https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://www.csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Американка завеща 800 000 долара на наше село ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общество
Петък, 09 Септември 2011 13:04, CSR News

 

Американка завеща 800 000 долара на поповското село Водица, от което са корените на рода й. Последната воля на Хелън Л. Ринкър Ашли (1916-2009г.) е след смъртта й нейната собственост да бъде разпродадена, а със средствата да бъде основан фонд, като 75% от него да бъдат дарени за благополучието на село Водица. 

Завещанието се изпълнява чрез СAF America и българския им партньор  Фондация "Помощ за благотворителността в България" (ФПББ).


Със част от средствата е подменана дограмата на основно училище "Отец Паисий", което чества 173 год. от създаването си. В него учат 90 деца от 4 села. То е първото със статут на защитено в областта, поясни директорът му Ананас Атанасов. Засега изпълнителите на завещанието не разкриват инвестираната сума в училището, но готвят тържество за 15 септември.

"Основната идея е да се реализират социални предприятия за благополучието на селото. В тази връзка изготвяме икономически анализ на района, за да осъществим конкретни бизнес идеи. Те трябва да бъдат насочени към създаването на повече работни места", коментира г-жа Елица Баракова, директор на фондация ФПББ.

Изпълнителите на завещанието не разполагат с данни за самата дарителка, чиито живот е мистерия и за местните хора. Според някои тя е родена в България и родителите й са заминали малко по-късно за Америка. Според други Елена, както я наричат във Водица, е дошла на бял свят зад океана. Знае се, че е живяла в Скотсдейл, щата Аризона.

"Тя идва тук през 1964г. и искаше да ме осинови, защото няма деца. Помня, че съпругът й Бап Рихтер произвеждаше колани и други кожени изделия, и носеха много подаръци", разказва 61-годишната Маргарита Недкова, която е  роднина на Хелън. Според Недкова американската и  роднина все пак осиновила момче от рода във Водица. Подробности обаче не се знаели.

Завещанието на амерканката сега е най-обсъжданата тема в селото, в което живеят 676 човека. Преди смъртта си Хелън е дарявала пари на болницата в Попово, където била купена апаратура за 45 000 долара. Осигурила е чрез посредници и дарение от компютърна техника за училището.

Източник: trud.bg

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..