https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
За първи път PARK(ing) Day в София ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общество
Сряда, 07 Септември 2011 11:32, CSR News


Един ден, в който няколко очертани паркинг места, ще се превърнат във временни паркове. Това е идеята зад PARK(ing) Day, който ще се случи за първи път у нас на 16 септември, петък, организиран от фондация Credo Bonum в партньорство с организацията Rebar, арт и дизайн студио от Сан Франциско, които са автори на идеята, и съвместно със Сдружение Трансформатори.

През 2010 година PARK(ing) Day се случи в над 180 града на 6 континента и временно преобрази в паркове над 800 паркинг места. Проектът всъщност се ражда през 2005 г., когато Rebar превръщат едно паркинг място в Сан Франциско във временен градски парк, предизвиквайки хората да преосмислят начина, по който улиците се използват. Оттогава PARK(ing) Day се развива в световно движение, в което организации и индивиди създават нови форми на преходно публично пространство в контекста на градове по целия свят.


Фондация Credo Bonum е координатор на парковете на местно ниво. Тя ще превърне в зелени пространства две паркинг места пред офиса си в центъра на София. Още културни организации, медии и частни бизнеси ще се включат в инициативата за първи път. Вижте повече информация за участниците и разположението на временните паркове тук.

 


През последните години участниците по света са превръщали паркинг места в безплатна здравна клиника, градска ферма, арт инсталация, политически семинар, място за безплатни уроци по танци и йога, магазин за безплатен ремонт на колелета и дори за парк(инг) сватба. PARK(ing) Day е вдъхновяваща платформа, която да накара града ни да диша по един различен начин. 

Мисията на PARK(ing) Day е да привлече внимание към нуждата от повече градски, отворени за хората пространства, да предизвика публичен дебат около това как се създават и разпределят обществените пространства и да подобри качеството на градската среда. Поне в рамките на едно паркинг място за един ден. 

Освен, че е доста забавен, PARK(ing) Day успешно дава нова оценка на разчертаните паркинг места като важна част за гражданите – място за културно изразяване, игра и нови контакти. Независимо, че проектът трае само няколко часа за един ден в годината, той може да ни вдъхнови да мечтаем и да променяме градския пейзаж.  


Присъединете се към PARK(ing) Day София във facebook.

Оригинална концепция на Rebar (www.rebargroup.org)

 

 

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..