска интервенция“ е ефективна програма, благодарение на която може значително да се намали броят на изоставените деца и това да има положителен дългосрочен ефект върху обществото.

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..